Pretraga

Dodiplomski studiji postali besplatni za sve u cijeloj Njemačkoj

A- A+

Ukidanjem školarina za dodiplomske studije u Donjoj Saskoj, obrazovanje za tu razinu postaje besplatno u cijeloj Njemačkoj za sve upisnike bez obzira bili iz EU ili ne.

Visoko obrazovanje postaje besplatno za sve redovite studente u cijeloj Njemačkoj, objavili su mediji najmoćnije europske države.

Naime, SD Donja Saska kao posljednja od 16 od saveznih država koja je zadržala eksperimentalni sustav naplate, od idućeg tjedna ukida školarine za sva javna sveučilišta.
Sustav naplate uveden je od strane konzervativnih demokršćana sa zapada Njemačke još 2006. godine no pod pritiskom javnosti i liberalnih političkih opcija osam godina kasnije odluka je ukinuta u svim državama osim u Donjoj Saskoj.

Nakon što su konzervativci prošle godine izgubili vlast i u ovoj saveznoj državi postalo je jasno da je školarinama odzvonilo.

Od sljedećeg tjedna u cijeloj zemlji svi redoviti studenti plaćat će samo 50 eura pristojbi. Ovo besplatno studiranje vrijedit će i za sve strane studente koji se uspiju upisati bez obzira jesu li iz EU ili ne, piše tportal.

– Riješili smo se školarina jer ne želimo visoko obrazovanje koje će ovisiti o bogatstvu roditelja, zaključila je ministrica znanosti i kulture Donje Saske Gabriele Heinen-Kljajic.

Ipak nije sve tako ružičasto kako bi se moglo činiti na prvi pogled, jer Nijemci i dalje kontroliraju način na koji se studira te se potiče izvrsnost. Pravilo o besplatnom studiju za redovite polaznike vrijedi u svim saveznim državama no neke su zadržale praksu da naplaćuju sve razine nakon dodiplomskog.Nijemci, praktični kakvi jesu, također svojim studentima naplaćuju studiranje dulje od redovitog tako da nema mjesta za vječne stanare visokoobrazovnih ustanova.