Pretraga

Sveučilište u Zagrebu i ono u Regensburgu proširuju suradnju: Evo o čemu je riječ

A- A+

Ovoga četvrtka rektor Sveučilišta u Zagrebu, Stjepan Lakušić i predsjednik Sveučilišta u Regensburgu, Udo Hebel, potpisat će akt o otvaranju Centra za njemačke i europske studije. Uz to, osnovat će se i Croaticum na Njemačkom sveučilištu.

sveučilište u zagrebu rektorat

Foto: srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu surađuje sa Sveučilištom u Regensburgu u Njemačkoj već dugi niz godina, zbog čega studenti i nastavnici imaju priliku sudjelovati u raznoraznim programima te razmjenama.

Razvoj akademskih odnosa između Hrvatske i Njemačke

Suradnja će ubrzo rezultirati i otvorenju Centra za njemačke i europske studije na Sveučilištu u Zagrebu te osnivanju Croaticuma na Sveučilištu u Regensburgu. Svečano potpisivanje akta o otvaranju održat će se ovog četvrtka, 16. ožujka, u 15 sati. Dokument će potpisati rektor Zagrebačkog sveučilišta, Stjepan Lakušić te predsjednik onoga u Regensburgu, Udo Hebel.

Inače, Centar za njemačke i europske studije zajednička je institucija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Regensburgu s regionalnim fokusom na jugoistočnu Europu. Cilj mu je produbiti znanstvene i akademske odnose između Hrvatske i Njemačke, razvijati i provoditi europski orijentirane i interdisciplinarne istraživačke projekte i studijske programe te poduprijeti europsku integraciju regije povećanom znanstvenom suradnjom Njemačke, Hrvatske i jugoistočne Europe.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Svi znaju da je Njemačka bila podijeljena na dva dijela, no mnogi ne znaju ovaj detalj

Fokus je promicati višejezičnost

Planirano je da se Centar razvije u međunarodni Centar za njemačke i europske studije Njemačke službe za akademsku razmjenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst – DAAD). Trenutačno postoji 20 takvih centara u 11 zemalja svijeta. Sveučilište u Zagrebu tako bi bilo dio globalne mreže izvrsnosti vodećih sveučilišta i jedino sveučilište u toj mreži u jugoistočnoj Europi.

Navodi se i da je u drugom fokusu Centra promicati višejezičnost u znanosti i obrazovanju, ovdje s fokusom na njemački u jugoistočnoj Europi i hrvatski u Njemačkoj. U sklopu toga, U sklopu toga fokusa na Sveučilištu u Regensburgu u zimskom semestru 2023./2024. otvorit će se i lektorat za hrvatski jezik i kulturu.

Lektorat će financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Bio bi to prvi Croaticum u zemljama njemačkoga govornoga područja i povijesni iskorak za hrvatski jezik u slavistici na njemačkom govornom području.