Pretraga

Fakultet hrvatskih studija upisan u sudski registar bez suglasnosti ministarstva

A- A+

Hrvatski studiji postali su fakultet 10. prosinca prošle godine odlukom Sveučilišta u Zagrebu, a od 7. siječnja kao Fakultet hrvatskih studija upisani su u sudski registar pri Trgovačkom sudu u Zagrebu. Međutim, Fakultet je upisan u sudski registar iako nije dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je trebao dobiti prije upisa u registar. Ministrica Divjak danas je nesigurno potvrdila da je Fakultet hrvatskih studija sada legalan, no rekla je da će provjeriti kako je Trgovački sud upisao fakultet u registar bez njene suglasnosti.

foto: srednja.hr

Fakultet hrvatskih studija upisan je u sudski registar prošlog tjedna, 7.1., no prethodno nije dobio suglasnost resornog ministarstva.

Upisani u registar, a Ministarstvo nije primilo ni Odluku o osnivanju fakulteta

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Sindikat o pravnom vakuumu novog faksa: ‘Hrvatski studiji su postali privatna prćija prorektora Čovića’

Prema pisanju telegram.hr, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uopće nije zaprimilo Odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija na koju bi trebali dati ili uskratiti suglasnost. Suglasnost se daje ako je osnivanje fakulteta provedeno u skladu sa zakonom.

Navedeni izvor ističe da prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju visoko učilište može započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija nakon upisa u Upisnik visokih učilišta i registar ustanova pri trgovačkom sudu. S obzirom na činjenicu da je Fakultet hrvatskih studija upisan u registar kao ustanova, on zakonski može započeti s radom kao takav, no izignoriran je Zakon o ustanovama. Naime, prema tom zakonu od nadležnog ministarstva se teba zatražiti  ocjena sukladnosti odluke o osnivanju javne ustanove sa zakonom.

Divjak: ‘Valjda su na neki način legalni’

Ministrica Divjak danas je na briefingu za medije prokomentirala upis Fakulteta hrvatskih studija u Sudski registar.

– Nama je to također sve novo i moramo vidjeti što dalje, rekla je ministrica.

Najavila je kako će se informirati o tome kako je Trgovački sud bez njezine suglasnosti novoosnovani fakultet upisao u Registar. Na pitanje djeluju li oni sada legalno ili ne, Divjak nije imala konkretan odgovor.

– Imaju odluku Trgovačkog suda pa su valjda na neki način legalni, kazala je ministrica.

Inače, u sudskom registru Pavo Barišić upisan je kao “osoba ovlaštena za zastupanje”, a upravo je on imenovan za dekana Fakulteta hrvatskih studija. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u prosincu je na press konferenciji povodom osnivanja ovog fakulteta iznio sumnju u nezakonito osnivanje fakulteta te su rekli da Senat ne može imenovati čak ni vršitelja dužnosti dekana nove ustanove, a da je Pavo Barišić već stupio na dužnost dekana.

hrvatski studiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap