Pretraga

Velika navala na studentske domove u Zagrebu: Oko 3.500 prijavljenih ostat će bez sobe

A- A+

Svake godine u ovo doba studente muči ista stvar – gdje će stanovati najesen kada krene nova akademska godina. Opcije su privatni smještaj i studentski dom, no za ovo drugo moraju zadovoljavati poprilično striktne uvjete. I ove se godine na natječaj prijavilo daleko više studenata nego je mjesta.

Foto: Dominik Smolak

Na svim visokoškolskim ustanovama u Zagrebu studira oko 70 tisuća studenata, ali u studentskim domovima mjesta je samo za njih 6.500. No, na natječaj koji je bio otvoren do kraja prošloga tjedna prijavilo se njih oko 10.000, doznaje HRT.

‘Svake godine nekoliko desetaka osoba se izbaci iz doma’

– Na oko 6.500 mjesta natječe se oko 10.000 studenata, istaknuo je Mirko Bošnjak, ravnatelj Studentskog centra Zagreb.

To znači da će oko 3.500 prijavljenih ipak morati potražiti privatni smještaj. Planova za gradnju novih domova u Zagrebu nema, a proteklih nekoliko godina među studentima je posebno popularna nelegalna kupoprodaja mjesta. Za očekivati je da će toga biti i ove godine.

– Radimo kontrole, svake godine nekoliko desetaka osoba se izbaci iz doma. Dosta smo pomaka napravili u tom smjeru, ne znači da toga još nema, govori Bošnjak za HRT.

Izdvojeni članak
studentski dom dubrovnik

Pogledajte cijene studentskih domova u Hrvatskoj: Najjeftiniji je 100, a najskuplji 890 kn

Domovi daleko povoljniji od cimerstva u stanu

Interes za domovima ne iznenađuje, daleko je to povoljnija opcija od privatnog smještaja. Stan kojeg dijele s cimerom studenti obično plaćaju oko 1.400 – 1.500 kuna plus režije. Stanarina u domovima kreće se od 100 kuna za dio dvokrevetnih soba na Lašćini do 600 za dvokrevetnu sobu u najnovijim paviljonima SD ‘Stjepan Radić’. Ove godine u Zagrebu nema subvencija za smještaj kod privatnih stanodavaca.

– Prva godina je bila najteža za dobiti mjesto u domu, a kasnije sam dobila zbog dobrog prosjeka ocjena i brata koji je student, rekla je za HRT Tea Čapko, studentica koje je u Zagreb došla iz Kaštela Starog.

Podsjetimo, natječaj za studentske domove u Zagrebu zatvoren je prošloga tjedna, a kako je pisalo u obavijesti uz tekst natječaja, rezultati će biti objavljeni do 16. kolovoza na web stranici SC-a.

Velika navala na studentske domove u Zagrebu: Oko 3.500 prijavljenih ostat će bez sobe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap