Pretraga

11 zaposlenika faksa godinu dana neovlašteno primalo plaću iz proračuna: Šteta veća od milijun kuna

A- A+

Fakultet hrvatskih studija neovlašteno je unio 11 zaposlenika u obračun proračunskih plaća. Godinu dana, tih jedanaestoro, neovlašteno je primalo plaću iz javnih sredstava čime je državi načinjena šteta od preko milijun kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja privremeno je skinulo zaposlenike s proračunske plaće pa ih nakon dostavljene dokumentacije – vratilo. No, zbog svega, iz MZO-a su podigli kaznenu prijavu DORH-u protiv Fakulteta hrvatskih studija.

radovan fuchs hrvatski studiji

Foto: srednja.hr

Prije dva tjedna, nakon neuspješne sjednice sa suradnicima dekan Fakulteta hrvatskih studija Ivo Džinić podnio je ‘trenutnu i neopozivu’ ostavku na tu funkciju. Razloge podnošenja ostavke opisao je u dugačkom pismu zagrebačkom rektoru Damiru Borasu. No, isti je dopis iskoristio i kao priliku da malo prozove Ministarstvo znanosti i obrazovanja; konkretno, optužio je administraciju MZO-a da je ‘samovoljno’ izbrisala 11 zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija iz centralnog obračuna plaća (COP), odnosno – skinula s proračunske plaće.

Izdvojeni članak
radovan fuchs hrvatski studiji

11 zaposlenika faksa godinu dana neovlašteno primalo plaću iz proračuna: Šteta veća od milijun kuna

Hrvatski studiji unijeli ljude bez dozvole

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objasnilo nam je, kako smo i pisali prije dva dana, da u nekom trenutku uistinu jesu ‘izbrisali’ jedanaestoro nastavnika Hrvatskih studija iz sustava i tako ih privremeno skinuli s proračunske plaće. Učinili su to jer, kako su nam rekli, Hrvatski su studiji unijeli navedene zaposlenike u COP bez prethodne suglasnosti Ministarstva koju inače, svi faksevi, moraju imati.

– Potrebno je napomenuti da je navedeni fakultet jedino visoko učilište u Hrvatskoj koji je promjene u centralnom obračunu plaća napravio bez suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, kazali su nam iz Ministarstva.


ZAŠTO FAKS TREBA DOZVOLU MINISTARSTVA?

Svako visoko učilište dužno je, za unošenje izmjena u centralnom obračunu plaća, zatražiti suglasnost Ministarstva u skladu s točkom II. Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama kojom je propisano da je zapošljavanje na neodređeno vrijeme u javnim službama iznimno moguće u slučajevima kada nije moguće osigurati redovito obavljanje poslova preraspodjelom između postojećih službenika, ali uz suglasnost Ministarstva.


Prije mjesec dana, 10. svibnja, održan je sastanak uprave Fakulteta hrvatskih studija s predstavnicima Ministarstva. Obvezali su se dostaviti potrebne zahtjeve za suglasnost, a Ministarstvo je, nakon toga, vratilo jedanaestoro zaposlenika na proračunsku plaću. U upitu koji smo uputili Ministarstvu pitali smo ih i koji su profesori, odnosno radna mjesta skinuti iz COP-a, no na to nismo dobili odgovor.

Fuchs ih zbog svega prijavio DORH-u

Priča je, vrlo brzo, dobila svoj epilog. Kako doznaje Telegram, jedanaestoro zaposlenika neovlašteno je dobivalo plaću iz proračuna od siječnja 2021. do veljače 2022. godine. To je državni proračun, potvrdili su Telegramu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, oštetilo za više od milijun kuna.

Zbog svega je MZO na čelu s ministrom Radovanom Fuchsom protiv ovog fakulteta podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu (DORH). Inače, kako podcrtava Telegram, u periodu kada su zaposlenici neovlašteno primali proračunsku plaću, na čelu Fakulteta hrvatskih studija izmijenila se tri (privremena) dekana – Pavo Barišić, Stjepan Ćosić i Ivo Džinić – pa u nadolazećem postupku ostaje za vidjeti tko je konkretno bio odgovoran za neovlašteni unos zaposlenika u COP.

Dopuna tekstu 17.6.2022. u 16:00 sati

Obnašatelj dužnosti dekana Fakulteta hrvatskih studija, akademik Stjepan Ćosić u ime tog fakulteta uputio je portalu srednja.hr zahtjev za ispravak netočnih navoda iz ovoga članka ’11 zaposlenika faksa godinu dana neovlašteno primalo plaću iz proračuna: Šteta veća od milijun kuna’, koji je objavljen 9. lipnja 2022. godine. Ispravak netočnih navoda koji nam je uputio o.d. dekana Ćosić možete pročitati na ovoj poveznici.