Pretraga

Obnova studentskih domova: Do Božića u svakoj sobi frižider i wi-fi

A- A+

Potaknuti Europskim sveučilišnim igrama koje će se održati u Zagrebu i Rijeci, započeta je obnova studentskih domova ‘Cvjetno naselje’ i ‘Stjepan Radić’ kao i izgradnja novog doma u Rijeci. Kako najavljuju organizatori obnove, studenti će se u nova izdanja studentskih soba moći useliti za Božić.

srednja.hr

U HRT-ovoj emisiji Govornica, u petak su o obnovi domova i postupku useljenja govorili arhitekt Damir Ivšić, glavni projektant obnove domova te Ružica Rajšić pomoćnica za smještaj iz SC-a.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Gradi se novi studentski dom u Rijeci

Do Božića u novim sobama

Do 15.srpnja studenti imaju pravo boraviti u domovima, a nakon toga kreću ozbiljniji radovi. Projekt vrijedan oko 285 milijuna kuna potpomažu Europski fondovi te Fond za očuvanje okoliša.

Kapaciteti soba se neće smanjivati, ali će se povećati kvaliteta stanovanja te razina osiguranja unutar i oko doma. Svaka će soba imati vlastiti frižider, nov namještaj, vatrodojavu te žični i bežični internet. Poboljšat će se i uvjeti te kapacitet soba za studente s invaliditetom na Cvjetnom naselju.

Okoliš doma izgledom će ostati jednak, ali uz znatna infrastrukturna poboljšanja.

Poskupljenja smještaja će biti jer sadašnja cijena od 200 kuna u starim paviljonima neće moći pokriti režije, navodi Ružica Rajšić.

Studentska prehrana također će se mijenjati pa će tako Cvjetno naselje u potpunosti obnoviti svoju menzu.

Izdvojeni članak

Osječki studenti već sljedeće akademske godine dobivaju novi dom

Do useljenja, studenti prepušteni sami sebi

Od 1.rujna studenti će se moći useliti u paviljone koji se ne obnavljaju no svi oni koji dobiju dom, a njihovi paviljoni do tada ne budu dovršeni, morat će se snaći za privremeni smještaj.

– Iznajmit ću nekakvu garsonjeru ili ću kod nekoga biti mjesec, dva. Morat ću se snaći, komentirao je jedan student.

Ministarstvo znanosti do dovršenja doma subvencionirat će studente s 400 kuna koje im nikako neće biti dovoljne za privatni smještaj.

– Mi smo obilazili prazne gradske stanove i druge prostore, između ostaloga i Policijsku akademiju, ali smo zaključili da su prostori derutni i ne zadovoljavaju standarde, komentirala je Ružica Rajšić u Govornici na pitanje o alternativnom smještaju za vrijeme obnove.

Nadodala je kako će i najlošije opremljen studentski dom Lašćina iz sredstava SC-a biti obnovljen u vidu uređivanja soba.