Pretraga

Ministarstvo financija potvrdilo: Nad Sveučilištem u Zagrebu vrši se proračunski nadzor

A- A+

Iz Ministarstva financija danas su nam potvrdili da su nad Sveučilištem u Zagrebu, sukladno odredbama Zakona o proračunu i Pravilnika o proračunskom nadzoru, pokrenuli proračunski nadzor. Nadzor je pokrenut nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo Ministarstvo uprave i Ministarstvo financija o tome da su pojedine sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, bez suglasnosti MZO-a, unijele neodobrene promjene plaća u sustav Centralnog obračuna plaća.

Foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info| obrada: srednja.hr

Ministarstvo financija pokrenulo je proračunski nadzor nad Sveučilištem u Zagrebu. Potvrđeno nam je to danas iz samog Ministarstva. Nadzor je uslijedio nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo Ministarstvo uprave i Ministarstvo financija o tome da su pojedine sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, bez suglasnosti MZO-a, unijele neodobrene promjene plaća u sustav Centralnog obračuna plaća.

Pravilnik o proračunskom nadzoru

Proračunski nadzor je inspekcijski nadzor zakonitosti, svrhovitosti i pravodobnosti korištenja proračunskih sredstava, pravodobnosti i potpunosti naplate prihoda i primitaka iz nadležnosti proračunskih korisnika i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te inspekcijski nadzor pridržavanja i primjene zakona i drugih propisa koji imaju utjecaj na proračunska sredstva i sredstva iz drugih izvora, bilo da se radi o prihodima/primicima, rashodima/izdacima, povratima, imovini ili obvezama.

Prekjučer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo dopis Sveučilištu u Zagrebu i svim njegovim sastavnicama o planu upravljanja ljudskim resursima na Sveučilištu u Zagrebu u sklopu raspoloživih sredstava u državnom proračunu u 2018. godini.

[scribd id=375156477 key=key-7cVxXrQXZEINq0Zdp7mr mode=scroll]

Ministarstvo je tako obavijestilo sastavnice Sveučilišta da će im se odobravati unos promjene plaća u u sustav Centralnog obračuna plaća sukladno dostavljenom Planu upravljanja ljudskim resursima u 2018. u skladu s pripadajućim dijelom iznosa iz Državnog proračuna, dodijeljenog od strane Senata Sveučilišta. One sastavnice kojima Plan upravljanja ljudskim resursima nije u skladu s pripadajućim dijelom iznosa iz Državnog proračuna, mogu MZO-u dostaviti izmjene kojima će dokazati da se rashodi za plaće za zaposlene nalaze unutar pripadajućeg dijela iznosa iz Državnog proračuna.

Izdvojeni članak

[AFERA KOEFICIJENTI] Sindikat zatražio upravni nadzor nad Sveučilištem zbog čak 33 javna natječaja za zapošljavanja na Hrvatskim studijima u manje od 5 mjeseci

Ministarstvo upozorava i da su čelnici sastavnica, kao proračunski korisnici, prilikom isplate plaća iz državnog proračuna dužni postupati sukladno Zakonu o proračunu i Zakonu o fiskalnoj odgovornosti.

Kako smo neslužbeno doznali, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prije nekoliko je dana poslao još jedan dopis, sastavnicama i upravi Sveučilišta, iz kojeg je vidljivo koje su sastavnice najviše prekoračile proračunska sredstva za plaće. Neslužbeno, najveće prekoračenje ostvarili su Hrvatski studiji i Rektorat Sveučilišta.

Uz to, prema informacijama kojima raspolažemo, Senat Sveučilišta u Zagrebu nije bio konzultiran oko Plana zapošljavanja za 2018. godinu.