Pretraga

U Hrvatskoj se gradi gaming centar: Bit će tu i fakultet, studentski dom i bazen

A- A+

Centar za gaming industriju gradit će se u Poduzetničkoj zoni Grada Novske Pismo, na površini od osam hektara. Prostorom će dominirati arena za e-sport koja podsjeća na prizemljeni NLO s dvije i pol tisuće mjesta za gledatelje i prostor za odvijanje gaming natjecanja. Tu su i fakultet, sportska dvorana, bazen, studentski dom za 201 korisnika, akcelerator s VR studiom, inkubator s dvoranom za testiranje videoigara i drugi prateći sadržaji. Sami početak radova očekuje se do kraja 2024. godine.

Centar gaming industrije - Novska, renderi

Centar gaming industrije – Novska | foto: screenshot YouTube

Centar gaming industrije u Novskoj počet će se graditi ove godine, a otvorenje se očekuje 2027. godine. Najavljeno je to jučer na predstavljanju projekta vrijednog čak 60 milijuna eura, koji će biti prvi projekt financiran iz europskog Fonda za pravednu tranziciju. Ovaj je  projekt najznačajniji od brojnih aktualnih razvojnih projekata koje provodi Sisačko-moslavačka županija.

Uvest će studij iz područja videoigara te srednjoškolski program

Centar za gaming industriju gradit će se u prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, na površini od osam hektara. Prostorom će dominirati arena za e-sport koja podsjeća na prizemljeni NLO s dvije i pol tisuće mjesta za gledatelje i prostor za odvijanje gaming natjecanja. Tu su i fakultet, sportska dvorana, bazen, studentski dom za dvjestotinjak korisnika, akcelerator s VR studijem, inkubator s dvoranom za testiranje videoigara i drugi prateći sadržaji.

U budućem gaming centru provodit će se petogodišnji visokoobrazovni studij iz područja videoigara te srednjoškolski program. Studentski dom imat će 201 ležaj, a akcelerator 200 radnih jedinica i moderno opremljeni VR studio. Inkubator za testiranje videoigara ima 2.500 sjedećih mjesta. Sve je povezno sa širokim sustavom prometnica, a predviđen je i niz sportskih igrališta, rukometno, nogometno, odbojkaško igralište, golf vježbalište, teretana na otvorenom te teniski tereni. Projektom je predviđena i energana.

Izdvojeni članak
gejmer videoigre

Sveučilište u Zagrebu uskoro dobiva studij za gejmere? Interes je velik, ali ima još posla

‘Očekuje nas puno posla, no Centar gaming industrije je uzlazna putanja’

Projekt je javnosti prvi put predstavljen prije četiri godine, a sada su osigurani svi preduvjeti za početak gradnje. Projektiranje je završeno i ishodovane su dozvole za gradnju. Slijedi raspisivanje javnog natječaja za izgradnju kampusa, a početak radova očekuje se krajem ove godine. Gradnja centra nastavak je priče koja je u Novskoj počela 2018. otvaranje Poduzetničkog inkubatora PISMO, specijaliziranog i usmjerenog razvoju tvrtki iz područja videoigara.

– Spoznajući benefite gaming industrije, sredina koja je do 2018. godine bila neprepoznatljiva, danas je predvodnik digitalne transformacije, a projekt Centra gaming industrije vrijedan preko 50 milijuna eura rezultat je toga. U Novskoj pokrećemo trendove, obnovljene su brojne zgrade, uveden je srednjoškolski smjer tehničar za razvoj videoigara te besplatan engleski jezik u vrtićima, aktivno djeluje preko 80 start up-ova, a nakon 30 godina pokrenuta je i stanogradnja – privatna i javna. U godini koja slijedi, očekuje nas puno posla, no Centar gaming industrije je uzlazna putanja, kako za Novsku, tako i za cijelu Hrvatsku, poručila je gradonačelnica Novske, Marija Kušmiš.

Za ovaj projekt, koji je izradila tvrtka Trames d.o.o., ishodovano je svih šest građevinskih dozvola. Natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije spreman za Centar gaming industrije očekuje se u prva tri mjeseca ove godine, a nakon toga i objava nabave za izvođača radova. Sami početak radova očekuje se do kraja 2024. godine. U galeriji u nastavku možete vidjeti kako će sami centar izgledati.