Pretraga

Više nema odgađanja: Hrvatski studiji ovog mjeseca idu na ocjenjivanje, evo što to znači

Postupak reakreditacije Fakulteta hrvatskih studija započet će tijekom listopada. Potvrdili su nam to iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Već smo ranije pisali da je privremeni dekan ove institucije, Mario Grčević, tražio ponovnu odgodu ocjenjivanja, iako je proces reakreditacije već jednom bio odgođen. No, takav zahtjev ovog puta nije odobren i do proljeća 2024. godine trebala bi se znati ocjena kvalitete Hrvatskih studija.

mario grčević crno-bijela fotografija, u pozadini ulaz u zgradu hrvatskih studija

Mario Grčević, privremeni dekan Fakulteta hrvatskih studija | foto: HRT screenshot, srednja.hr

Na Fakultetu hrvatskih studija tijekom listopada započet će postupak reakreditacije. Potvrdili su nam to iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Kao što smo pisali, privremeni dekan ove institucije, Mario Grčević, tražio je odgodu ovog postupka, no takav zahtjev nije odobren.

Što znači postupak reakreditacije, odnosno ocjenjivanja?

Reakreditacija visokih učilišta i znanstvenog instituta provodi se svakih pet godina, a obavlja ju AZVO. Prema Zakonu o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti Akreditacijski savjet donosi obrazloženi prijedlog koji sadrži ocjenu kvalitete visokog učilišta te preporuke za unaprjeđenje kvalitete.

Postoje tri moguća scenarija. Prvi je da visoko učilište ispunjava kriterije za rad te nakon toga dobiva dopusnicu na pet godina. Drugi je da treba poduzeti određene mjere kako bi ispunjavao kriterije za rad ili kako bi ispunjavao kriterije za izvođenje studija. U tom slučaju visoko učilište treba poduzeti mjere s rokom izvršenja najdulje tri godine. Treći je da ne ispunjava kriterije za rad ili izvođenje studija te visoko učilište ostaje bez dopusnice za rad. Obrazloženi prijedlog Akreditacijski savjet donosi najkasnije u roku od šest mjeseci od pokretanja reakreditacije.

S obzirom na to da će na Hrvatskim studijima reakreditacija početi tijekom listopada, to znači da bi ocjenu kvalitete Akreditacijski savjet AVZO-a trebao donijeti najkasnije u travnju 2024. godine. Protiv tog prijedloga visoko učilište može priložiti i prigovor. Podsjetimo, Hrvatski studiji trebali su u postupak reakreditacije još 2022. godine. No, tadašnji privremeni dekan Stjepan Ćosić u srpnju 2021. godine zatražio je od AZVO-a odgodu reakreditacije. Hrvatski studiji tada su, tvrdio je Ćosić, tek izašli iz prethodnog vrednovanja, a još uvijek su u postupku reakreditacije bili njihovi doktorski studiji.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Zagrebački rektor Lakušić na dužnosti je već godinu dana: Ovo su plusevi i minusi u njegovu mandatu

Htjeli su odgoditi i ovu reakreditaciju, no zahtjev im je odbijen

Taj im je zahtjev AZVO odobrio i odredio da će reakreditacija biti u listopadu ove godine. No, privremeni dekan Hrvatskih studija Mario Grčević ponovno je tražio odgodu ocjenjivanja. AZVO-u je dostavio dopis u kojem je kao razlog za odgodu naveo da je visoko učilište u postupku donošenja internih pravnih akata. Odbijenicu za novo odgađanje izglasao je Akreditacijski savjet, a smatrali su kako ono što je naveo Fakultet hrvatskih studija ne predstavlja opravdani razlog za odgodu postupka.

Na čelu Hrvatskih studija i dalje je privremeni dekan Mario Grčević. Krajem 2022. na Hrvatskim studijima za pretendenticu za dekanicu izabrana je kontroverzna profesorica Vlatka Vukelić. No, točka o potvrdi njezinog izbora nikada nije došla na sjednicu Senata zagrebačkog sveučilišta. Posljednji je put ta točka bila planirana za travanjsku sjednicu Senata, koja se održala 18. travnja. Kako smo tada izvijestili, dan ranije na sjednici Rektorskog kolegija u širem sastavu, ta je točka povučena s dnevnog reda.

Onda je na Hrvatskim studijima istekao mandat privremenom dekanu Stjepanu Ćosiću, pa se ponovno birao privremeni čelnik te institucije. Mario Grčević, bivši pročelnik Hrvatskih studija i bliski suradnik bivšeg rektora Damira Borasa i prorektora Ante Čovića, koji je sudjelovao u tim izborima i izgubio, žalio se upravo rektoru da je proces bio pun nepravilnosti. Rektor Stjepan Lakušić je žalbu poslao Odboru za statutarna pitanja pa je taj odbor dao Grčeviću za pravo i srušio privremene izbore na temelju mišljenja Odbora za statutarna pitanja. Grčević je još uvijek privremeni dekan te institucije, a na toj poziciji može ostati najdulje godinu dana od stupanja, odnosno mandat mu završava kroz svibanj 2024. godine.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: