Pretraga

Grčević ipak upisan kao privremeni dekan Hrvatskih studija: Sud u odluci piše da je ovo iznimka

A- A+

Mario Grčević ipak je upisan kao privremeni dekan, odnosno pravni zastupnik Hrvatskih studija. Iako je Trgovački sud u Zagrebu odbio Grčevića upisati kao pravnog zastupnika jer bi prema Zakonu samo fakultetsko vijeće smjelo odabrati privremenog dekana, a ne rektor i Senat Sveučilišta, Visoki trgovački sud poništio je odbijenicu upisa. U svom rješenju pišu da zbog posebnih okolnosti Grčevića treba upisati kao privremenog dekana, iako to inače ne smije biti redovita praksa.

mario grčević hrvatski studiji

Mario Grčević s Hrvatskih studija na otvaranju konferencije o emocionalnoj inteligencije | foto: FHS

Mario Grčević od siječnja je u sudskom registru upisan kao osoba ovlaštena za zastupanje Hrvatskog studija. Iako je Trgovački sud u Zagrebu odbio Grčevića upisati u sudski registar jer ga je na mjesto privremenog dekana postavio Senat Sveučilišta u Zagrebu, a ne fakultetsko vijeće što nalaže Zakon o visokom obrazovanju, nakon žalbe Visoki trgovački sud tu je odluku poništio, piše Telegram.hr.

Sud u odluci kaže da je imenovanje Grčevića bilo nužno, opravdano i dopušteno

Istoimeni medij piše da su se Visokom trgovačkom sudu žalili Sveučilište u Zagrebu i Fakultet hrvatskih studija, a žalba im je usvojena. Visoki trgovački sud u svojoj odluci, piše Telegram.hr, naveo je da je nastupila svojevrsna opsjednutost propisima bilo koje vrste i da je zbog posebnih okolnosti sud trebao Grčevića upisati kao pravnog zastupnika Hrvatskih studija.

Visoki trgovački sud u svojem rješenju piše i da je imenovanje Grčevića od strane Senata bilo nužno, opravdano i dopušteno jer bi inače na Hrvatskim studijima mogle nastati nesagledive štetne posljedice u poslovanju, piše Telegram.hr. Isti sud u odluci piše i da ovakva praksa inače ne smije biti redovita, već da se zatraženi upis dopušta samo u ovom konkretnom slučaju. Takva odluka suda ponovno otvara pitanje usklađenosti Statuta Sveučilišta u Zagrebu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Naime, u Statutu stoji da privremenog dekana može imenovati Senat Sveučilišta na prijedlog rektora, dok Zakon jasno naznačuje da se privremeni dekani i dekani općenito mogu birati samo na fakultetskom vijeću.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Sveučilište tvrdi da Zakon o visokom stvara ‘pravnu prazninu’: Zato imenuju privremene dekane

Ovime je Mario Grčević treći put na čelu Hrvatskih studija bez potvrde svojih kolega

Podsjetimo, u svibnju je Senat Sveučilišta u Zagrebu na prijedlog rektora Lakušića za dekana Hrvatskog studija imenovao Marija Grčevića. No, Trgovački sud u Zagrebu odbio je upisati Grčevića kao pravnog zastupnika te institucije jer prema Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti dekana može odabrati jedino fakultetsko vijeće, a ne sveučilišni Senat. Sada je tu odluku poništio Visoki trgovački sud nakon žalbe Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu u studenom predsjednik Odbora za statutarna pitanja Ivan Milotić kazao je da u ovakvim okolnostima postojeća zakonska regulativa pokazala nedostatnom, stvarajući pravnu prazninu, te je ponovio da je Statut zagrebačkog Sveučilišta zakonit. Ovime je Mario Grčević treći puta došao na čelo Hrvatskih studija bez potvrde svojih fakultetskih kolega. Kao što smo pisali, ni 2016. ni 2017. ni 2023. godine Grčevića na Hrvatskim studijima nisu izabrali da bude njihov čelnik. Na Hrvatskim studijima u listopadu je krenuo i postupak reakreditacije čiji nalazi još nisu poznati, a reakreditaciju je ponovno pokušao odgoditi upravo Grčević.