Pretraga

FER je konačno krenuo u obnovu: Evo gdje su pronašli privremeni prostor za studente

A- A+

FER je u svibnju započeo s cjelovitom obnovom svojeg fakulteta. No, nastava u zgradama B i C neće se moći izvoditi u narednih šest mjeseci. Za tu je potrebu sada prenamijenjena sportska dvorana Martinovka. Iz FER-a su istaknuli da će se sportska dvorana vratiti u funkciju nastave tjelesnog po završetku obnove. Ranije se ovaj fakultet namučio s javnom nabavom te su je morali ponavljati.

zgrada FER-a. Foto: FER

Iako bi šaljivo mogli reći da zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) vrlo vjerojatno nema problema s redovitim updateovima kompjuterskih softvera (ipak informatiku i računarstvo imaju u malom prstu), njihovoj zgradi, kao i brojnim drugim sastavnicama, treba osvježenja. Nažalost, potres od prije četiri godine ostavio je posljedice koje se trebaju sanirati.

Graditelji na faksu, studenti u sportskoj dvorani

Toga su svjesni i na samom fakultetu. Još 20. svibnja su krenuli s radovima na cjelovitoj obnovi njihove zgrade. Dok je gradilište otvoreno, sportska dvorana Martinovka je također prošla nekoliko promjena. Naime, prilagodila se potrebama studenata koji će se tamo privremeno školovati. Sami radovi, financirani novcima Europske unije, trebali bi biti gotovi kroz šest mjeseci.

– Prostor sportske dvorane planira se koristiti za privremeno izvođenje nastave i smještaj dijela zaposlenika tijekom radova na obnovi zgrada B i C. Nakon završetka obnove tih dviju zgrada, obnovljena i suvremeno opremljena sportska dvorana bit će opet u funkciji nastave tjelesne i zdravstvene kulture i studentskog sporta, poručili su iz FER-a.

Izdvojeni članak
u pozadini zgrada prve ekonomske pkole u zagrebu koja je vidno u radovima, naprijed sječak tablice s podacima tj rokovima završetka radova

Na pet srednjih škola u Zagrebu još traje obnova od potresa, rokovi završetka se opet produljuju?

Brojni zagrebački studenti čekaju obnovu svojih fakulteta: Dva fakulteta dovršena

Sama riječ ‘obnova’, postala je jedna od glavnih pojmova rječnika obrazovnih institucija u Zagrebu, još od 22. ožujka 2020. godine i razornog potresa koji je donio probleme čitavom glavnom gradu. No, kao što smo pisali početkom ožujka ove godine, Sveučilište u Zagrebu susrelo se s brojnim problemima kada je riječ o postpotresnoj obnovi. U prosincu prošle godine je na sjednici Senata tema bio početak obnove za dio fakulteta kojima je Ministarstvo znanosti i obrazovanja tada uskratilo suglasnost za obnovu zbog postupaka javne nabave. Na tom tragu, upravo je i FER bio jedan od fakulteta koji je morao ponoviti javnu nabavu.

U međuvremenu, studenti brojnih fakulteta su i dalje razmješteni diljem grada dok obnova i dalje traje, četiri godine nakon ove prirodne katastrofe. Primjerice, studenti Fakulteta političkih znanosti (FPZG) svoje dane provode u prostorijama Importanne Gallerije na Iblerovom trgu, a studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB), Arhitektonskog, Građevinskog i Geodetskog fakulteta predavanja slušaju u zgradi Tekstilprometa na Žitnjaku. S druge strane, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) te Fakultet filozofije i religijskih znanosti svoju su obnovu završili. Završena je i obnova jedne zgrade Medicinskog fakulteta koja je koštala preko 11 milijuna eura.