Pretraga

Evo što je Ministarstvo odgovorilo na naš konkretan upit kada Zakon o studentskom radu stupa na snagu

A- A+

Hrvatski sabor proteklog je petka, a nakon gotovo dvije godine odugovlačenja, usvojio Zakon o obavljanju studentskih poslova. Brojni studenti, posebice izvanredni, ponadali su se da odmah kreće i primjena tog zakona. No to nije točno. Tek sada slijedi procedura njegove objave u Narodnim novinama, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja odbija konkretno odgovoriti i hoće li se zakon uopće početi primjenjivati ove godine.

Foto: srednja.hr

Zakon o obavljanju studentskih poslova prvi je zakon koji će uređivati institut studentskog rada, a njegov konačni prijedlog Sabor je usvojio u petak. Nedvojbeno je da se zakonom uvode brojne novine za studente i da će se njime ispraviti brojne nepravde s kojima se oni trenutno suočavaju, ali postavlja se pitanje kada će se to dogoditi?

Ministarstvo okoliša s odgovorima na konkretne upite

Zakon je prvi puta spomenut u siječnju 2017., nakon što je Vlada pokušala izmijeniti način oporezivanja studentskog rada, a studenti se zbog toga pobunili. Iako je u prvotnom nacrtu prijedloga Zakon o obavljanju studentskih poslova stajalo da na snagu stupa 1. siječnja 2018., to se nije dogodilo. Nadalje, brojni studenti pomislili su da usvajanje zakona u Hrvatskom saboru znači i da se odmah kreće s njegovom primjenom, ali to nije točno. Kako bismo doznali kada konačno kreće primjena Zakona o obavljanju studentskih poslova, s upitom smo se obratili nadležnom Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ovo su bila naša pitanja:

Izdvojeni članak

Hrvatski sabor upravo je usvojio Zakon o obavljanju studentskih poslova

  1. Znamo da je Zakon o obavljanju studentskih poslova u petak usvojio Hrvatski sabor. Sada Zakon mora potpisati predsjednica i on se objavljuje u Narodnim novinama. Kada će Zakon biti objavljen u Narodnim novinama i kada on stupa na snagu?
  2. Iz pojedinih studentskih centara kažu kako će se Zakon početi provoditi tek 1. siječnja 2019., a možda i kasnije, je li to točno? Kada studenti mogu očekivati da će se Zakon početi provoditi?
  3. Pred Ministarstvom je sada izrada i popratnih Pravilnika koji će pobliže tumačiti odredbe Zakona. Kada će ti Pravilnici biti objavljeni? Možete li nam pojasniti je li moguće da se Zakon ili neke njegove odredbe krenu primjenjivati i prije no što se Pravilnici objave, a nakon što Zakon stupi na snagu?

No, nakon naših vrlo konkretnih upita, iz Ministarstva obrazovanja stiže nam nimalo konkretan odgovor koji nije ništa drugo doli suhoparan opis pravila u postupku donošenja zakona, što smo i sami mogli ‘proguglati’.

– Zakon će biti objavljen u Narodnim novinama po završetku formalne procedure, a Zakon za objavu u Narodnim novinama šalje Sabor. Zakon stupa na snagu 8 dana od objave u Narodnim novinama. Zakonom je predviđeno da su ustanove u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona uskladiti svoje poslovanje s ostalim odredbama ovoga Zakona. Zakonom je predviđeno da će se donijeti pravilnike iz čl. 7 st. 14, čl. 11. stavka 12. i Odluku iz članka 12. stavka 3. u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona, odgovaraju u Ministarstvu na naš upit.

Izdvojeni članak

Vlada i Ministarstvo ponovno izigrali studente: Još jedna akademska godina kreće bez Zakona o studentskom radu

Inače, nekonkretne odgovore nalik ovima već smo navikli dobivati na upite vezane uz Zakon o obavljanju studentskih poslova, čije se donošenje oteže već gotovo dvije godine. Primjer jednog takvog možete čitati i ovdje.

Student servis Varaždin: Provedba se očekuje od 1. siječnja 2019.

I dok u Ministarstvu ne znaju ili ne žele reći kada kreće primjena Zakona o obavljanju studentskih poslova, iz Studentskog servisa u Varaždinu svojim studentima poručuju da ne trče pred rudo jer to neće biti ove godine.

– Prije no što krenete s tisuću upita i komentara: Izglasan je u Saboru novi Zakon o studentskom radu!!! Ali… provedba se očekuje od 01.01.2019., možda i kasnije, ali sigurno ne prije, sada slijedi donošenje Pravilnika i ostalih akata…. ali sada je Zakon usvojen, poručili su putem službene Facebook stranice iz varaždinskog Student servisa.

Podsjetimo, nakon što se krene u primjenu zakona, studentski rad bit će omogućen i izvanrednim studentima, što je bio zahtjev peticije koju je potpisalo njih 7.000. Minimalna satnica bit će jednaka za sve studente u državi, a određivat će se jednom godišnje tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnom propisu podijeli sa 160. Od izmjena koje su važne za studente svakako valja naglasiti i onu da zakon otvara mogućnost izdavanja i vraćanja studentskih ugovora elektroničkim putem te tako staje na kraj redovima u student servisima. Uvodi se i zakonski rok isplate naknade studentu, uvećana satnica za vikende i blagdane, a malverzacije institutom studentskog rada trebale bi se umanjiti jer će se i na njega primjenjivati ovlasti inspektorata rada.