Pretraga

Istražili smo: Studenti će za garsonijeru od 30 kvadrata platiti od 2.000 do 2.700 kuna

A- A+

Nakon što su studentski domovi popunjeni, bez sobe je ostalo oko 3.500 studenata. Neki od njih krenuli su u masovnu potragu za privatnim smještajem već u srpnju ove godine, iako se tada još nije znalo hoće li nastava na fakultetima biti uživo ili online. Za cijene najma kažu da nisu u skladu sa studentskim budžetom.

Zagreb| foto: pixabay

U Zagrebu studira oko 70 tisuća studenata, a mjesta u studentskim domovima ima svega 6.500. Oni koji ne upadnu u dom, moraju se snaći i uzeti privatan smještaj koji je puno skuplji od sobe. Tako je potraga za stanovima već intenzivno krenula u srpnju ove godine, a iz agencije San nekretnine su nam otkrili kako se kreću cijene najma stanova od 30 do 40 kvadrata te koji su kvartovi za studente najpovoljniji.

Izdvojeni članak

Velika navala na studentske domove u Zagrebu: Oko 3.500 prijavljenih ostat će bez sobe

– Cijene najma stanova su ove godine nešto povoljnije za najmodavce te su bliže razini iz 2019. Studenti su ove godine već u srpnju počeli intenzivno tražiti i uzimati u najam stanove. Što se tiče cijene za stanove od 30 do 40 m2 one su oko od 9-12 €/m2, kažu iz agencije.

Što bi značilo da za stan od 30 kvadrata morate izdvojiti od 2.000 do 2.700 kuna, a za stan od 40 kvadrata od 2.700 do 3.600 kuna. U cijenu najma najčešće nisu uključene režije te se plaćaju dodatno na cijenu stanarine, a najmodavci prije useljenja često traže polog u visini jedne mjesečne najamnine koji se vraća stanarima kada izlaze iz stana.

Potres je povećao cijene stanova

Iako se očekivalo da će nakon potresa koji je pogodio Zagreb 2020. godine cijene najma pasti, ispalo je potpuno suprotno.

– Potres je doveo do poskupljenja nekretnina, prodaje i najma, pogotovo je velika razlika između novogradnje i starogradnje, ali u isto vrijeme je pandemija COVID-19 je dovela do paralize turizma u gradu gdje je veliki broj stanova za dnevni najam prešao u dugoročni. Zapravo, može se reći da je taj dio ublažio rast cijena najma u Gradu Zagrebu, tvrde iz agencije za nekretnine.

Izdvojeni članak

Potraga za stanovima se nastavlja: ‘Trenutno je katastrofalno, ali razloga je više’

Ako nemate drugog izbora osim stana, pitali smo agenciju koji su kvartovi najpovoljniji za studentski džep.

– Što se tiče skupljih kvartova za najam stanova studentima tu bi izdvojili Šalatu, Maksimir, Trnje, Središće i uži Centar jer tu dolazi velik broj stranih studenata čija je platežna moć nešto veća u odnosu na nas. Najpovoljniji su Borongaj, Dubrava, Zapruđe, Borovje/Folnegovićevo naselje, poručili su iz agencije.

Studenti nerijetko pribjegavaju cimerstvu u nadi da će cijena najma po osobi biti manja, ali na kraju ispada da je ukupna cijena najma još veća.

– Ako cimeri zajedno uzimaju stan, cijena najma ostaje ona oglašena (tržišna), a možda se čak nešto i spusti u pregovorima. Ako se iznajmljuju sobe u stanu s više soba onda ta cijena najma je veća 20-30% u odnosu da se taj isti stan iznajmljivao kao jedna cjelina. Na primjer: stan od 80 kvadrata s tri spavaće sobe u centru grada može koštati oko 4.400 kuna plus režije, a ako u taj isti stan iznajmite za 4 studenta/po sobama (uključujući i dnevnu) i naplatite svakom 1.500 kuna plus režije, računica je 6.000 kuna, objašnjavaju iz agencije.

‘Najmodavci žele zaraditi na studentima’

Studenti koji su već u srpnju krenuli u potragu za stanom u Zagrebu, iako tada još nije bilo jasno hoće li nastava na fakultetima biti uživo ili online, kažu kako su zgroženi visokim cijenama najma u odnosu na kvalitetu stana.

– Moram reći da sam jako iznenađena koliko su stanovi skupi, koliko vlasnici traže novaca za najam obične sobe/garsonijere koja je jedva dostojna za život. Blago rečeno – razočarana. Jedva se može naći neki pristojan stančić za 3.000 kuna plus režije, što je previše za jednu osobu s obzirom na prosječnu hrvatsku plaću. Situacija je grozna, pogotovo u Zagrebu, očekivalo bi se da će možda pasti cijena najma zbog potresa, no ispada da su cijene iste ili veće, žali se Helena Magdić, studentica logopedije na ERF-u.

Izdvojeni članak

Usporedili smo cijene najma stanova koji se trenutno oglašavaju u studentskim gradovima

S njom se slaže i student strojarstva na FSB-u Adrian Gubić koji smatra da najmodavci na studentima pokušavaju zaraditi.

– Cijene su ogromne i nerealne, sramotno je da za garsonijeru od 18 kvadrata u suterenu u Svetoj Klari netko traži 500 eura. Prije sam bio u stanu i cijene su bile nešto niže, ali i dalje je bio preloš omjer cijene i kvalitete. Razumljivo je platiti 500 eura za “punu uslugu”, ali mnogi traže lak novac, a ništa ne nude za uzvrat. Teško je reći kakva bi cijena najma za studente trebala biti, ali mogu reći jedino koliko si ja maksimalno mogu priuštiti, a to je oko 2.000 kuna s režijama. Istina da bi puno toga htio za takve novce, ali pomirio sam se već s činjenicom da svi najmodavci samo žele što lakše doći do novaca, a da ne govorim kako se ponašaju, kaže Adrian koji je već imao loša iskustva s najmodavcima.

Dodaje kako je prošle godine bio u takvoj situaciji gdje se stan sastojao od jedne spavaće sobe u kojoj je bio smješten on, WC-a te dnevnog boravka s kuhinjom.

– U tom dnevnom boravku je sin najmodavca sebi stavio dodatan krevet i ondje spavao. Problem je u tome što ja kuhinju nisam mogao koristiti onda. Često se dogodila situacija da mladić dovede curu i zaključa vrata, ja dođem s fakulteta i ne mogu otići do frižidera da nešto pojedem i onda sam primoran ići jesti u pekari ili slično, ispričao je Adrian.

‘Cijene najma trebale bi biti u skladu s mogućnostima studenata’

Studentica Logistike na Fakultetu prometnih znanosti, Bernarda Čarapić smatra da bi se studentima trebala uzeti u obzir njihova platežna moć.

– Raspon cijena je jako velik i dosta su visoke cijene. Najmodavcima i kad kažeš da si student nema nekih olakšica, nego drže svoju cijenu. Razumijem da neki žive od toga, ali smatram da bismo trebali naći kompromis jer ne padaju ni nama studentima novci s neba. Cijene najmova smatram da bi trebale biti u mogućnosti svakog studenta. S cimerom 3.000 kuna s režijama, što znači svatko po 1.500 kuna smatram da bi bilo sasvim u redu i prema studentima i vlasnicima stana, naravno za neki pristojan stan. Ne treba biti neki luksuzni i prevelik da bi se moglo lijepo i ugodno živjeti u njemu, objašnjava Bernarda.

Komentirala je i kasno donošenje odluke o izvođenju nastave na fakultetima jer studenti puno ranije prije početka nastave si moraju osigurati smještaj.

– Imamo dvije vrste studenata, neki koji će bez obzira na sve platiti stan i osigurati se za svaki slučaj, a opet s druge strane, imamo studente koji se nadaju online nastavi i idu na rizik. Nitko nije u dobroj poziciji što se tiče toga i posljedice mogu biti takve da će neki studenti biti u jako lošoj situaciji ako fakulteti budu uživo, a oni ne budu imali stan, kaže Bernarda.

Izdvojeni članak

Podstanarske muke: ‘Za garsonijere s istrošenim kaučima tražite 2000 kn – u kojem su Vam sustanari žohari!’

Da se nekada može pronaći normalan stan s prihvatljivom cijenom, tvrdi Marta Babić, studentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

– Prošle godine sam bila na stanu s cimericom i dijelile smo režije i najam po pola, plaćale smo svaka 500 kuna najam plus režije, ovisno koliko je bilo i to je bila stvarno odlična ponuda. Ove godine tražim stan sama i mogu reći da je dosta teže naći povoljno, a da se nalazi na dobroj lokaciji (blizina fakulteta, tramvaja, bus, itd.). Tražim jednosoban stan ili garsonijeru i cijene se kreću uglavnom oko 1.500 do 2.000 kuna, ovisno o lokaciji i naravno veličini i kvaliteti stana, tvrdi Marta.