Pretraga

Diplomirao je prvi kadet na studiju Vojnog pomorstva u Splitu: ‘Sami počeci su bili teški’

A- A+

Ernest Inkret, najbolji kadet u 16. naraštaju postao je prvi magistar na studiju Vojnog pomorstva. Prvi je od svojih kolega obranio diplomski rad na temu ‘Budućnost razvoja autonomnih sustava za protuminsko djelovanje’ i tako se upisao u povijest.

Ernest Inkret, prvi kadet diplomirao na Vojnom pomorstvu, u dvorani tijekom obrane diplomskog rada

Ernest Inkret, prvi kadet diplomirao na Vojnom pomorstvu
Foto: Mario Musulin | Sveučilišta u Splitu i HVU dr. Franjo Tuđman

Ponedjeljak 17. srpnja 2023. važan je dan za nastavnike i kadete studija Vojno pomorstvo izvode Sveučilište u Splitu i Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman. Kadeti 16. naraštaja u razdoblju od 17. srpnja do 21. srpnja 2023. provode obrane diplomskih radova kao prvi naraštaj koji je uspješno zadovoljio sve akademske i obučne kriterije studija Vojno pomorstvo. Upravo je toga dana na tom studiju diplomirao prvi kadet – kadet nadnarednik Ernest Inkret.

Najbolji među kadetima diplomirao je prvi

Ernest Inkret, inače najbolji polaznik 16. naraštaja kadeta, obranio je prvi u nizu diplomskih radova i to na temu ‘Budućnost razvoja autonomnih sustava za protuminsko djelovanje’.

Mentorirao ga je kapetan bojnog broda, profesor Luka Mihanović, a komentor je bio kapetan korvete Grgo Kero. Ovom je obranom Inkret stekao titulu magistar inženjer Vojnog pomorstva: smjer Vojna nautika. Kadet je izrazio zadovoljstvo sadržajem studija i izvedbom studijskog programa. Sami počeci su bili teški, kazao je, ali s godinama studiranja zadovoljstvo se kontinuirano povećavalo.

Povjerenstvo za obranu činili su predsjednica docentica Maja Škiljo, kapetan bojnog broda, profesor Luka Mihanović te kapetan korvete Grgo Kero.

Izdvojeni članak
vojni helikopter spušta vojnike na tlo

Doznajte kako će izgledati novi poseban studij Vojno pomorstvo

Vojno pomorstvo ima dva smjera

Studijski program Vojno pomorstvo namijenjen je obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Također omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Smjerovi studija su Vojna nautika i Vojno brodostrojarstvo.

Ovaj je studij s radom krenuo i upisao prvu generaciju u akademskoj godini 2018./2019., a tada su nam sa Sveučilišta u Splitu rekli kako su pri izradi programa posebno vodili računa o usklađivanju nastavnih programa i kolegija s drugim uglednim inozemnim učilištima kako bi programi bili međusobno usporedivi i omogućili buduću međusobnu interakciju kako profesora tako i studenata studija vojnog pomorstva.