Pretraga

I studenti imaju pravo na odštetu u slučaju ozljede na radu: Evo što sve morate znati o tome

A- A+

Rizik ozljede na radnom mjestu nije rezerviran samo za određena zanimanja, već se može dogoditi bilo kome, uključujući i studente koji rade preko studentskog servisa. Studentski centar ima odgovornost osigurati zaštitu i podršku studentima, kako bi im se omogućila sigurnost i pravična naknada u teškim trenucima. Ovo osiguranje ne samo da pruža financijsku podršku u slučaju nesreće, već i osigurava da studenti imaju potrebne resurse za brz oporavak i povratak na svoje akademske obaveze.

Student servis_SC Zagreb

Studentski centar Zagreb | foto: Ramona Šćuric, srednja.hr

Bez obzira na životni stil, nije rijetkost suočiti se s ozljedama na radnom mjestu. Svi studenti koji su uključeni u Studentski servis trebaju imati osiguranje koje ih pokriva u slučaju nesreće. Ono obuhvaća niz rizika, uključujući smrtni slučaj zbog nesreće, trajni invaliditet uzrokovan nesrećom, troškove medicinskog liječenja kao posljedicu nesreće i dnevne naknade za dane izgubljene zbog nesreće.

Na službenoj stranici Studentskog Centra u Zagrebu piše kako je svaki student osiguran od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) policom Allianz Hrvatska d.d. osiguranja. Ono je započelo 14. veljače 2023. godine, traje 365 dana i obnavlja se svake godine, pri čemu iznos dnevne naknade iznosi 100 kuna, odnosno oko 13 eura.

Što učiniti u slučaju nesreće na radnom mjestu?

Ako dođe do nesreće prilikom dolaska na posao, tokom radnog vremena ili prilikom povratka s posla, studenti koji su članovi Studentskog servisa trebali bi odmah potražiti medicinsku pomoć kako bi što brže započeli proces ozdravljenja. Zato je važno da studenti prije svega provjere imaju li osnovno zdravstveno osiguranje, što je moguće doznati na ovoj poveznici.

Također, važno je od poslodavca zatražiti potvrdu o nesreći koja bi trebala sadržavati podatke o poslodavcu, podatke o studentu (uključujući broj iskaznice i ugovora), datum nesreće i sažeti opis događaja, te žig i potpis poslodavca, mjesto i datum. Uz to, bitno je prikupiti informacije o svjedocima i očevicima nesreće, posebice u slučaju ozljeda koje mogu rezultirati trajnim invaliditetom ili su mogle rezultirati trajnim invaliditetom.

Izdvojeni članak
šalter student servisa na savi

Zbogom čekanju ispred Student servisa: Jednu važnu radnju konačno možete riješiti online

Sve što vam je potrebno

Kada se završi liječenje, svi dokumenti, kao što su povijest bolesti, potvrda od odabranog liječnika o privremenoj nesposobnosti za rad, procjena invalidnosti (ukoliko postoji), potvrda poslodavca o nesreći, izjava studenta/ice o nesreći i kratki opis događaja, zapisnik inspekcije rada (ukoliko postoji), zapisnik policije (ukoliko postoji) i drugi relevantni dokumenti trebaju se dostaviti u Studentski servis u Zagrebu, točnije u sobu broj 7, na drugom katu u Savskoj 25, kako bi se ozljeda na radu prijavila.

Također, važno je napomenuti kako svaki studentski centar može imati svoje specifične pravilnike i postupke u vezi s osiguranjem i zaštitom na radu, stoga bi studenti trebali kontaktirati nadležni Student servis kako bi saznali više o tome kako se ta pitanja reguliraju.

Izdvojeni članak
euri i centi

Studentski rad plaćen je bolje nego ikad: Satnica je rasla skoro tri puta više od inflacije

Iskustvo iz prve ruke

U životu svakog studenta može se dogoditi neočekivani trenutak koji zahtijeva brzu i pravilnu reakciju. Jedan je student upravo je ovim osiguranjem dobio odštetu nakon nesreće na radnom mjestu.

– Prilikom rada za šankom u restoranu, ozlijedio sam šaku tako što sam se porezao na razbijenu čašu. Morao sam na šivanje. Sjećam se da sam potom javio Studentskom centru te sam otišao na sastanak s nalazima s Traumatologije i potvrdom od poslodavca da se ozljeda dogodila tijekom rada. Na sastanku me dočekao doista susretljiv i ljubazan gospodin koji me je uputio u čitav postupak i pružio ruku podrške i savjeta. Ispunili smo nekakvu zamolbu da bi mi se potom javili iz osiguranja. Tražili su dodatne potvrde od liječnika opće medicine, kazao nam je jedan student prisjećajući se kako je bio onesposobljen za rad oko mjesec dana.

Iako je ovo tema koja često ostaje neizrečena, znanje o postupcima u slučaju nesreće iznimno je važno. Kao redoviti studenti, imate mnoge privilegije i pogodnosti, stoga nemojte zaboraviti na ovu važnu informaciju. Nadamo se da vam nikada neće biti potrebna, no bolje je biti informiran i spreman za takve situacije.