Pretraga

Hrvatski grad uveo novu stipendiju: Studenti kroz pet godina mogu dobiti 27.000 eura

A- A+

Iz Grada Osijeka priopćili su kako su na inicijativu Osijek Software Citya pokrenuli treću vrstu stipendiranja. Riječ je o stipendijama namijenjenima studentima osječkog Sveučilišta koji su upisali prvu godinu studija u deficitarnim područjima. Ukupni minimalni iznos mjesečne stipendije kroz cijelu godinu iznosi 450 eura, odnosno 27.000 eura za pet godina studija.

Foto: Unsplash

Grad Osijek javlja kako su uvelu novu vrstu gradsko-poduzetničke stipendije u ‘funkciji poticanja gospodarstva’. Cilj je, ističu, unaprjeđivanje znanja i vještina studenata radi stvaranja preduvjeta za razvoj poslovanja poduzetnika te za osiguravanje novih radnih mjesta.

Za pet godina studija moguće dobiti 27.000 eura

Riječ je o stipendiji koju s 2/3 financira grad, a preostali dio osječki poduzetnici.

– Potpore su namijenjene redovnim studentima koji su upisali prvu godinu fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera koje rješava problem deficitarnih zanimanja, a to se konkretno odnosi na Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinski fakultet, Odjel za fiziku, Odjel za matematiku i Studijski program Informatologija na Filozofskom fakultetu Osijek. Novina ove stipendije je što ju zajednički financiraju Grad Osijek i poslodavci, a studenti za vrijeme studija mogu ostvariti stipendirani iznos do 27.000 eura za pet godina redovnog studiranja ili do 32.400 eura za šest godina redovnog studiranja (Medicinski fakultet), priopćeno je iz Grada Osijeka.

Pojasnili su i da visina stipendije koju financira Grad Osijek iznosi 300 eura mjesečno dok visina stipendije koju financira poslovni subjekt ne smije iznositi manje od 150 eura mjesečno. Tako će ukupni minimalni iznos mjesečne stipendije kroz cijelu godinu iznositi 450 eura. Ako student uspješno završi redovnu akademsku godinu i upiše narednu redovnu akademsku godinu, postoji mogućnost da se stipendija produži za cijelo vrijeme trajanja redovnog studija.

Izdvojeni članak
fuchs stipendija

Velike novosti u dodjeli STEM stipendije: Jedna skupina studenata dobivat će 4.520 kn mjesečno

Prijaviti se mogu brucoši na deficitarnim studija

Uvjet je, dakle, da je prijavitelj redoviti student prve godine u akademskoj godini 2022./2023. na programu deficitarnih zanimanja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT, Medicinski fakultet, Odjel za fiziku, Odjel za matematiku, Studijski program Informatologija na Filozofskom fakultetu Osijek).

Uz to, studenti koji se prijavljuju trebaju imati pismo namjere poslovnog subjekta koje potvrđuje namjeru stipendiranja studenta. Taj poslovni subjekt mora imati sjedište na području Grada Osijeka, minimalno deset zaposlenih na puno radno vrijeme, biti osnovan minimalno dvije godine prije podnošenja prijave na javni poziv i mora imati ostvaren prihod od minimalno milijun kuna u prethodnoj godini.

Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 30. lipnja 2023. godine, a više o prijavama možete pronaći ovdje. Detaljno tekst javnog poziva možete proučiti u dokumentu ispod, a ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [295.01 KB]