Pretraga

Inicijativa ‘Di bumo jeli’ upozorava na nedostatak menze u Koprivnici

A- A+

Skupina studenata Sveučilišta Sjever iz Koprivnice pokrenula je inicijativu ‘Di bumo jeli’, kojoj je cilj pokazati nezadovoljstvo studenata nedostatak studentske prehrane u Koprivnici. Iako je sveučilišni grad, u Koprivnici ne postoji studentska menza u kojoj bi studenti mogli iskoristiti subvenciju.

foto: Chiara Čargonja, Nikolina Guja |pressedan.hr

Izdvojeni članak

Srednja škola Koprivnica: ‘Ostvarujemo rezultate kao i gimnazijalci’

Inicijativa, nastala prije 10 dana u sklopu projekta ‘Grad na drugi pogled’ iz kolegija Multimedijsko pripovijedanje očito je pala na plodno tlo. Pokretači akcije, studenti Sven Rastovac, Petar Begović i Tina Blagušević, u samo tjedan dana skupili su više od 400 lajkova. Osim Facebook stranice, po gradu su lijepili plakate s porukama poput O’nome tko umire od gladi, ne treba znanost, već hrana’, piše Pressedan.hr.

Sveučilište najavilo izdavanje poziva u prošli petak, ali se na službenim stranicama pojavio tek danas

– Akcija je nastala kako bi skrenuli pozornost na nedostatak studentske prehrane. Cilj nam je bio potaknuti sve odgovorne da se angažiraju oko organizacije privremenog ili stalnog rješenje, rekla nam je jedna od pokretačica inicijative Tina Blagušević.

Subvencionirana prehrana prema Pravilniku o studiranju osnovno je studentsko pravo, koje je uskraćeno 183 koprivnička studenta. 

Kako se navodi u članku objavljenom na sveučilišnom portalu Pressedan.hr, Sveučilište Sjever prošloga je petka objavilo javni poziv svim zainteresiranim ugostiteljima da organiziraju studentsku prehranu, iako je u drugom članku na istom portalu u četvrtak 5.5. prorektor Marijo Tomiša izjavio kako Sveučilište Sjever još čeka suglasnost suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, bez kojeg ne može uputiti poziv. Poziv je na stranicama sveučilišta objavljen tek danas.

– Drago nam je da se nešto pokrenulo. Voljeli bi da se javi što više zainteresiranih ugostitelja. Vidjela sam da u članku na Pressedanu stoji da je Javni poziv upućen prošlog petka, no mi ga nismo vidjeli. Možda je objavljen u nekom lokalnom mediju, to ne mogu reći, rekla je Tina Blagušević.

foto: Chiara Čargonja, Nikolina Guja

Dio studenata ne želi menzu u svome gradu?

Inicijativa ipak nije prihvaćena od strane svih studenata. Plakati koji su lijepljeni po gradu izazvali su i neke neočekivane reakcije. Na dijelu plakata osvanuli su natpisi ‘Lijenost’, ‘Razmaženost’, ‘Tko radi ne boji se gladi’ i ‘Ako imaš za iPhone imaš i za ručak.’

– Ne bih to komentirala. Naše je pravo da lijepimo. Njihovo je pravo da pišu. Svi imaju pravo da jedemo na subvenciju, zaključila je Tina Blagušević.

Inicijativa ‘Di bumo jeli’ upozorava na nedostatak menze u Koprivnici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap