Pretraga

[FOTO] Riječki studenti proizvode vlastitu prirodnu kozmetiku

A- A+

Riječki studenti biotehnologije pokrenuli su zanimljiv projekt – sami izrađuju prirodnu kozmetiku. ‘100% prirodno’ projekt je u sklopu kojeg rade prirodne sapune, kreme i balzame za usne. Koriste prirodne lokalne sirovine koje samostalno minimalno obrađuju u laboratorijima koji su im na raspolaganju pri Odjelu za biotehnologiju, a o svemu tome žele poučiti i učenike, studente te građane.

Projekt ‘100% prirodno’ ideja je voditelja Edia Zucce i suvoditeljice Marine Ožbolt, članova novoosnovane, ali vrlo aktivne Udruge studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci. Tim projektom žele javnost informirati o alternativnim mogućnostima njege i higijene potpuno prirodnim putem. Iz samog naziva projekta možemo zaključiti da se radi o potpuno prirodnim sirovinama koje zatim minimalno industrijski prerađuju.

Izdvojeni članak

Sarajevski srednjoškolci eko sapunom do nagrade u Keniji!

Izrađuju prirodne sapune, kreme i balzame

– Naši proizvodi ne sadržavaju nikakve sintetičke dodatke, konzervanse, bojila i mirise. Ideja za projekt se razvila iz želje da se prirodna kozmetika približi javnosti te kako bi se učinkovitije zaštitilo ljudsko zdravlje, ali i sam okoliš, naglasili su Edi i Marina.

Studenti žele ovim projektom povećati svijest javnosti o blagodatima i važnosti prirodne kozmetike te o njenim prednostima nad onom sintetskom. Kako bi u tome uspjeli, planiraju organizirati radionice za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente, ali i ostatak građanstva.

Zasad proizvode prirodne sapune, kreme i balzame za usne, a nadaju se da će u budućnosti proširiti svoju liniju proizvoda.

Svi studenti koji sudjeluju u ovom projektu educirani su po pitanju toksikologije, farmakologije, ali i same proizvodnje. Imaju i stručnu podršku profesora te Odjela za biotehnolohiju koji im daje opremu. Svi proizvodi bit će prikladno pakirani i deklarirani, a potporu im je pružio i JGL od kojeg dobivaju stručne savjete i donacije odgovarajuće ambalaže.

– Koristeći dobro poznate, svježe sirovine s utvrđenim djelovanjem, težimo stvaranju samo najkvalitetnijih proizvoda. Prednost dajemo sirovinama iz lokalnog podneblja i okoline. Želimo javnosti pokazati i ponuditi naše prirodne proizvode, ali i pitati njih koje su njihove želje i potrebe, rekao nam je Edi.

Izdvojeni članak

Ideja godine: Puljani s projektom ekološkog samoodrživog parka osvojili treće mjesto

Želimo potaknuti studente na maštovitost i kreativnost

Tvrtka Adrialab donirala im je dio ambalaža za kreme, a Dea flores dio eteričnih i baznih ulja. Imaju i stručnu podršku Nine Bašić – Marković koja je spremna davati savjete i pomagati im u pronalaženju stručne literature tijekom realizacije ovog projekta.

S ovom su idejom pobijedili na natječaju ‘Energija za razvoj’ Zaklade Sveučilišta u Rijeci koji je financirao HEP. Ideja je prepoznata i na radionici Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci na kojoj je njihov projekt proglašen najboljim.

Prvu priliku za predstavljanje svoje prirodne kozmetike dobit će na međunarodnom eko-sajmu u Rijeci pod nazivom ‘100% natural’. Sajam će se održati od 9. do 12. travnja. Osim toga, na sajmu će 11. travnja održati kratku radionicu i predavanje o prirodnoj kozmetici. Nakon toga Odjel za biotehnologiju organizira Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će građani moći sudjelovati u dvjema edukacijskim radionicama.

Studenti u ovom projektu imaju mogućnost samostalno raditi u laboratoriju i što više naučiti koristiti se raznim laboratorijskim tehnikama i metodama.

– Želimo potaknuti mlade ljude da budu odvažni i maštoviti u radu i razmišljanju, ali i na cjeloživotno usavršavanje. Važno je da budu svjesni svojih potencijala i da postanu odgovorne osobe. Na taj način se jača konkurentnost mladih obrazovanih ljudi, a samim time mogu brže i učinkovitije pronaći zaposlenje, rekla je Marina.