Pretraga

Stariji od 25 godna moći će besplatno studirati

A- A+

Od sljedeće akademske godine osobe starije od 25 godina na nekim hrvatskim fakultetima mogu studirati na teret Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Sveučilište Jurja Dobrila u Puli odredilo je posebne upisne kvote za kandidate starije od spomenute dobne granice koji će imati pravo besplatno studirati, ali pod uvjetom da ne rade i da po prvi put upisuju fakultet.

www.barkun.hr

Akademska godina 2013./2014. biti će odlična prilika za sve starije od 25 godina koji žele po prvi put upisati fakultet. Naime, od sljedeće akademske godine pulske će fakultete moći besplatno upisati svi stariji od spomenute dobne granice ako nisu u radnom odnosu te nikad prije nisu upisivali studij, prenosi Glas Istre.

Izdvojeni članak

Upisne kvote na fakultete u Dubrovnku i Puli

Besplatno studiranje za 36 studenata starijih od 25 godina

Sveučilište Jurja Dobrila u Puli odredilo je 36 upisnih mjesta za potencijalne brucoše koji će moći studirati na teret Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. – Kvota za starije od 25 godina uvedena je temeljem nastojanja države, Ministarstva, da potakne upis na sveučilišta osoba koje su srednju školu završile prije više godina, te su nezaposleni ili svakako slobodni od radnih obaveza, a žele se školovati. Sveučilište se programskim ugovorom s Ministarstvom obavezalo da će poticati takve upise, pa je za njih predviđena kvota na svim studijima i smjerovima, kaže rektor Robert Matijašić.

Ne moraju polagati državnu maturu

Prorektorica za nastavu i studente Đeni Dekleva-Radaković objasnila je kako se ovi kandidati prijavljuju putem informatičkog sustava, no za upis na pulsko sveučilište ne moraju polagati državnu maturu. Drugim riječima vrednovat će im se samo ocjene iz srednje škole. Međutim, ako se kvote za starije od 25 godina ne popune, onda će višak mjesta popunjavati ostali redovni studenti u dogovoru sa Središnjim informatičkim sustavom.