Pretraga

Sveučilište Sjever pokrenulo novi studij: ‘Gotovo ne postoji nezaposleni stručnjak ovog profila u Hrvatskoj’

A- A+

Sveučilište Sjever od jeseni će upisati prvu generaciju, ukupno 35 studenata i studentica na novi studij Geodezija i geomatika. Za srednja.hr pojašnjavaju kako su došli na ideju osnivanja tog programa te kakve su, u konačnici, šanse za zaposlenje nakon završetka studiranja.

sveučilište sjever

Zgrada Sveučilišta Sjever u Koprivnici
Foto: www.unin.hr

Od jeseni još jedno hrvatsko sveučilište – Sveučilište Sjever – dobiva svoj geodetski studij. No, za razliku od ostalih, kako kažu s te institucije, radi se o inovativnom studiju u STEM području koji povezuje tradicionalnu geodeziju sa suvremenim digitalnim tehnologijama i pristupu u geomatici.

Studij kreće najesen

Glavna, središnja točka novog studija je interdisciplinarnost s jedne, što uostalom pretpostavlja i Strategija obrazovanja, te pokrivanje šireg područja integralnih zanimanja s druge strane, kažu nam sa Sveučilišta Sjever. 

– Prvenstveno se ovdje misli na područje geodezije, geomatike, građevinarstva, prometa, arhitekture, poljoprivrede, zaštite okoliša, sigurnosti geoprostornih informacija i drugih srodnih disciplina, što su i europske smjernice. Poseban dio studijskog programa obuhvaća stjecanje kompetencija, znanja i vještina iz područja prikupljanja, analize i obrade geoprostornih podataka povezanih s umjetnom inteligencijom, rekli su nam

Upisi su već u tijeku, a prvih 35 studenata i studentica, koliki čini upisna kvota, svoja će predavanja početi slušati već najesen, s početkom nove akademske godine.

Otvoreni za suradnju

Ovaj studij pokreću samostalno, no kažu nam sa Sveučilišta, otvoreni su za suradnju s drugim fakultetima i sveučilištima pa će u budućnosti ako se za time ukaže potreba, suradnja ostvarivati putem ugovora s domaćim i inozemnim znanstvenim institucijama iz područja geodezije, geomatike i geoinformatike. Ovaj su studij, objašnjavaju nam sa Sveučilišta Sjever, odlučili pokrenuti iz više razloga.

– Suvremene potrebe gospodarstva, prvenstveno u smislu potrebe provedbe reformskih promjena i definirane razvojne smjernice Republike Hrvatske kao i Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine neminovno nameću nove trendove u visokoškolskom obrazovanju i zahtijevaju kontinuirano proširivanje postojeće ponude te njezino prilagođavanje promjenama, novim stručnim, znanstvenim i poslovnim, kako domaćim tako i europskim smjernicama. Potražnja za obrazovnim i visokokvalificiranim osobama stalno raste i predviđa se da će do 2025. godine za polovicu svih radnih mjesta u Europskoj uniji biti potrebno visoko obrazovanje, a već se sada osjeća nedostatak osoba koje posjeduju visoka stručna znanja, pojašnjavaju.

Obavljene analize zapošljavanja stručnjaka iz područja geodezije, geoinformatike i geomatike, prema podacima s burze, “pokazuju kontinuirani manjak stručnjaka iz ovih područja”.

– Može se reći da gotovo ne postoji nezaposleni stručnjak, odnosno stručnjakinja ovoga profila u Republici Hrvatskoj. Sveučilište Sjever pokreće ovaj projektno orijentirani studij kao odgovor na potrebe gospodarstva te iz tržišnih razloga, navode svoje glavne razloge pokretanja studija.

Perspektiva za zapošljavanje

Nakon tako završenog studija, kažu nam sa Sveučilišta, studentice i studenti bit će osposobljeni za rad u geodetskim i (geo)informatičkim te građevinskim tvrtkama, ali i u interdisciplinarnim timovima i tijelima javne vlasti. Na to se odnose i druge organizacije koje se u poslu oslanjaju na geoprostorne podatke.

– Važno je naglasiti da će studenti/ce koji završe ovaj preddiplomski sveučilišni program biti osposobljeni brže odgovoriti na dinamične potrebe tržišta rada, pridonoseći konkurentnosti i fleksibilnosti pojedinca na tržištu rada te razvoju realnog sektora. Završeni student, odnosno studentica, osim što su osposobljeni za brzo i efikasno uključenje u raznolike praktične zadatke i usluge iz područja geodezije, geomatike odnosno zemljišne administracije, dobivaju visokokvalitetne temelje primjenjivih znanja s kojima može pouzdano i kvalitetno nastaviti put studiranja na domaćim i EU studijima, zaključili su.

Sveučilište Sjever pokrenulo novi studij: ‘Gotovo ne postoji nezaposleni stručnjak ovog profila u Hrvatskoj’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap