Pretraga

Na pet srednjih škola u Zagrebu još traje obnova od potresa, rokovi završetka se opet produljuju?

I dok su sve osnovne škole koje su stradale u zagrebačkom potresu 2020. godine obnovljene, to nije slučaj sa srednjim školama. Ukupno pet srednjih škola još čeka dovršetak radova, a rokovi su se već nekoliko puta pomaknuli. Kako su nam otkrili iz Grada Zagreba, moguće je da će se radovi na nekim školama ponovno produljiti.

u pozadini zgrada prve ekonomske pkole u zagrebu koja je vidno u radovima, naprijed sječak tablice s podacima tj rokovima završetka radova

Foto: srednja.hr

Ovog ljeta trebali su završiti radovi obnove od potresa na zgradi Prve ekonomske škole i Gornjogradske gimnazije u Zagrebu. No, kako su nam rekli iz Grada Zagreba, postoji mogućnost da će se ti radovi produljiti do kraja 2024. godine. Ovo nije prvi put da se radovi na školama nakon zagrebačkog potresa 2020. godine pomiču. I dok su sve osnovne škole u cijelosti obnovljene, još pet srednjih škola čeka povratak u svoje matične zgrade, a izgledno je da će čekati još neko vrijeme.

– U tijeku je izvođenje radova II faze cjelovite obnove Prve ekonomske škole. Radovi su u tijeku i nije bilo obustavljanja radova. Izvođač je 12. 5. 2023. godine uveden u posao s rokom izvođenja radova od 12 mjeseci. S obzirom na to da se radovi cjelovite obnove izvode na pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru te su vrlo složeni i konstruktivno zahtjevni kako bi se očuvala kulturna i povijesna vrijednost objekta, očekivano je produljenje roka izvođenja radova do kraja ove godine, objasnili su nam iz Grada Zagreba.

U tijeku je mnogo javnih nabava za obnovu određenih srednjih škola

Dodali su i kako je za izgradnju nove Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje u tijeku ishođenje građevinske dozvole. Također je u tijeku javna nabava za izradu novelacije idejnog rješenja usklađenja cjelovite obnove zgrada kompleksa Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i izrada novelacije projekta cjelovite obnove glavne zgrade.

– Rok za izradu dokumentacije je tri mjeseca od uvođenja projektanta u posao. Po izradi dokumentacije pristupit će se postupku javne nabave za izvođača radova, stručni nadzor, koordinatora zaštite na radu, voditelja projekta i projektantski nadzor na obnovi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. U tijeku je izvođenje radova II faze cjelovite obnove Gornjogradske gimnazije. Dana 8. svibnja 2023. godine izvođač radova je uveden u posao. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od dana uvođenja u posao. S obzirom na zahtjevnost obnove objekta Gornjogradske gimnazije koji je ujedno i pojedinačno zaštićeno kulturno dobro moguće je produljenje roka završetka radova do kraja 2024. godine, istaknuli su iz Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

Škola u kojoj još traje obnova nakon potresa objavila kreativnu, ali tužnu uskrsnu čestitku

Nastavlja se obnova na jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi čija je prva faza obnove dovršena u rujnu 2020.

Radovi na cjelovitoj obnovi Gimnazije Tituša Brezovačkog završeni su 15. prosinca 2023. godine te je škola 18. prosinca 2023. godine započela s redovnom nastavom. Iz Grada Zagreba su nam otkrili i kako je u planu obnova još dvije škole, jedne osnovne i jedne srednje čija je prva faza radova bila dovršena još u rujnu 2020. godine.

– U tijeku je postupak javne nabave za izvođača radova, stručni nadzor i voditelja projekta cjelovite obnove XVII. gimnazije i OŠ Ivan Goran Kovačić. Po sklapanju ugovora s izvođačem radova te ostalim sudionicima u obnovi, izvođač radova bit će uveden u posao, a rok za izvođenje radova je 12 mjeseci, poručili su iz Grada Zagreba.

Osim škola u kojima traju radovi radi obnove, još u kolovozu 2023. godine počeli su radovi na izgradnji nove Osnovne škole Jakuševec, a čiji se završetak, prema tadašnjim informacijama od Grada Zagreba, očekuje u kolovozu 2024. godine. Detaljnije podatke s novim rokovima planiranog završetka radova možete pogledati u tablici niže.

Podaci o svim rokovima završetka radova obnove i njihovim produljenjima | Izvor: Grad Zagreb