Pretraga

Naša sveučilišta dužna su zapošljavati osobe s invaliditetom: Pitali smo ih ispunjavaju li kvotu

Budući da imaju više od 20 zaposlenika svako, naša su sveučilišta dužna zapošljavati osobe s invaliditetom. Ako ne zadovolje kvotu, plaćaju penale direktno u državni proračun. Naših 9 javnih sveučilišta – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Dubrovnik, Pula, Sjever i Slavonski Brod – i pitali ih kako stoje s tim. Odgovor smo dobili od njih pet.

sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Foto: srednja.hr

Sve firme koje broje iznad 20 zaposlenika dužni su, među njima, zaposliti i osobe s invaliditetom. Konkretno, na primjerenom radnom mjestu i u adekvatnim radnim uvjetima trebaju imati osoba s invaliditetom u visini od 3 posto ukupnog broja zaposlenih.

Obveznici su privatne i javne firme, pa tako i sveučilište. Na naših 9 javnih sveučilišta – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Dubrovnik, Pula, Sjever i Slavonski Brod – poslali smo upit. Pitali smo ih, veoma konkretno, zapošljavaju li dovoljno osoba s invaliditetom ili plaćaju penale, i kolike.


KOJI ZAKON TO PROPISUJE?

Kvota od 3 posto osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenika za firme iznad 20 zaposlenika, neovisno o djelatnosti koju obavljaju, propisuje članak 9. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.


Sveučilište u Zagrebu

Kako su nam javili iz rektorata našeg najvećeg i vodećeg Sveučilišta u Zagrebu, kao javna institucija poštuju i slijede zakonske odredbe o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Te su odredbe, kazali su nam, obvezni dio njihovih natječaja za zapošljavanje.

– Kandidati koji ostvaruju pravo prednosti pri zapošljavanju prema posebnom zakonu, dužni su u prijavi na javni natječaj pozvati se na to pravo, te priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta iz javnog natječaja, kao i sve dokaze kojima ostvaruju pravo prednosti pri zapošljavanju, u kojem slučaju imaju prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima, pojasnili su iz rektorata.

Izdvojeni članak
šarene stolice u predavaonici na fakultetu

Doznali smo kolike su plaće profesora na faksu: Ovo su podaci za listopad 2022.

U stručnim službama rektorata zaposlene se, ističu, dvije osoba s invaliditetom. Kvota je viša o toga pa ju ne ispunjavaju u cijelosti zbog čega mjesečno redovito plaćaju iznos od 4.687,50 kuna. Fakulteti i akademije punopravne su sastavnice i njihovi su čelnici odgovorni za sve zakonske obveze, napominju iz rektorata, pa tako i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Iako sada nemaju podatke koliko njihovih fakseva zadovoljava te kvote, obratit će pozornost na to u okviru plana upravljanja ljudskim potencijalima.

Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru, kako su za srednja.hr rekli iz rektorata, ima zaposlene osobe s invaliditetom iz redova nastavnog i nenastavnog osoblja. Napominju da prilikom provedbe natječaja za zapošljavanje, pri ostvarenim jednakim uvjetima osobe s invaliditetom imaju pravo prednosti u odnosu na druge kandidate.

– Uz zaposlenike s invaliditetom, Sveučilište ima i više od 50 studenata s poteškoćama i/ili s invaliditetom. Sveučilište osigurava uvjete za rad i studiranje te pruža dodatnu podršku svim osobama s invaliditetom na instituciji, ističu sa Sveučilišta u Zadru.

Sveučilište, baš kao ni zagrebačko, ne uspijeva u potpunosti zadovoljiti kvotu zaposlenih osoba s invaliditetom pa stoga mjesečno plaća određene penale. Iznos te naknade, kažu nam, mijenja se ovisno o broju zaposlenih osoba s invaliditetom za pojedini mjesec.

Sveučilište u Dubrovniku

Sveučilište u Dubrovniku ne ispunjava obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom u propisanoj kvoti. Iz tog razloga plaćaju mjesečne penale pa u državni proračun ide 7.500 kuna. Napominju da se na Sveučilište primjenjuje zabrana novog zapošljavanja pa nisu u mogućnosti otvarati nova radna mjesta.

Na dosad provedene natječaje koje su raspisivali jer je netko dao otkaz, otišao u mirovinu, ili je pak bila potreba zamjena za osobu koja je otišla na rodiljni dopust ili bolovanje, nisu se, ističu sa Sveučilišta u Dubrovniku, prijavljivale osobe s invaliditetom. Iz tog razloga nisu imali mogućnost ni zadovoljiti propisane kvote.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje na fakultetu

[VIDEO] Pitali smo studenticu što se treba mijenjati na našim fakultetima da budu bolji

Sveučilište u Puli

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli još je jedno koje ne uspijeva zadovoljiti kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kako nam otkrivaju, imaju ukupno zaposlenih pet osoba s invaliditetom, a dodatno plaćaju i 9.437,50 kuna penala mjesečno u državni proračun.

Sveučilište u Slavonskom Brodu

Sveučilište u Slavonskom Brodu ne ispunjava kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Naknada za nezapošljavanje koju trenutno plaća Sveučilište iznosi 937,50 kuna mjesečno. Pitali smo ih i što je s njihovim sastavnicama i kako one stoje po tom pitanju.

Kako su nam rekli iz rektorata našeg najmlađeg javnog sveučilišta, u svom sastavu imaju jednu sastavnicu koja ima pravnu osobnost. Taj faks broji manje od 20 zaposlenika pa nije obveznik kvota za zapošljavanje prema važećim zakonskim propisima.

– Ujedno ističemo da Sveučilište ima više zaposlenika s invaliditetom, ali samo tri zaposlenika ulaze u kvotu za zapošljavanje osoba s invaliditetom, rekli su nam sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu.


ČETIRI SVEUČILIŠTA NISU ODGOVORILA NA UPIT

Iako smo im poslali upit kao i ostalima, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku i Sveučilište Sjever nisu odgovorili na naša pitanja niti nam ustupili podatke koje smo tražili od njih.