Pretraga

Odluka sveučilišta izazvala bijes: Naplaćivat će ulaznice gostima koje studenti zovu na promociju

A- A+

Sveučilište East Anglia u Norwichu u Ujedinjenom Kraljevstvu navuklo je na sebe bijes studenata nakon odluke da će naplaćivati ulaznice gostima koje studenti pozovu na promociju. Cijena ulaznice po gostu iznosit će 20 funti, znači nešto više od 23 eura. Studenti upozoravaju kako dolazak na promociju već sada dovoljno košta obitelji koje su im bile najveća podrška tijekom studija.

studenti, diploma, promocija

Foto: Pixabay

Sveučilištu East Anglia (UEA) u Norwichu je optuženo za ‘grabežljivo ponašanje’ zbog naplate ulaznica za goste na svečanim dodjelama diploma. Studenti su prije na promociju besplatno dovodili goste, ali sada moraju kupiti ulaznice po cijeni od 20 funti za svaku. Sveučilište, koje je u višemilijunskom deficitu, tvrdi da se naplata koristi za pokrivanje dijela troškova organizacije.

Neki si neće moći priuštiti dolazak

Studenti koje je BBC intervjuirao na kampusu opisali su tu praksu kao ‘iznudu’ i ocjenjuju je eksploatatorskom, posebno jer je dodjela diploma jedinstven trenutak za mnoge. Student Luke Johnson,  rekao je da troškovi svečane dodjele i sada lako mogu doseći stotine funti, uzimajući u obzir hranu, putovanje, smještaj članova obitelji koji nerijetko dolaze iz drugih krajeva UK-a. Studenti dodatno plaćaju i najam odore 45 funti.

– Ovo će isključiti određeni broj studenata i obitelji koje si  to neće moći priuštiti. Imali smo studente koji su nam dolazili govoreći ’40 funti je proračun mojih roditelja za hranu tjedno’, kaže Luke za BBC.

Smatra kako ovim potezom sveučilište potkopava svoje napore da privuče studente iz obitelji različitog socio-ekonomskog statusa. Inače, Sveučilište East Anglia nije usamljeno u ovoj praksi. Sveučilište Aberdeen uvelo je pristojbu od 13,20 funti prošle godine, dok prisustvo svečanoj dodjeli diplome Sveučilišta u Londonu košta 35 funti.

Izdvojeni članak

Veliki incident na promociji: Rektor Boras vikao na diplomanta koji mu nije pružio ruku

Sveučilište tvrdi da neće ostvariti profit od događaja

Druga studentska predstavnica Taylor Sounes kaže kako se studentski predstavnici nadaju se sastanku s upravom sveučilišta kako bi ih zamolili da razmotre svoju odluku.

– Studenti se jako trude da dobiju svoje diplome, a često su njihova obitelj i voljeni ti koji ih podržavaju. Brinuti se o tome kako će si priuštiti da njihovi voljeni prisustvuju događaju koji slavi njihov trud – to je za studente stvarno teško, navodi Taylor, prenosi BBC.

Sveučilište se u priopćenju brani da događaj nije profitabilan i da je cijena od 20 funti uključivala ulaznicu za ‘zabavnu zonu’ s živom glazbom.

– Pristojba za ulaznice za goste uvedena je ove godine kako bi se podržali neki od troškova organizacije i kako bismo osigurali da možemo nastaviti pružati događaj takve kvalitete na kampusu. Naplaćivanje ulaznica za goste na svečanim dodjelama diploma standardna je praksa u mnogim sveučilištima, a mi vjerujemo da naša ceremonija nudi vrijednost za uloženi novac i izvrsnu proslavu za naše studente i njihove goste, navode sa Sveučilišta East Anglia.