Pretraga

Šustar se skriva iza priopćenja jer je MZOS zakuhao priču oko Filozofskog

A- A+

Predrag Šustar je putem priopćenja, o čijem su sadržaju ekskluzivnu informaciju imali pojedini mediji, de facto razriješio dužnosti dekana Filozofskog Vlatka Previšića. Dekanov glavni krimen su njegove godine, a ne uskraćivanje slobode kretanja i zakonska odgovornost zbog krivo provedenih studentskih izbora. Ministar ne želi putem maila, poziva, sms-a ili press konferencije odgovarati na pitanja o tome kako je njegov pomoćnik Srećko Tomas pomogao zakuhati cijelu situaciju, isto kako rektor Damir Boras ne voli teška pitanja medija. Na kraju ostaje žal što dekan snosi odgovornost zbog godina, dok njegove postupke institucije nisu ni dovodile u pitanje.

foto: Marko Matijević

Izdvojeni članak

Portal srednja.hr MZOS-u podnio zahtjev za upravnim nadzorom svih fakulteta u Hrvatskoj

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta očitovalo se na dopis Sveučilišta u Zagrebu vezano uz ugovor o radu dekana Filozofskoga.

– U dopisu od 29. rujna Ministarstvo je izrazilo mišljenje, utemeljeno na propisima, kako ne postoji pravna osnova za postupanje kojim bi se dr. sc. Vlatku Previšiću nastavio radni odnos nakon dana isteka akademske godine u kojoj on navršava 70 godina života (2015./2016.). Ministarstvo je upozorilo na neodvojivost položaja dekana od radnog mjesta nastavnika.

S tim u svezi, Ministarstvo je uputilo Sveučilište u Zagrebu da u sklopu sveučilišne autonomije osigura funkcioniranje i nesmetano upravljanje sastavnicom, a posebice redovito održavanje nastave na Filozofskome fakultetu.

Zaključno, upućujemo na pridržavanje načela zakonitosti i osnaživanja institucija u sustavu visokog obrazovanja, pri čemu ističemo kako Ministarstvo neće prihvatiti pritiske i donošenje izvaninstitucijskih odluka koje se odnose na rad akademske zajednice, a posebice na održavanje nastavnoga procesa, zaključuju u priopćenju iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Vodič kroz Previšićev nastup u Otvorenom za autostopere

Uska suradnja MZOS-a, rektora i dekana po pitanju Studentskog zbora

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u uskoj suradnji s dekanom Previšićem i rektorom Damirom Borasom uvjerilo je Senat Sveučilišta kako je ministarstvo napravilo upravni nadzor nad Studentskim zborom Filozofskog fakulteta, međutim, to po svemu sudeći nije točno. Sada je Ministarstvo, kada su stvari pak otišle predaleko, odlučilo da Previšić mora u mirovinu s krajem ovog tjedna.

– Upravni nadzor nije napravljen. U ovom mišljenju se ne navodi niti koja je dokumentacija dostavljena, niti se navodi provjerava li se zakonitost čijeg rada niti kojeg akta. Kad se radi upravni nadzor onda tu postoji procedura, onda je jasno da se tu osniva povjerenstvo. U izvještaju o upravnom nadzoru navode se činjenice: Što je sve pronađeno, na temelju koje dokumentacije,i ono što je ideja upravnog nadzora, a to je ideja kako stvari popraviti. U ovom dokumentu se ne navodi da je to rješenje o upravnom nadzoru nego – dostava dokumentacije odgovor, rekla je u emisiji Otvoreno prošli tjedan profesorica s Filozofskog Vesna Vlahović-Štetić.

Srećko Tomas, autor dokumenta koji je dostavljen nakon zatraženog upravnog nadzora ni u jednom trenutku nije pokušao demantirati profesoričine riječi niti ih je pokušao ispraviti. Samo je dodao kako se ministarstvo nije miješalo u raspuštanje Zbora i da oni poštuju autonomiju Sveučilišta. Akademik Mislav Ježić i dekan Vlatko Previšić tijekom emisije pozivali su se na taj upravni nadzor, premda je očito da do njega nije došlo. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u proteklih dva tjedna nije željelo odgovoriti na naša pitanja koja navodimo na kraju teksta, kao ni na zahtjev za provođenjem upravnog nadzora nad svim visokim učilištima koje je portal srednja.hr podnio. Naime, osim na Filozofskom, na brojnim drugim fakultetima krše se zakoni zbog kojih je raspušten Studentski zbor Filozofskog.

Izdvojeni članak

Rektor Boras s medijima komunicira putem priopćenja, teška pitanja ga ne zanimaju

Pitanja na koja MZOS ni rektor ne želi odgovoriti u slučaju Filozofskog

Rektor Damir Boras isto tako voli komunicirati s medijima putem priopćenja jer tako može izbjeći pitanja poput toga hoće li raspustiti Zborove koji krše zakon jednako kao Filozofski, kada planira raspisati nove izbore, te detalje ugovora o menzi na Filozofskom koje je potpisao tada kao dekan.

Nakon višednevnog prebacivanja odgovornosti između Sveučilišta i Ministarstva, potonja institucija se očitovala samo po pitanju dekanovih godina, ali ne i o njegovoj zakonskoj odgovornosti o provođenju studentskih izbora. Dok su drugi mediji tijekom jutra javljali o negativnom mišljenju Ministarstva o Previšićevim godinama, oni to priopćenje nisu objavili na vlastitom webu sve do pola dva. Štoviše, tijekom mandata Predraga Šustara portal srednja.hr više nije na mailing listi ministarstva te se često moramo oslanjati na pomoć drugih kolega kako bi dobili pravodobne informacije iz ministarstva. Ne znamo je li nas Ministarstvo odlučilo ignorirati zbog naših pitanja, koji bi mogli otkriti propuste u radu pomoćnika za znanost Srećka Tomasa kao i Predraga Šustara kao odgovorne osobe ministarstva, ali svakako je to još jedan pokazatelj kvalitete MZOS-a kao institucije. Pitanja na koja ne možemo dobiti odgovor su sljedeća:

1. Je li ministar pokrenuo upravni nadzor u predmetu ‘Zahtjev za provođenje upravnog nadzora nad zakonitosti i statutarnosti razrješenja dekana Filozofskog fakulteta?’

2. Tko je imenovan u upravni nadzor u navedenom predmetu?

3. Zašto dokumentacija koju je dostavio dekan FFZG-a nije javna?

4. Ima li pomoćnik ministra Srećko Tomas ovlaštenje samostalno provoditi upravni nadzor?

5. Kada je Ministarstvo donijelo odluku da se može koristiti x-ica na Filozofskom fakultetu te što stoji u toj odluci?