Inspektori Ministarstva financija započeli izravan proračunski nadzor Hrvatskih studija

Krajem ožujka, Ministarstvo financija potvrdilo je pokretanje proračunskog nadzora nad Sveučilištem u Zagrebu jer su pojedine sastavnice Sveučilišta, bez suglasnosti Ministarstva obrazovanja, unijele neodobrene promjene plaća u sustav Centralnog obračuna plaća. Prema neslužbenim informacijama kojima smo tada raspolagali, najveće prekoračenje proračunskih sredstava za plaće ostvarili su Hrvatski studiji i Rektorat Sveučilišta, a danas nam je iz Ministarstva financija potvrđeno da je pokrenut izravan proračunski nadzor Hrvatskih studija.

foto: srednja.hr

Proračunski nadzor nad Sveučilištem u Zagrebu pokrenut krajem ožujka, uslijedio je nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo Ministarstvo uprave i Ministarstvo financija o tome da su pojedine sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, bez suglasnosti MZO-a, unijele neodobrene promjene plaća u sustav Centralnog obračuna plaća.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu pod izravnom lupom Ministarstva financija

Ministarstvo financija potvrdilo: Nad Sveučilištem u Zagrebu vrši se proračunski nadzor

Kako smo tada doznali, Ministarstvo obrazovanja je prethodno poslalo još jedan dopis, sastavnicama i upravi Sveučilišta u Zagrebu, iz kojeg je bilo vidljivo koje su sastavnice najviše prekoračile proračunska sredstva za plaće – neslužbeno, najveće su prekoračenje ostvarili Hrvatski studiji i Rektorat Sveučilišta.

Danas nam je, pak, iz Ministarstva financija potvrđeno da su Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu pod izravnom lupom proračunskog nadzora.

– Ministarstvo financija je sukladno svome djelokrugu započelo izravni proračunski nadzor Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, kazali su nam iz Ministarstva Zdravka Marića.

Proračunski nadzor vrši se na temelju Zakona o proračunu i Pravilnika o proračunskom nadzoru.

Mjere proračunskog nadzora mogu biti kaznena prijava, optužni prijedlog protiv počinitelja prekršaja, povrat sredstava u proračun…

[AFERA KOEFICIJENTI] Sindikat zatražio upravni nadzor nad Sveučilištem zbog čak 33 javna natječaja za zapošljavanja na Hrvatskim studijima u manje od 5 mjeseci

Odluku o obavljanju proračunskog nadzora donosi ministar financija, a nadzor se obavlja izravnim nadzorom kod subjekta nadzora, odnosno analizom njegove financijsko-računovodstvene dokumentacije.

Što se tiče mjera proračunskog nadzora, inspektor proračunskog nadzora može podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu ako u postupku nadzora utvrdi radnje za koje postoji osnovana sumnja o učinjenom kaznenom djelu. Ako, pak, inspektor u postupku nadzora utvrdi radnje kojima je ostvaren prekršaj, sastavlja u ime Ministarstva financija optužni prijedlog protiv počinitelja prekršaja i podnosi ga nadležnom područnom uredu Porezne uprave.

Ako se proračunskim nadzorom utvrdi da su sredstva korištena suprotno zakonu ili proračunu, inspektor proračunskog nadzora rješenjem nalaže povrat sredstava u proračun.

Odgovori