Pretraga

Istraživanje među hrvatskim studentima pokazalo koliko ih pati od psihičkih poremećaja

A- A+

Istraživanje Eurostudent u kojem je Hrvatska po prvi put sudjelovala 2010. godine dalo nam je detaljan uvid u ekonomsko i zdravstveno stanje, opterećenje, prva zaposlenja i način života naših fakultetlija. Rezultati su pokazali kako među 4 664 studenta obuhvaćena istraživanjem, njih čak 15 posto ima zdravstvenih poteškoća. U toj skupini 26 posto ih je priznao kako imaju psihičkih poremećaja, a većina tvrdi da fakulteti o tome uopće ne brinu.

Graf 1: Vrste teškoća s kojima se susreće 15 posto studenata.

Mnoge države donijele su zakone ili nacionalne obrazovne politike koje navode da fizičke i mentalne poteškoće ne smiju biti prepreka uspješnom završetku fakulteta. Cilj istraživanja Eurostudent provedenog 2010. godine u Hrvatskoj, između ostaloga, je bio utvrditi koliko studenata na hrvatskim visokim učilištima ima određene fizičke ili psihičke poremećaje koji potencijalno utječu na redovito ispunjavanje fakultetskih obaveza.

Izdvojeni članak

Otkrivamo koji su studenti najnezadovoljniji vlastitim financijskim stanjem

Na našim fakultetima 15 posto studenata sa zdravstvenim teškoćama

Spomenuto istraživanje obuhvatilo je 4 664 hrvatska studenta koji su u svojim odgovorima otkrili imaju li zdravstvenih poteškoća te su ih mogli svrstati u jednu od četiri kategorije: kronične bolesti, tjelesni invaliditet, psihički poremećaji i ostali zdravstveni problemi.

Treba napomenuti da ‘ostali zdravstveni problemi’ nisu strogo definirani pa su studenti sami odlučivali koji bi problemi mogli spadati u tu skupinu. U praksi se radi o raznim privremenim i povremenim promjenama fizičkog ili mentalnog stanja, a najčešće su uzrokovane akutnim bolestima, kratkotrajnim fizičkim ili tjelesnim oštećenjima zadobivenima u nesrećama, ali i psihičke teškoće uzrokovane traumatičnim događajima.

Na upit imaju li tijekom faze studiranja teškoća koje se mogu svrstati u navedene četiri kategorije, potvrdan odgovor dalo je 15 posto obuhvaćenih studenata. Po pitanju zdravstvenih poteškoća za nijansu prednjače studenti sveučilišnih studija (16 posto), dok je iste poteškoće navelo 12 posto kolega na stručnim studijima.

Izdvojeni članak

Evo koliko uče studenti pojedinih fakulteta u Hrvatskoj

Najviše problema sa studiranjem imaju humanisti

Pogledom na graf 1 uvidjet ćete kako među ovih 15 posto što su naveli da imaju određene zdravstvene probleme, najviše otpada na studente s ostalim zdravstvenim problemima koji nisu točno definirani.

Značajno je istaknuti da su se na drugom mjestu po brojnosti (26 posto) našli studenti koji imaju određenih psihičkih poremećaja. S tjelesnim invaliditetom 2010. godine na našim fakultetima školovalo se svega pet posto studenata.

Kao što je prikazano na grafu 2, najviše studenata u području humanističkih znanosti zamijetilo je kako im navedene teškoće ometaju studiranje. Njihov udio veći je od studenata na ostalim područjima znanosti, jer su humanistički studiji zahtjevniji u smislu nužnosti potpunog intaktnog psihofizičkog funkcioniranja.

Graf 2: Odgovori na upit: ‘Ometa li Vas bilo što od dolje navedenih teškoća tijekom Vašeg studija?’

Većina smatra da fakulteti ne vode računa o njihovim teškoćama

Studenti koji su naveli za Eurostudent da se tijekom studija susreću sa zdravstvenim teškoćama, u najvećoj mjeri smatraju kako fakulteti uopće ne vode računa o njihovim problemima.

Čak 43 posto ispitanika navodi kako se uopće ne vodi računa, s tim da ih još 25 posto smatra čisto da se ne vodi računa. Na suprotnoj strani, to jest među onima koji tvrde da fakulteti jako paze po tom pitanju, našlo se svega četiri posto studenata s određenim teškoćama.

Iz ovih podataka jasno je vidljivo kako u našoj zemlji postoji potreba za sustavom podrške studentima s teškoćama koje ih ometaju tijekom studija.