Pretraga

Studentski kapelan Stojić odgovora na pitanje je li fotokopiranje grijeh s dvojbenim argumentima

A- A+

Studentski kapelan sa Sveučilišta u Zagrebu don Damir Stojić na Facebook pageu Studentskog pastorala zna objaviti pitanja koja mu postavljaju studenti. Danas je objavio i ponudio svoj odgovor na pitanje je li fotokopiranje grijeh. Iako je istaknuo kako je fotokopiranja knjiga u kojem jasno stoji da je to ta zabranjeno krađa, u daljnjoj je argumentaciji napravio logičku pogrešku s presumpcijom da bi u nekom okolnostima nakladnici dali dopuštenje za fotokopiranje. S tom presumpcijom studenti i učenici su i dalje u prekršaju, s obzirom na to da tu dozvolu nisu tražili. Status prenosimo u cijelosti, a na kraju možete odgovoriti na našu anketu po ovom pitanju.

https://www.facebook.com/studentskipastoral/posts/1491333500958206

[Pitajte kapelana]
JE LI FOTOKOPIRANJE GRIJEH?

Zanima me može li se krađom smatrati fotokopiranje knjiga na kojima je naznačeno da je to zabranjeno bez pismenog dopuštenja nakladnika? Ako to nije teško grijeh, je li uopće grijeh?

Takav oblik fotokopiranja doista se zakonski kvalificira kao krađa. Smisao zakona je da zaštiti autorska prava i da spriječi treće osobe u tome da nepravedno zarađuju na tuđem trudu. Moralna kvalifikacija težine grijeha, kao i uvijek, ovisi o okolnostima u kojima se odvija. Ukoliko se radi o edukativnoj svrsi, vrlo je vjerojatno da bi i sam nakladnik dao dopuštenje za fotokopiranjem za osobne potrebe. Puno teži grijeh bilo bi umnažanje knjiga u svrhu zarađivanja. Što se tiče grijeha, to ćeš morati naučiti prosuditi sam po svojoj savjesti. Ako posjeduješ dovoljno novaca, nema razloga da ne kupiš knjigu i tako podupreš i autora i nakladnika u dobrom djelu. Ako pak nemaš, puno bi veće zlo bilo zapostavljati svoje obrazovanje. U tom slučaju je lijepa navika odvojiti s vremena na vrijeme neki manji dio novaca ljudima u potrebi.

Btb,
don Damir