Pretraga

EKSKLUZIVNO: Poništen natječaj za obnovu Save i Cvjetnog – Ne zna se kada kreću radovi

A- A+

Sanacijski upravitelj zagrebačkog Studentskog centra Pejo Pavlović donio je odluku o poništenju postupka javne nabave za rekonstrukciju studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno Naselje jer su cijene najpovoljnije ponude veće od osiguranih 210 milijuna kuna.
Nakon što je prvo studentima bilo rečeno da će se u domove moći useliti krajem listopada, pa onda nakon zimskih praznika, sada se treba dogovoriti i treći rok jer će se pokrenuti novi postupak javne nabave. Povod samoj obnovi su Europske sveučilišne igre koje se iduće godine trebaju održati u Zagrebu i Rijeci jer bi u domove trebali biti smješteni sportaši.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Natječaj javne nabave koji je bio objavljen 17.4. podijeljen u četiri grupe poništen je 10. srpnja, a sastavni dio Odluke je Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda od 7. srpnja kroz koji je utvrđeno da su u sve četiri grupe cijene najpovoljnijih ponuda veće od osiguranih sredstava. Neslužbeno saznajemo da je riječ o iznosu koji se penje i do sto milijuna kuna.

Troškovi obnove domova

Upitno je kada će se studenti moći useliti u domove

Izdvojeni članak

Obnova studentskih domova: Do Božića u svakoj sobi frižider i wi-fi

Rok za dostavu ponuda bio je 27. svibnja, točno 40 dana od otvaranja natječaja, a Zapisnik o pregledu i ocjeni ponude napravljen je 7. srpnja, ukupno 81 dan od otvaranja natječaja.
Studentima je prvo bilo rečeno da će morati pronaći privatni smještaj do kraja listopada kada će se moći vratiti u domove, a onda je ta odluka promijenjena tako da se useljavanje planiralo za Božić.

Ako se novi natječaj odmah pokrene, i ako procedura bude trajala 81 dan kao u prvome, radovi na rekonstrukciji domova će početi tek u listopadu što će uvelike utjecati na smještaj studenata tijekom većine akademske godine.

Još je u studenom 2014. sanacijski upravitelj SC- a Pejo Pavlović tvrdio da će većina radova biti gotova do jeseni ove godine, a slučaj poništenja natječaja nije htio komentirati putem telefona niti SMS poruka.

– Dok se paviljoni budu obnavljali, studenti će biti subvencionirani na način da će im se osigurati da žive u unajmljenim stanovima po troje, četvero, a bit će obvezani ugovorom da, kad se vraćaju u svoje domove, subvencija prestaje. Obnova bi trebala početi oko 1. srpnja, a do jeseni iduće godine bi većina toga trebala biti obnovljena. To će sve biti u dogovoru sa Studentskim zborom, a svi radovi trebali bi biti gotovi polovicom 2016., rekao je Pejo Pavlović u studenom prošle godine.

Izdvojeni članak

Iz SC-a otkrivaju gdje će studenti biti smješteni kad počne renoviranje studentskih domova

MZOS u dvije godine za sanaciju SC-a uplatio preko 50 milijuna kuna

Iz MZOS-a su nam rekli kako su zaprimili obavijest SC-a o poništavanju natječaja s obzirom na to da se za sve odluke veće od milijun kuna treba dobiti suglasnost ministarstva, ali s time njihova uloga prestaje.

– Vezano uz Vaše pitanje o sredstvima za sanaciju SC Zagreb iz Državnog proračuna iz razdjela Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u 2015. godini isplaćeno je 20 milijuna kuna a u 2014. godini 30.511.561,00 kn, rekli su iz MZOS-a.

SC-u je Fond za zaštitu okoliša odobrio 9.754.252,50 kuna za financiranje izrade projektne dokumentacije za projekt održive gradnje ‘Energetska obnova građevina, infrastrukture i okoliša unutar studentskog naselja Stjepan Radić i studentskog naselja Cvjetno naselje u Zagrebu’, a riječ je o 100 posto vrijednosti ukupnih i opravdanih troškova.

Izdvojeni članak

Problem oko ljetnog smještaja u studentskim domovima nastao zbog krive procjene SC-a

Novac iz EU fondova još nije sjeo na račun jer natječaj nije ni otvoren

Nije posve jasna ni financijska konstrukcija cijelog projekta s obzirom na to da je projekt vrijedan oko 285 milijuna kuna, a potpomažu ga strukturalni fondovi EU te Fond za očuvanje okoliša. Posljednja izmjena u rubrici ‘Javna nabava’ na stranicama SC-a je od 27. studenog 2013. pa je nemoguće utvrditi koje tvrtke su dobile posao na natječaju koji je poništen.

– Do 15. srpnja studenti imaju pravo boraviti u domovima, a nakon toga kreću ozbiljniji radovi. Projekt vrijedan oko 285 milijuna kuna potpomažu Europski fondovi te Fond za očuvanje okoliša, tvrdili su još do nedavno iz SC-a.

Međutim, kada smo kontaktirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije rečeno nam je da su sredstva osigurana, ali da natječaj još uopće nije otvoren, a shodno tome sredstva nisu dodijeljena.

– Ukupna raspoloživa financijska alokacija u okviru ovog poziva je 123.529.411,76 EUR od čega je iznos sredstava iz EFFR-a 105.000.000,00 EUR (85% ukupne alokacije). Maksimalno 25 % sredstava od ukupne financijske alokacije u okviru ovog poziva dodijelit će se za provedbu aktivnosti koje uključuju rekonstrukciju postojećih studentskih domova, te će se preostali iznos ukupnih sredstava dodijeliti za izgradnju nove infrastrukture studentskih domova. Prihvatljivi prijavitelji na ovaj poziv bit će javna visoka učilišta u 100% javnom vlasništvu, A objava poziva očekuje se tijekom srpnja 2015. godine, rekli su iz ministarstva regionalnog razvoja.

Navedeni natječaj se prema riječima nekoliko naših sugovornika već više puta odgađao, a premda indikativnom godišnjem planu trebao je biti raspisan 30.6., a rezultati objavljeni 30.10.