Pretraga

Dokaz: Studenti još u veljači upozorili Previšića na zakonske probleme, a on obećao rješenje

A- A+

Senat Sveučilišta raspustio je Studentski zbor Filozofskog fakulteta zbog premalo izabranih studentskih predstavnika u Zbor, koji posljedično ne može izabrati zakonski minimum od 15 posto svojih predstavnika u Fakultetsko vijeće. Dekan je prema članku 18. Zakona o studentskom zboru stegovno odgovoran za kršenje odredbi što se zna od početka priče, a sada je poznato kako su studenti upozoravali na nepravilnosti još u veljači. Štoviše, dekan Previšić ih je na Fakultetskom vijeću obećao pozvati na sastanak u vezi toga, ali i da Uprava kaže svoje mišljenje i pozove se na neke akte koji će riješiti situaciju.

Obećanje Vlatka Previšića 18. veljače 2016.

Izdvojeni članak

Rektor Boras s medijima komunicira putem priopćenja, teška pitanja ga ne zanimaju

Premda bi se dekana Vlatka Previšića moglo razrješiti zbog stegovne odgovornosti prema Zakona o studentskom zboru, danas će se na Senatu odlučivati o njegovoj sudbini zbog navršenih 70 godina. Rektoru Damiru Borasu bi to vrlo nezgodno jer bi se onda dužnosti mogli razrješiti i drugi dekani čiji su Studentski zborovi i njihovi predstavnici u Fakultetskim vijećima nelegalno predstavljeni.

Studenti upozorili Previšića još 18. veljače na zakonske probleme

Dekan Previšić do sada nije htio odgovarati na medijske upite oko toga zašto kao dekan u trenutku izbora nije odmah uočio nepravilnosti te ih uklonio. Prema zapisniku Fakultetskog vijeća iz veljače ove godine postaje jasno kako su svi članovi Vijeća, dekan Previšić i prodekanica za nastavu i studente, koja je dala ostavku, Vlasta Erdeljac bili upoznati sa svim nepravilnostima. Na sjednici održanoj 18. veljače raspravljalo se o nedovoljnom broju materijala koje su studenti dobili u pripremi za Vijeće kao i zakonskim problemima koje Zbor ima.

Prodekanica je tada tvrdila kako želi da studentski predstavnici postanu sasvim ravnopravni članovi Vijeća što očito unazad nekoliko godina nisu bili, a poznato je kako je rektor Damir Boras bio dekan Filozofskog prije Previšića. Dostava pet primjeraka materijala bilo je jedno prijelazno rješenje dok se apsolutno Uprava i studenti ne usklade u tome da su zastupnici studenata u Vijeću izabrani prema načelima koji su propisani i Zakonom o studentskim udrugama i Statutom fakulteta.

– Na sastanku koji je održan prije desetak dana dogovoreno je da se pošalju točni podaci tko su članovi, a tko zamjenici, odnosno da svaki član ima svog zamjenika. Taj podatak dostavljen je relativno kasno i iz te liste ustanovljeno je da ta zastupljenost, koju naš Statut očekuje, nije takva pa je predviđen još jedan sastanak sljedeći tjedan da se oko toga postigne dogovor, piše u zapisniku 5. Fakultetskog vijeća.

Izdvojeni članak

Previšić ne odustaje, očekuje se ‘revolveraški’ obračun na sjednici Senata u podne

Dekan obećao pozvati studente na sastanak, ali to se nije nikada dogodilo

Na probleme je na sjednici Vijeća pred svim profesorima i upravom upozorila studentica Zrinka Breglec koja je naglasila da je Statut Filozofskog fakulteta, što se tiče točke biranja studentskih predstavnika u Vijeću, u koliziji sa Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama pa bi to trebalo također razmotriti. Prema tom zakonu studentske predstavnike u Senat i druga tijela Sveučilišta te u Vijeće i druga tijela visokih učilišta bira Studentski zbor.

– Dekan je obećao da će sljedeći tjedan sazvati sastanak u vezi rečenog, a i da Uprava kaže svoje mišljenje i pozove se na neke akte. Također da se kaže što se pokreće i pokrenulo na razini Sveučilišta i Fakultet se s tim mora koordinirati kada je u pitanju studentska populacija. Naglasio je da nije upitno i da nema nikakvog razloga u današnjem vremenu i s ovim tehničkim mogućnostima studentima ne dati i elektronski i u bilo kojoj formi materijale. Ali doista će se morati porazgovarati o zastupljenosti studenata prema odsjecima jer ne može biti kolegijalnosti ako imate sa sedam odsjeka zastupljene ljude, s nekih odsjeka osam, a s 15 odsjeka nikoga. O tome se mora razgovarat i kao dekan mora štititi sve odsjeke i sve katedre, a ne samo nekoliko, piše u zapisniku Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta.

Tako je Previšić još u veljači vrlo svjesno govorio o problemima Studentskog zbora kojeg je razrješio šest mjeseci kasnije uz pomoć Senata i navodnog upravnog nadzora koje je zapravo samo mišljenje pomoćnika ministra Srećka Tomasa. Isto kako on tvrdi da je mišljenje ministra Predraga Šustara o njegovim godinama i prestanku radnog odnosa samo mišljenje, a ne pravni akt.

Izdvojeni članak

Šustar se skriva iza priopćenja jer je MZOS zakuhao priču oko Filozofskog

– Dekan je obećao da će sazvati sastanak, kao što se vidi u zapisniku. Međutim, to se nikada nije dogodilo. Svojevremeno smo prodekanicu Erdeljac u nekoliko navrata upozoravali na potrebu raspisivanja izbora za dodatna mjesta, ali ni to nije ostvareno, iako je bilo dogovoreno, jednako kao i to da će prodekanica skupiti mejlove svih predstavnika svih odsjeka svih godina i sazvati Studentsko vijeće s kojim bismo se mi koordinirali pri donošenju odluka i na taj način bi se riješilo pitanje tzv. neravnomjerne zastupljenosti. To je bila naša ideja s obzirom na to da smo pokušavali objasniti da imamo preko dvadeset odsjeka i da ‘ravnomjerna zastupljenost’ nije moguća. Prodekanica se s tim složila. Nedugo zatim Uprava je prekinula kontakte s nama, a na sastanak su nas pozvali dan prije prvog plenuma. Tema je bila ‘Aktualna zbivanja na FF’. Nismo se odazvali, umjesto toga pozvali smo ih na plenum. U međuvremenu smo sami sazvali Studentsko vijeće i s njima se koordinirali, rekla nam je članica Studentskog zbora Zrinka Breglec koja je upozorila Fakultetsko vijeće na zakonske probleme koje postoje za Zborom.

Uostalo, dekan je sudjelovao na konstituirajućoj sjednici Zbora nakon izbora 11 novih studentskih predstavnika, što je vidljivo iz zapisnika koje objavljujemo. Ta sjednica se dogodila u rujnu 2015. godine, šest mjeseci nakon izbora, a bila je to još jedna prilika da dekan kao odgovorna osoba upozori na nepravilnosti.

Zapisnik 5. Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta by srednja.hr on Scribd

Zapisnik konstituirajuće sjednice Studentskog zbora Filozofskog fakulteta by srednja.hr on Scribd