Pretraga

Don Stojić organizira predavanje za studente koje će držati osuđeni ratni zločinac

A- A+

Studentski pastoral čiji ured vodi studentski kapelan Don Damir Stojić, pozvao je zainteresirane studente na predavanje naslovljeno kao ‘Bog iza rešetaka’. Predavanje je organizirano u suradnji sa Zavičajnim klubom hercegovačkih studenata, a držat će ga osuđeni ratni zločinac Dario Kordić.

Foto: Facebook grupa Studentski dom “Stjepan Radić” ; screenshot: YouTube

– U utorak, 2.4. u 20h u studentskom domu Stjepan Radić svjedočanstvo vjere iznijet će nam haški osuđenik, Dario Kordić… Govorit će nam o trenutcima najveće patnje tijekom dugih 17 zatvorskih godina. Kako je ondje susreo Boga koji ga je promijenio i kako je iz njega crpio mir i snagu, poslušajte u utorak u 20h u kino dvorani Forum, stoji u pozivu na predavanje Darija Kordića u organizaciji Studentskog pastorala čiji je kapelan don Damir Stojić.

Protiv Darija Kordića je 1995. godine podignuta je optužnica na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Teretilo ga se za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Negodovanje, dobacivanja i komešanje: Don Stojić, rabin i imam raspravljali o ulozi žena u monoteističkim religijama

Suđenje je okončano 2001., na njemu je svjedočila 241 osoba, a Kordić je nepravomoćno osuđen na 25 godina zatvora zbog pokolja kojeg je predvodio u selu Ahmići u središnjoj Bosni. U tom su mjestu 1993. vojnici HVO-a pobili 116 bošnjačkih civila, a među njima je bilo i djece od kojih je najmlađe bilo staro samo nekoliko mjeseci.

Kazna mu je pravomoćno potvrđena 2004. godine, s obrazloženjem žalbenog vijeća Haškog suda da je da je Kordić ‘kao visoki regionalni političar planirao i poticao zločine počinjene u Ahmićima 16. travnja 1993. i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci’ čiji je cilj bilo ‘etničko čišćenje tog područja’.

Kordić je oslobođen 2014., nakon što je u zatvoru pored Graza odslužio dvije trećine kazne.

Podsjetimo, prije otprilike godinu dana Studentski pastoral Damira Stojića organizirao je također jedno, u najmanju ruku kontroverzno predavanje na kojemu su gostovali Željko Kekić i Anto Kovačević. Bilo je to, prema najavi, svjedočanstvo bivšeg udbaša i njegove žrtve, a cilj tribine bio je prikazati kako je istina pomirila progonitelja i progonjenog.

Foto: Facebook grupa Studentski dom “Stjepan Radić” – “Sava”