Pretraga

Hoće li o kaosu na zagrebačkom sveučilištu raspravljati i saborski Odbor? Jedna članica to traži

A- A+

Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu na idućoj bi sjednici koja se održava ovaj petak mogao raspravljati o kaosu na zagrebačkom sveučilištu. Tražila je to supredsjednica Centra i saborska zastupnica Marijana Puljak, istaknuvši kako ‘netko jednom mora stati na kraj sramoćenju najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj i akademske zajednice u cjelini’.

marijana puljak

Marijana Puljak, supredsjednica Centra i zastupnica u Hrvatskom saboru
Foto: Facebook stranica stranke Centar

Zaista je teško opisati kaos koji trenutno vlada zagrebačkim sveučilištem. Jutros smo izvijestili da je, u najnovijoj epizodi tog akademskog trilera, poništen izvanredni otkaz moćnom prorektoru Anti Čoviću. To je tek jedna u nizu bizarnih odluka, a kako je točno do nje došlo, potanko smo razložili u ovome tekstu. No, buka koju su naši akademski vlastodršci izazvali nije ostala nezamijećena.

Izdvojeni članak
Ante Čović

Doznajemo: Nakon smjene Barišića, jutros poništen izvanredni otkaz moćnom prorektoru Čoviću!

Saborska zastupnica tražila raspravu

Kako doznajemo, o alarmantnom stanju na zagrebačkom sveučilištu u petak ujutro na svojoj bi sjednici mogao raspravljati i saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu. To je pitanje povukla Marijana Puljak, zastupnica ispred stranke Centar i članica spomenutog odbora. Od predsjednice tog odbora Vesne Bedeković tražila je da na iduću sjednicu pozove i dvoje saborskih predstavnika u Sveučilišnom savjetu, tijelu koje nadzire rad zagrebačkog sveučilišta.

Tako bi u petak, ako predsjednica prihvati njezin prijedlog, Željko Reiner i Joško Klisović članove Odbora za znanost mogli izvijestiti o svojim aktivnostima unutar Sveučilišnog savjeta kao i svojim stavovima o stanju na Sveučilištu. Kako nam je Puljak rekla i telefonski, ovo nije prvi put da traži reakciju odbora na bizarnosti koje se događaju na zagrebačkom sveučilištu.

Tražila upravni nadzor nad rektoratom

Još je na prošloj sjednici, kaže, od predstavnika Ministarstva znanost i obrazovanja tražila da se zbog mastodontskih zapošljavanja u rektoratu pokrene upravni nadzor nad rektoratom Damira Borasa. Tada je, priča nam, od predstavnika Ministarstva dobila odgovor da se nadzor može pokrenuti, ali da se rektor Boras neće adekvatno očitovati pod izlikom sveučilišne autonomije. No, Puljak je bez obzira na taj odgovor tražila da se upravni nadzor pokrene. Da od toga ne planira odustati istaknula je i u dopisu predsjednici Bedeković.

“Ustrajem i na zahtjevu s prošle sjednice, da Ministarstvo svakako obavi upravni nadzor nad radom Sveučilišta, makar očekujemo da će biti otpora od rektora Borasa i nedostavljanja tražene dokumentacije. Netko jednom mora stati na kraj ovom sramoćenju najvećeg Sveučilišta u Hrvatskoj i akademske zajednice u cjelini”, stoji u dopisu koji je Puljak uputila predsjednici Odbora Vesni Bedeković.

Izdvojeni članak

Boras odbio poslušati tijelo koje nadzire njegov rad: Senatori i dalje glasaju o sudbini Barišića

Ministarstvo dalo packu rektoru

Jučerašnju sjednicu Senata su obilježile barem dvije bizarnosti. Prvo, o dosta kontroverznoj odluci smjene Barišića s Hrvatskih studija glasalo se putem maila. Drugo, rektor Boras je usred sjednice dodavao materijale na temelju kojih se i trebalo glasati o toj točki. Za mišljenje o toj situaciji Telegram je pitao Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a danas su dobili odgovor.

“Držimo da jučerašnja sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu nije održana u skladu s odredbama Statuta Sveučilišta u Zagrebu odnosno nisu omogućili zasjedanje najvišeg stručnog i predstavničkog tijela Sveučilišta u Zagrebu na način propisan Statutom Sveučilišta”, rekli su novinarki Telegrama iz Ministarstva te dodali da je zaključak Sveučilišnog savjeta kao nadzornog tijela zagrebačkog sveučilišta obvezujuć za rektora.

Podsjetimo, Sveučilišni savjet izvanredno se sastao jučer ujutro kako bi rektora upozorio na spornu točku o smjeni Barišića. Ustanovili su da se dekana ne može razriješiti bez obrazloženja i na dopisnoj sjednici Senata, već isključivo putem sjednice uživo. On ih, pak, nije poslušao pa je glasanje o smjeni Barišića išlo do kraja. Iz Ministarstva za Telegram kažu i kako je prema odlukama Stožera civilne zaštite uprava zagrebačkog sveučilišta mogla organizirati kontaktnu sjednicu u adekvatnom prostoru.

“Svakako je odgovoran rektor kao tijelo Sveučilišta koje predsjedava Senatom te priprema i predlaže dnevni red sjednica Senata, ako se za vrijeme glasovanja dopunjavao materijal za pojedine točke dnevnog reda elektroničke sjednice Senata koja nije smjela biti dopisivanje elektroničkom poštom”, zaključili su iz Ministarstva.