Pretraga

Hrvatska dobila 232 nova doktora znanosti i umjetnosti: Evo tko su i s kojih fakseva dolaze

A- A+

Sveučilište u Zagrebu ove je subote dobilo više od 200 novih doktora znanosti i doktora umjetnosti. Najviše novih doktora znanosti u ovom krugu promoviranih dolazi s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Na promociji su, uz novopromovirane doktore i njihove uzvanike, nazočili i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, prorektori, dekani te profesori.

Promocija doktora znanosti

Promocija doktora znanosti | foto: UNIZG

Sveučilište u Zagrebu priopćilo je da su ove subote održane dvije svečane promocije doktora znanosti i doktora umjetnosti. Time je Sveučilište dobilo 232 nova doktora znanosti i umjetnosti. Promocije su se održale u velikoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL.

U skladu s novim protokolom, promocije su započele ulaskom doktorskih kandidata u dvoranu, nakon čega su rektor, prorektori i dekani Sveučilišta u Zagrebu u svečanoj povorci, predvođenoj pedelom, stigli na pozornicu. Potom je rektor Sveučilišta, Stjepan Lakušić održao govor.

‘Bez doktora znanosti i doktora umjetnosti, znanost nema budućnost’

– Današnji dan nije kraj nego početak ulaska u svijet samostalnoga znanstvenoga istraživanja u kojem se svaki istraživač neprestano razvija i traži odgovore na brojne izazove. U vašem budućem radu uvijek imajte na umu da su sva vaša postignuća temelj napretka zajednice u kojoj djelujete, našega gospodarstva i društva u cjelini, rekao je rektor.

Dodao je i da bez doktora znanosti i doktora umjetnosti niti sama znanost nema budućnost te da su oni najbolji promicatelji svojeg Sveučilišta i svoje domovine.

Nakon što su kandidati, odjeveni u svečane toge, izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i doktorima umjetnosti, prebacili su kićanku na akademskim kapama na desnu stranu čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Na svečanostima je uslijedilo uručivanje diploma i doktorskih medalja te upisivanje promoviranih u Knjigu doktora.

Izdvojeni članak
studenti na promociji

Tko upisuje doktorat? Imamo 168 studenata na doktorskom studiju koji imaju ispod 24 godine

Najviše doktora znanosti je s PMF-a

Prema popisu Sveučilišta, u ovom krugu promocija, najviše doktora znanosti, njih 47 dolazi s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Njih 31 dolazi s Medicinskog fakulteta, 28 s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, 28 s Filozofskog fakulteta, a 12 s Kineziološkog fakulteta te 12 s Ekonomskog.

U nastavku možete vidjeti svih 365 imena novih doktora znanosti i umjetnosti, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab