Pretraga

Doznajemo: Prorektor Čović po treći bi put mogao izbjeći mirovinu, na ljeto će proslaviti 72. rođendan

A- A+

Moćni prorektor Ante Čović mogao bi opet izbjeći mirovinu. Ako se postupak provede po uobičajenom toku, prorektoru se smiješi novo, treće po redu produljenje ugovora o radu. Na taj bi način, premda će na ljeto proslaviti 72. rođendan, na zagrebačkom sveučilištu mogao ostati još barem dvije godine.

Ante Čović, 71-godišnji prorektor zagrebačkog sveučilišta
Foto: srednja.hr | Screenshot HRT Otvoreno

Moćni zagrebački prorektor Ante Čović u kolovozu će proslaviti 72. rođendan. No, za razliku od većine njegovih vršnjaka po svemu sudeći još nema želju otići u mirovinu.

Predložili ga Hrvatski studiji

Kako doznajemo, vijećnici Fakulteta hrvatskih studija na sjednici održanoj koncem listopada prošle godine utvrdili su potrebu za nastavkom rada zagrebačkog prorektora. Antu Čovića, inače redovitog profesora u trajnom zvanju, kako stoji u dokumentu u čijem smo posjedu, trebaju na tom radnom mjestu još dvije godine zbog “držanja nastave na predmetima etičkoga i bioetičkoga sadržaja na više studijskih programa”. U svrhu utvrđivanja ispunjava li prorektor kriterije znanstveno-nastavne izvrsnosti imenovano je i povjerenstvo u kojem su se našli Ivan Koprek, Pavo Barišić i Mislav Kukoč.

Navedeno je povjerenstvo sastavilo izvješće na deset stranica, a njime su utvrdili da prorektor ispunjava zakonom propisane kriterije pa predlažu Matičnom odboru za filozofiju, Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te Društveno-humanističkom vijeću zagrebačkog sveučilišta da i oni pozitivnim ocjene ispunjenje kriterija znanstvene izvrsnosti prorektora Čovića.

Matični odbor 11. siječnja ove godine, dakle, prije nepunih mjesec dana donosi odluku da je prorektor Čović ispunio kriterije znanstvene izvrsnosti u postupku produljenja ugovora o radu. Odluku potpisuje predsjednik Matičnog odbora profesor Lino Veljak. Ispunjenje kriterija potvrdilo je, kako neslužbeno doznajemo, i Društveno-humanističko vijeće zagrebačkog sveučilišta na sjednici održanoj 20. siječnja.

O pitanju izvrsnosti prorektora Čovića još se jedino mora očitovati Nacionalno vijeće. Sljedeća sjednica tog tijela trebala bi se održati sutra u 11 sati, no kako nam je potvrdilo nekoliko članova, točke o prorektoru na dnevnom redu koji su dobili još uvijek nema. Valja naglasiti da se ponekad te točke naknadno uvrste prije početka same sjednice.

Izdvojeni članak

Muž sutkinje koja potpisuje presudu o mobingu nad Čovićem, s Čovićem sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare

Poznata imena

Ovom prilikom zgodno se osvrnuti i na imena iz spomenutih odluka. Pavo Barišić, profesor filozofije i notorni bivši ministar znanosti i obrazovanja, javnosti poznat po osporavanom plagijatu, s prorektorom Čovićem ima dugu povijest. Upravo je taj dvojac bio dijelom osnivačkog vodstva Hrvatskih studija s kojih su sredinom devedesetih, kako nam je u ekskluzivnom intervjuu rekao tadašnji rektor Marijan Šunjić, potjerani zbog “njihovih nastojanja da privatiziraju Hrvatske studije”. Više od dvadeset godina nakon dvojac se vratio na tu instituciju, a Barišić je čak postao i dekan. O povezanosti dvojice profesora govori i podataka da je Barišić član savjeta časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis Philosophica, na čelu kojih se nalazi upravo Čović kao glavni urednik.

Valja se osvrnuti i na Mislava Kukoča, još jednog seniora filozofije, inače bliskog suradnika prorektora Čovića. Profesor Kukoč član je znanstveno-upravnog odbora i znanstvenog vijeća Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku čiji je voditelj, pogađate, prorektor Čović. Osim toga, obojica su trenutno profesori filozofije na Hrvatskim studijima, a baš kao i Barišić, profesor Kukoč član je savjeta dvaju spomenutih znanstvenih časopisa.

Ime još jednog filozofa važno je u kontekstu postupaka razmatranja navodnog znanstvenog nepoštenja prorektora Ante Čovića. Čović je prije gotovo deset godina prijavljen da je nezakonito napredovao u zvanje redovnog profesora. U povjerenstvu za izbor u to zvanje sjedio je Lino Veljak. Prijava je na koncu odbačena nakon što je matični odbor za filozofiju prije nešto više od dvije godine donio odluku da je s prorektorovim napredovanjem sve bilo u redu. Tu je odluku kao predsjednik matičnog odbora potpisao, pogađate, upravo Veljak. Kao i dvoje spomenutih kolega filozofa, i Veljak je član savjeta dvaju časopisa na čijem se uredničkom čelu nalazi Čović.

Ovo bi mu bilo treće produljenje

Podsjetimo, ovo je već treći put da je pokrenut sličan postupak u vezi radnog odnosa prorektora Čovića. Još 2014. zaključeno je, temeljem prethodne odluke Ustavnog suda, da će se prorektoru jednokratno produljiti ugovor na pet godina; drugim riječima, dogovoreno je da će u radnom odnosu ostati do sedamdesete godine života. No, svoje se uloge na zagrebačkom sveučilištu još nije zasitio pa je 2019., dakle, u godini u kojoj će proslaviti 70. rođendan, dobio novo produljenje ugovora u trajanju od dvije godine.

Predlagatelji su tada, kao i danas, bili Hrvatski studiji gdje Čović radi kao profesor. Ondašnje obrazloženje za ostanak Čovića u sustavu visokog obrazovanja Hrvatski su studiji raspisali na 51 stranicu, a uglavnom se daje svesti na to da ga nema tko zamijeniti u izvođenju nastave pa je slijedom toga prijeko potreban instituciji.

Izdvojeni članak
Ante Čović

Država je dijelila potpore: Časopisi moćnog prorektora Čovića opet dobili masne iznose

Ministarstvo je reklo da mora u mirovinu

Važno za priču je i da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja već dulje vrijeme stajališta da neki profesori zakonski moraju u mirovinu nakon što proslave sedamdeseti rođendan. Još u vrijeme dok je na čelu resora bio Predrag Šustar, dakle, prije gotovo pet godina, izašao je dokument s njegovim potpisom u kojem jasno stoji kako je “nedvojbeno da za osobe koje su na dan 30. srpnja 2013. bile u trajnom zvanju redovitog profesora (…) njihov radni odnos prestaje najkasnije istekom akademske godine u kojoj su navršili 70 godina”. Čović je, pogađate, tad već bio redoviti profesor.

Kada je prije dvije godine postalo izgledno da će Čoviću, unatoč navedenim informacijama, ponovno biti produljen ugovor, kontaktirali smo Ministarstvo te ih upitali za mišljenje. Tadašnja resorna ministrica Blaženka Divjak u odgovoru je istaknula kako Čović spada u skupinu profesora koji s navršenih sedamdeset moraju u mirovinu.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja je uputilo dopis Sveučilištu u Zagrebu, Hrvatskim studijima u kojem je istaknulo kako ne postoji pravna osnova za nastavak radnog odnosa u slučaju prof. dr. sc. Ante Čovića nakon dana isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina. S obzirom na zakonsku nemogućnost ovakvog produljivanja radnog odnosa, Ministarstvo je pozvalo Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji da se regulira status u Registru zaposlenika na način da se zabilježi prestanak radnog odnosa, rekli su nam u rujnu pretprošle godine iz Ministarstva.