Pretraga

Studentski rad plaćen je bolje nego ikad: Satnica je rasla skoro tri puta više od inflacije

A- A+

Studentski centar Karlovac objavio je na svom Facebooku graf koji prikazuje kretanje studentske satnica i stope inflacije od 2018. do 2023. godine. U grafu je vidljivo da je stopa inflacije od listopada 2018. do prosinca 2022. iznosila je 18,8 posto, dok je studentska satnica porasla za čak 54,8 posto. Drugim riječima, studentski rad plaćen je puno više nego što je to bio slučaj prije pet godina.

euri i centi

Foto: srednja.hr

Zakonom o obavljanju studentskih poslova propisano je da se minimalna studentska satnica izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160. U 2023. godini, studentska satnica povećana je s prethodnih 29,30 kuna (3,88 eura) na 4,38 eura (33 kune).

Iako se radi o solidnom povećanju, valja istaknuti da je inflacija u 2022. godini bila poprilično visoka, što je rezultiralo i višim cijenama. Ipak, čini se da su povećanja studentske satnice od 2018. godine dobrano nadmašilo inflaciju, što je pomoću podataka MZO-a i DZS-a, prikazao Studentski centar Karlovac. Inače, 2018. godine donešen je Zakon o obavljanju studentskih poslova koji po prvi puta uređuje područje studentskog rada. Do tada minimalna satnica nije bila regulirana.

Izdvojeni članak
euro, kalkulator

Često se uspoređujemo sa Slovenijom pa smo provjerili kako se ondje kreću studentske satnice

Naime, SC Karlovac napravio je graf rasta studentske satnice u razdoblju od 2018. do 2023. godine te usporedbu s porastom godišnje stope inflacije. Graf prikazuje da je studentski rad puno više plaćen danas, nego što je to bio prije pet godina.

– Prema kalkulatoru koji možete naći na stranicama DZS-a, stopa inflacije od listopada 2018. do prosinca 2022. iznosila je 18,8 posto, dok je studentska satnica porasla za 54,8 posto. Čini se da je unatoč svim nedaćama satnica studenata rasla više od inflacije te je njihov rad danas ipak više plaćen nego je bio prije pet godina, zaključili su iz SC-a Karlovac u objavi na svom Facebooku.

Usprkos svim poskupljenjima i inlaciji, potrebno je napomenuti da su cijene hrane u menzama još uvijek na razini na kakvoj su bile 2014. godine. Cijena menija u menzi iznosi 0,86 eura, a koliko tako niska cijena košta državu, pročitajte u našem tekstu ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap