Pretraga

Čime se sve možeš baviti sa studijem ekonomije? Sastavili smo popis različitih karijera

A- A+

Ekonomija je poprilično široka znanost, a odaberete li ju za svoj studij, imat ćete priliku usmjeriti se u različita područja i prilagoditi studij svojim interesima. Prilikom upisa mnogi toga nisu niti svjesni, stoga smo proučili ponudu diplomskih studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i napravili pregled svega što možete studirati ako vas zanima ekonomija.

ekonomija

Istražili smo što sve zapravo možete studirati ako vas zanima ekonomija i čime se nakon nje možete baviti | Foto: Unsplash

Ekonomija je već godinama jedan od najpopularnijih izbora među maturantima, a najviše ih gravitira Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Broj studenata koji studira na tom fakultetu već godinama ne pada ispod osam tisuća. Ako niste pretjerano upoznati s ekonomijom, taj vas podatak može začuditi. No ona je vrlo široko područje, a studenti se kroz studij specijaliziraju za jedan od njenih mnogih aspekata.

Nakon sveučilišnog preddiplomskog studija, na EFZG-u možete upisati specijalističke diplomske stručne i sveučilišne diplomske studije. Napravili smo njihov pregled i otkrili što sve zapravo možete studirati ako vas zanima ekonomija i čime se nakon nje možete baviti. Usput smo doznali i da ekonomija ne uključuje samo brojeve i statistiku. U nekim je područjima potrebno puno kreativnosti i ‘mekih’ vještina, tako da će se u tom sektoru pronaći ljudi različitih interesa i talenata.

Specijalistički diplomski stručni studiji na EFZG-u

Specijalistički diplomski stručni studiji traju dvije godine, a studentima omogućuju stjecanje najnovijih i primjenjivih vještina iz različitih područja ekonomije. Završetkom tih studija stječete naziv stručni specijalist poduzetništva (stručna specijalistica poduzetništva), odnosno stručni specijalist ekonomike energije i okoliša (stručna specijalistica ekonomike energije i okoliša). Kratica naziva je struč.spec.oec., a piše se iza imena i prezimena.
Možete birati između sljedećih diplomskih stručnih studija: Ekonomika poduzetništva, Ekonomika energije i okoliša, Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru, Menadžment i marketing maloprodaje te Digitalni marketing.

Ekonomika poduzetništva

Nije svaki poduzetnik ekonomist, niti je svaki ekonomist poduzetan, a ovaj specijalistički diplomski studij nastoji studente pretvoriti u oboje. Uspješni poduzetnici moraju razumjeti ekonomsku klimu unutar koje rade, ali biti i kreativni u razvijanju svoje ideje, znati procijeniti rizik i prepoznati prilike za svoj posao. Ekonomika poduzetništva namijenjena je svima koji žele naučiti te vještine s kojima će kasnije moći pokrenuti svoj startup, preuzeti obiteljski posao ili raditi s poduzetnicima.

ekonomija

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu možete odabrati jedan od pet specijalističkih diplomskih stručnih studija | Foto: Unsplash

Ekonomika energije i okoliša

Već dugo znamo da su zadaci zaštite okoliša i raspolaganja energijom interdisciplinarni. Usmjeravanje na istraživanje prirode ili razvijanje tehnoloških rješenja nije dovoljno kako bismo zaštitili okoliš – potreban je i ekonomski pristup. Specijalistički diplomski studij Ekonomika energije i okoliša odgovor je na potrebu za ekonomistima koji će se baviti tim važnim pitanjima. Snižavanjem troška zaštite okoliša ona postaje dostupnija širem društvu, a time ćete se, između ostalog, baviti odlučite li se specijalizirati u tom području.

Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru

Vidite li svoju budućnost u IT sektoru i radu s najnovijom tehnologijom, a zanima vas i ekonomski aspekt poslovanja takvih tvrtki, ovo je studij za vas. Na studiju Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru dobit ćete i digitalne i poslovne vještine te uvid u to kako primjena tehnologije utječe na tvrtku. Studij je posve interdisciplinaran, pa ćete naučiti sve o pravu digitalnog tržišta, digitalnom marketingu, elektroničkoj nabavi, menadžmentu, upravljanju projektima u IT-ju i drugim temama.

Izdvojeni članak
ekonomski fakultet

‘Naš fakultet izvodi kolegij kakav ima tek nekoliko prestižnih svjetskih sveučilišta poput MIT-a’

Menadžment i marketing maloprodaje

Specijalistički diplomski studij Menadžmenta i marketinga maloprodaje trgovini pristupa na nov način. Studij zajednički organiziraju dvije katedre Ekonomskog fakulteta, Katedra za trgovinu i međunarodno poslovanje te Katedra za marketing, pa studenti stječu interdisciplinarne vještine i znanja. Odlučite li se za taj smjer, naučit ćete o ponudi i potražnji roba i usluga, balansiranju troškova i cijena, sve o inovativnim formatima prodavaonica, ali i marketinškim strategijama, praćenju ponašanja kupaca i razvoju lojalnosti. S tim ćete vještinama biti kandidat za vodeće pozicije maloprodajnih lanaca, ali ćete moći i pokretati vlastite, bili oni fizički ili web shop startupi.

ekonomija

Ekonomija je poprilično široka znanost, a odaberete li ju za svoj studij, imat ćete priliku usmjeriti se u različita područja i prilagoditi studij svojim interesima | Foto: Unsplash

Digitalni marketing

Budući Social Media i Community Manageri, Digital Specialisti ili SEO Specialisti nastaju na specijalističkom diplomskom studiju Digitalnog marketinga. Ovaj je studij nastao u suradnji s poslodavcima i zbog toga studenti uče ono što tržištu zaista treba. Idealan je za kreativce koji žele naučiti razmišljati strateški i analitički. Današnji su potrošači svakodnevno okruženi tisućama oglasa i da biste privukli njihovu pažnju morat ćete pokazati inovativnost, a na specijalističkom diplomskom studiju Digitalnog marketinga naučit ćete upravo to.

EFZG izvodi sveučilišne diplomske studije na engleskom jeziku

Sveučilišni studiji Masters Degree in Business (MDiB) te Masters Degree in Economics (MDiE) se izvode se na engleskom jeziku i privlače studente iz cijelog svijeta, a upisati ih mogu i hrvatski studenti. Upišete li ih, o ekonomiji i poslovnoj ekonomiji ćete učiti od najvećih stručnjaka iz cijelog svijeta u međunarodnom okruženju, a sve bez da napustite granice domovine. Završetkom diplomskih sveučilišnih studija stječe se 60 ECTS bodova i akademski naziv magistar ekonomije, odnosno magistra ekonomije.
Program MDiE studija je jedinstven, dok na MDiB studiju birate između pet programa: Managerial Informatics, Management, Trade and International Business, Marketing i Leadership.

Ekonomija

Ako su vaša jača strana brojevi i analitičke vještine, a zanima vas i kako se ponašaju društva, za vas je magisterij ekonomije. Stručnjaci ekonomije znaju kako provesti znanstvenu i praktičnu ekonomsku analizu na makro i mikro razini društva. Proučavaju trendove iz prošlosti kako bi mogli stvarati tržišna predviđanja za budućnost. Potrebni su svakoj tvrtki tako da mogu pronaći posao u gotovo svakoj industriji koja ih zanima. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu možete upisati diplomski sveučilišni studij ekonomije koji se izvodi na engleskom jeziku – Master Degree in Economics (MDiE). Naučit ćete stvarati ekonomske politike i strategije, koristiti vještine kvalitativne i kvantitativne analize, ekonometrije te matematičkih metoda i modela.

Izdvojeni članak
karijerna savjetnica EFZG

Prije nego se rang liste fakulteta zaključaju, čujte važnu poruku karijerne savjetnice

Menadžment

Biti menadžerom znači znati njegovati odnose s ljudima i imati razvijene vještine komunikacije, ali i znati upravljati ljudima i organizacijama. Menadžeri donose odluke važne za poslovanje i utječu ne samo na svoju tvrtku, već i na cijelo društvo. Studijski program Management, kojeg EFZG izvodi u okviru svog MDiB studija, uči studente vještinama koje će im trebati upravo za te zadatke.

Menadžerska informatika

Riječ je o studiju ekonomije usmjerene na primjenu tehnologije u upravljanju tvrtki i drugih organizacija. EFZG izvodi program Managerial Informatics u okviru sveučilišnog MDiB studija. Studenti koji se usmjere u ovo područje ekonomije postaju stručnjaci u skladištenju i rudarenju podataka, cyber sigurnosti, analizi poslovnih procesa i IT reviziji te menadžmentu i konzaltingu IT tvrtki i projekata.

ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet u Zagrebu ove godine slavi 100. rođendan | foto: EFZG

Međunarodno poslovanje

Svijet se globalizira, najuspješnije tvrtke posluju internacionalno, a za to im trebaju stručnjaci za međunarodno poslovanje. U okviru MDiB studija na EFZG-u možete odabrati program Trade and International Business s kojim postajete upravo takav stručnjak. Naučit ćete razvijati kvalitetne proizvode i usluge, donositi odluke u području međunarodnog poslovanja i trgovine te razumjeti zakone koji to reguliraju, a tvrtkama ćete pomoći razvijati strategije da uspiju na međunarodnom tržištu.

Marketing

Marketing je područje ekonomije koje razmišlja o tome kako se potrošači ponašaju, koje su njihove potrebe, kojim proizvodima i uslugama ih najbolje zadovoljiti, ali i kako ih kreativno oglasiti. Program Marketing MDiB studija obrazuje stručnjake koji rade na upravo takvim poslovima. Želite li karijeru kao istraživač tržišta, brend, PR i account menadžer, menadžer proizvoda ili prodaje – usmjerite se prema marketingu.

Leadership

Ekonomisti koji sve što su naučili žele iskoristiti kako bi, vodeći organizacije i ljude, riješili poslovne i društvene izazove, odluče se usmjeriti u leadership. Leadership program MDiB studija na EFZG-u obrazuje studente koji postaju vođe, inovatori i donositelji odluka. Odlučite li se usmjeriti u to područje, učit ćete o ljudskom ponašanju u organizacijama, autentičnom i strateškom vođenju, kako motivirati i poboljšati učinak te drugim temama važnim vođama.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu