Pretraga

Iz SC-a otkrivaju gdje će studenti biti smješteni kad počne renoviranje studentskih domova

A- A+

Nakon skoro dvije godine sanacija Studentskog centra u Zagrebu trebala bi završiti do ljeta. Sanacijski upravitelj Pejo Pavlović otkrio je kako će se do tog roka riješiti višemilijunski dug koji je na leđa SC-a natovarila bivša uprava te će krenuti s ulaganjima u nove programe i sadržaje. Obznanio je i gdje će biti premješteni studenti kad se krene s projektom renoviranja studentskih domova na Savi i Cvjetnom.

Foto: Srednja.hr

Studentski centar u Zagrebu skoro je dvije godine u procesu sanacije, a kako sanacijski upravitelj Pejo Pavlović tvrdi, od ljeta bi trebao biti na nuli te početi normalno poslovati. Bivša uprava SC-a na čelu s Nikom Vidovićem ostavila je dug preko 150 milijuna kuna, no cijeli gubitak će biti pokriven u narednih pola godine. Nakon ljeta bi zagrebački studentski centar trebao početi ulagati u nove programe i sadržaje, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Mornar: Zagrebački SC još ne posluje pozitivno, a rektor Boras jedva čeka da mu se vrati u ruke


Studentima klub Pauk uskoro na raspolaganju

– Mi ćemo sad oživjeti priču u našem dvorištu, u Francuskom paviljonu, u Cyber caffeu, a nedavno smo, nakon dugo vremena, imali i Brucošijadu s tri stagea i nekoliko tisuća posjetitelja. To je povratak studenata u Savsku 25, obećao je sanacijski upravitelj dodajući kako će studenti na raspolaganju uskoro imati i klub Pauk na Savi. – Na Pauku je potrebno popraviti krov, a namjera je da se tamo uz redovno održavanje koncerata napravi i dnevni klub koji će raditi cijeli dan, istaknuo je Pavlović za Večernjak.

Sanacija gotova do ljeta

– Meni je ovo već drugi put da spašavam SC. Obavljeni su razgovori s novim rektorom Damirom Borasom i ministrom Vedranom Mornarom i sad se radi varijanta u proračunu da se dio novca pripremi za završetak sanacije SC-a. Nakon završetka sanacije mi ćemo se vratiti na Sveučilište jer ono ima vlasnička i osnivačka prava nad SC-om, tvrdi sanacijski upravitelj SC-a za navedeni izvor.

Dodao je kako je gotovo ostvareno sve što je u Odluci Vlade o sanaciji SC-a navedeno u pet točaka. Jedna od njih je i smanjen broj zaposlenika, otkazivanje 56 fiktivnih ugovora o radu.

– Prvo smo utvrdili vjerovnike i njihove tražbine. Tako smo dio dugova podmirili na način da su neka potraživanja prebijena u dogovoru s ministrom, tada Željkom Jovanovićem, a dio dugova je plaćen u gotovini. Riješili smo se lažnih ugovora o radu, imamo 50 ljudi manje, no nitko nije dobio otkaz. Neki naši zaposlenici su otišli u mirovine, a neki u prijevremene mirovine, tako da oko toga nije bilo velikih potresa, izjavio je za Večernjak Pejo Pavlović koji je i jedan od autora Zakona o sanaciji studentskih centara.

Kako Pavlović tvrdi, Studentski centar bi nakon ljeta trebao dobiti neke nove sadržaje, kao i oživjeti neke stare koji već neko vrijeme nedostaju u objektima koji pripadaju zagrebačkom SC-u.

Izdvojeni članak

Iz SC-a optužuju Sveučilište da je štitilo bivšeg ravnatelja Vidovića, a u Rektoratu ne znaju hoće li im se sanirani objekt vratiti u ruke

Studenti će smjestiti u stanove za vrijeme obnove domova

– Za potrebe Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. plan je obnoviti studentski dom Cvjetno naselje u potpunosti i devet paviljona u studentskom domu Stjepan Radić. U poodmakloj smo fazi planiranja, a projekt je vrijedan 285 milijuna kuna. Većina sredstava osigurana je iz fondova EU, otkrio je sanacijski upravitelj djelomične planove priprema za nadolazeće igre kojima je Zagreb jedan od domaćina.

No mnogi se pitaju gdje će u vrijeme renoviranja biti smješteni studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u domovima.

– Dok se paviljoni budu obnavljali, studenti će biti subvencionirani na način da će im se osigurati da žive u unajmljenim stanovima po troje, četvero, a bit će obvezani ugovorom da, kad se vraćaju u svoje domove, subvencija prestaje. Obnova bi trebala početi oko 1. srpnja, a do jeseni iduće godine bi većina toga trebala biti obnovljena. To će sve biti u dogovoru sa Studentskim zborom, a svi radovi trebali bi biti gotovi polovicom 2016., otkrio je za Večernji list Pejo Pavlović.

Izdvojeni članak

Sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a se skriva, rektor strahuje za sudbinu Univerzijade

Nakon obnove domova moguća poskupljenja

Ono oko čega većina vodi brigu jest hoće li uskoro doći do poskupljenja usluga koje pruža SC. Pavlović tvrdi da zasad nije u planu nikakvo podizanje cijena, no potencijalna poskupljenja mogla bi nastupiti nakon renoviranja.

– Prošle godine stupio je na snagu novi pravilnik kojim su cijene regulirane. U razgovoru sa studentima došli smo do zaključka da neće biti ni poskupljenja smještaja obzirom na stanje kakvo je sada u domovima, no kako se paviljoni budu renovirali, tako će sigurno biti i promjena cijena, ali sve u razgovoru sa studentima, za kraj je istaknuo sanacijski upravitelj SC-a u Zagrebu.