Pretraga

Hrvatska dobiva još jedan studentski grad, drugo najveće sveučilište ondje pokreće dva studija

A- A+

Splitsko sveučilište dva će svoja studija od iduće jeseni održavati u Kaštel Novom, u prostorima gimnazije Bijaći. Vijest je to koja dolazi nakon sastanka gradonačelnika Denisa Ivanovića i splitskog rektora Dragana Ljutića.

gimnazija kaštel novi

Zgrada gimnazije u Kaštel Novom
Foto: Google Maps screenshot

Od listopada ove godine, Kaštela će, na neki način, dobiti svoj – faks. Zaključak je to sastanka koji su održali gradonaćelnik Denis Ivanović i rektor splitskog sveučilišta Dragan Ljutić.

Dva studijska programa

Dobro ste pročitali. U Kaštel Novom, u prostorima gimnazije koja je poznata po nazivu Bijaći koji je nosila stara osnovna škola, od listopada će se održavati predavanja na studiju mora i na studiju novinarstva. Radi se o uvođenju prvih studijskih programa na području Grada Kaštela, a jedan od njih, novinarstvo, kompletno je nov studij koji će se iduće godine po prvi put odvijati na splitskom sveučilištu. Radi se o diplomskom studiju u trajanju od dvije godine, o kojem smo već dosta detaljno izvještavali.

– Prije pola godine smo imali još jedan sastanak sa čelnicima Sveučilišta u Splitu i zajednički smo dogovorili ovaj obilazak na licu mjesta kako bi se rektor uvjerio odgovaraju li prostori za potrebe studija. Jedno krilo nekadašnje škole Bijaći bi prepustili za potrebe studiranja, a preostali dio bi, još uvijek, ostao za potrebe gimnazije koja se sada nalazi u ovoj zgradi. U dogledno vrijeme i gimnaziju bi iselili u nove prostore i to na područje iza spomenika dr. Franji Tuđmanu gdje nam je u planu graditi novi školski objekt u koji bi se preselila kaštelanska gimnazija, rekao je gradonačelnik Ivanović.

Studij bi, dakle, krenuo dok su u dijelu prostora još uvijek gimnazijalci, a njih se planira u naredno vrijeme iseliti na potpuno novu lokaciju gdje će biti sagrađena škola.

Gradonačelnik Denis Ivanović i splitski rektor Dragan Ljutić
Foto: Grad Kaštela

Kaštela ovime postaju sveučilišni grad

Splitski rektor Ljutić bio je ugodno iznenađen prostorom te je istaknuo kako se radi o pogodnim uvjetima za odvijanje dvaju navedenih studijskih programa.

– Sada smo po pitanju studija mora u mreži sa šest sveučilišta koja djeluju na području brojnih europskih država, a ova lokacija i više je nego monumentalna da je pokažemo i u njoj zajednički radimo sa našim i studentima iz drugih europskih gradova. Još prije tri godine župan Blaženko Boban me pitao kako bi županija mogla sudjelovati u razvoju sveučilišta. Upravo na ovakav način jer, sveučilište se širi po županiji. Tako smo hotelijerstvo i gastronomiju pokrenuli u Makarskoj gdje se obrazuje treća generacija studenata, u Sinju smo pozicionirali mediteransku poljoprivredu, a u Kaštela bi, u ovu predivnu zgradu smjestili studente mora raznih usmjerenja ali i novinarstva. Siguran sam kako bi se studenti odazvali i krenuli s pohađanjem studija na ovom mjestu, jer zamislite koji bi to lijepi događaj bio da vidite studente kako šetaju ovom rivom ispod nas. Ova priča koju je plan pokrenuti u listopadu ove godine, siguran sam, imat će svoju budućnost i perspektivu, rekao je Ljutić.

Realizacijom ovog projekta Kaštela bi, s osnovnoškolskog i srednjoškolskog, na svom području, školovanje podigla na jednu višu razinu i postala sveučilišni grad.