Pretraga

Hrvatska dobila novi studij informatike, Sveučilište tvrdi: Nema gdje nakon njega ne bi mogli raditi

A- A+

Računarstvo i informatika novi je preddiplomski stručni studij Sveučilišta Sjever, a izvodit će se u – Đurđevcu. Sa Sjevera poručuju da ‘tržište rada u lokalnoj zajednici, Hrvatskoj, Europskoj uniji i svijetu ima stalnu i rastuću potrebu za stručnjacima računarstva i informatike te pruža velike mogućnosti zapošljavanja’. Za upis je potrebna samo B razina državne mature.

ilustracija: John Schnobrich / Unsplash

– Gotovo da nema sredine gdje stručnjak koji završi ovaj preddiplomski studij ne bi mogao s uspjehom raditi, tvrde sa Sveučilišta Sjever, s kojeg su pokrenuli novi preddiplomski stručni studij Računarstvo i informatika.

Studij se, navode s tog sveučilišta, izvodi na dislociranoj lokaciji u Đurđevcu, u zgradi poslovnog centra na Trgu sv. Jurja 1, a studente “osposobljava za izuzetno dinamično područje tehnološkog razvoja”.

POGLEDAJTE GDJE ĆE SE ODVIJATI NASTAVA:

Samo B razina mature

Za upis na studij potrebno je polagati samo osnovnu razinu državne mature. Ispit Hrvatskog nosi 10 posto bodova, ispit Matematike 20 posto, a ispit Engleskog 10 posto. Na osnovu srednjoškolskog uspjeha moguće je dobiti 40 posto bodova, a ispit državne mature iz Informatike donosi 20 posto bodova, no nije obvezan.

Po završetku trogodišnjeg, odnosno šestosemestralnog studija stječu se stručni naziv stručni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) inženjer/ inženjerka računarstva i pripadajuća kratica bacc. ing. comp.

Studij je moguće upisati i kao redovni i kao izvanredni.

Obećanje Sveučilišta: Bit ćete arhitekti najnovijih tehnologija

– Znanja i vještine stečene tijekom preddiplomskog studija računarstva i informatike osposobljavaju studente za nastavak diplomskog studija na srodnim Diplomskim studijima, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Nadalje, tržište rada u lokalnoj zajednici, Hrvatskoj, Europskoj uniji i svijetu ima stalnu i rastuću potrebu za stručnjacima računarstva i informatike te pruža velike mogućnosti zapošljavanja. Po završetku studija sa stečenim znanjem studenti se mogu zaposliti u industriji, računalnim i komunikacijskim tvrtkama, obrazovanju, uslužnim djelatnostima itd., kažu sa Sveučilišta Sjever.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Sveučilište Sjever pokrenulo novi studij: ‘Gotovo ne postoji nezaposleni stručnjak ovog profila u Hrvatskoj’

Računalni stručnjaci ovoga profila, najavljuju, su arhitekti i implementatori najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija s visokim zahtjevima u industriji, trgovini i javnom sektoru.

– Studenti ovoga studija naučit će identificirati, formulirati i rješavati inženjerske probleme primjenom računalnih alata. Osim toga, naučit će prepoznati interakciju između inženjerskih aktivnosti i dizajna, proizvodnje, marketinga, zahtjeva korisnika i zahtjeva proizvodnog procesa. Pripremit će se za prilagodbu promjenama tehnologije i novih tehnika, kao dijela cjeloživotnog obrazovanja. Studenti će također uočiti važnost inženjerskih aktivnosti i utjecaj kojeg one imaju na cjelokupni život i okolinu, pri čemu moraju pokazati visoka moralna i etička načela pri rješavanju inženjerskih zadataka, zaključuju sa Sjevera.