Pretraga

Evo koliko uče studenti pojedinih fakulteta u Hrvatskoj

A- A+

Studenti raznih fakulteta oduvijek raspravljaju o tome tko više uči, čiji je fakultet teži i slično. Bez obzira na rasprave, generalno je mišljenje kako uz knjigu najviše vremena provode studenti medicine, prava i FER – a. To je djelomično pokazalo istraživanje EUROSTUDENT provedeno 2010. godine, a sada i studenti koji su nam u razgovoru otkrili koliko vremena troše na učenje za fakultetske obaveze tijekom cijele akademske godine, a koliko tijekom održavanja kolokvija i ispitnih rokova.

U međunarodnom istraživanju EUROSTUDENT, gdje su prikupljani podaci o demografskom profilu studentskog tijela u 2010. godini prvi put je sudjelovala i Hrvatska, a između ostalih, ono je donijelo i podatke o tome koliko vremena uče studenti pojedinih područja. Kako bi dobili jasniju sliku, razgovarali smo s nekoliko studenata raznih fakulteta u Hrvatskoj koji su nam otkrili koliko oni zaista vremena utroše na učenje i rješavanje ostalih obaveza vezanih za fakultet.

Izdvojeni članak

Doznajemo koji studenti troše najviše subvencija i koja je menza najposjećenija u državi

Istraživanje pokazalo kako najviše učenja traži područje biomedicinskih znanosti i zdravstva

Prema podacima EUROSTUDENTA objavljenim 2011. godine, najviše uče studenti s područja biomedicinskih znanosti i zdravstva – njih 90 posto tjedno utroši više od 30 sati na učenje i ostale aktivnosti vezane uz fakultet. Studenti umjetničkog područja nalaze se prema ovom istraživanju na drugom mjestu prema vremenu utrošenom na učenje, što ne čudi uzme li se u obzir da studenti primjerice Muzičke, Likovne, ili Akademije dramskih umjetnosti mnoštvo vremena ulažu u vježbanje, uz standardno učenje za ispite, da ne govorimo o koncertima, izložbama i predstavama.

Njih slijede studenti iz područja biotehničkih znanosti, prirodnih znanosti i humanističkih znanosti, dok tek polovina studenata s područja tehničkih i društvenih znanosti (koje se nalaze na posljednjem mjestu), više od 30 sati tjedno utroše na učenje i slično.

U razgovoru sa studentima medicine, prava, FER – a, novinarstva, KIF – a i Filozofskog fakulteta otkrili smo koliko oni uče.

FER traži konstantni rad

– Nisam baš najbolji uzorak što se tiče redovitog učenja, no dosta vremena na to utrošim prije ispita. Na dnevnoj bazi nas ipak sile da radimo, radi se o zadaćama, labosima i sličnome, a ako ih samostalno radiš, oduzimaju minimalno dva do tri sata dnevno. To su neke općenite stvari koje se moraju rješavati, a ako se uz to uči, treba odvojiti još nekoliko sati. Ukoliko ste ipak kampanjac, po tjedan dana se doslovno ne spava za jedan predmet, rekao je Andrej Kljajo Petković, s FER-a, koji glasi kao također vrlo zahtjevan fakultet.

Pravo iziskuje sedam do osam sati učenja dnevno

Studentica četvrte godine na Pravnom fakultetu tako nam je povjerila da uči prosječno sedam do osam sati na dan. – Kolokvija na mom fakulteta uglavnom nema, a ako ima nisu povezani s rješavanjem ispita nego ispunjavanjem drugih obaveza, pa sve kolegije polažemo putem ispita. Tjedan dana prije rokova pokušavam ponoviti što je moguće više, rekla je Monika.

Ista je situacija i s njenom kolegicom, koja kaže kako prije ispitnih rokova uči po cijele dane, najmanje osam sati dnevno. U prosjeku ipak učim puno manje, ovisno o raspoloženju, otkrila je Darija s istog fakulteta.

Izdvojeni članak

Šalica jače kave nakon učenja poboljšava memoriju

Na Filozofskom ima onih koji uče po cijele dane, ali i onih kojima je dovoljno nekoliko dana pred ispit

Kod studenata Filozofskog fakulteta duljina seansi učenja se dosta razlikuje, a to ni ne čudi s obzirom na broj i vrstu studija koji se tamo izvode. Studentica Sonja Kukić jedna je od onih koji po cijele dane uče i rješavaju obaveze vezane uz fakultet, što baš nismo mogli čuti od drugih studenata tog fakulteta.

– Jako puno vremena trošim na fakultet, gotovo otkad ustanem do spavanja. Pišem zadaće, eseje, seminare, učim i stalno sam u žurbi. Ipak, sama sam si odredila da jedan dan u tjednu ne radim ništa. Slušam 11, 12 kolegija po semestru i u principu mi je cijeli dan posvećen studiranju, rekla je Sonja Kukić koja studira poljski i slovački jezik i književnost, a uz to pohađa tečaj ruskog na istom fakultetu.

Njezin kolega s Filozofskog fakulteta puno manje vremena posvećuje učenju.

– Inače učim dva dana prije ispita ili kolokvija, a ako se radi o nekom većem ispitu onda tri ili četiri dana po otprilike sedam sati, otkrio je Igor.

Fakultet političkih znanosti i Ekonomija dozvoljavaju kampanjski rad

Slično je i sa studenticom Fakulteta političkih znanosti, koja studira novinarstvo.

– Učim prije kolokvija, odnosno ispita, otprilike četiri dana uložim u to, kada na brzinu pokušavam svladati literaturu za ispit, kazala nam je Zrinka.

Prema riječima studentice s kojom smo razgovarali, niti ekonomija nije pretjerano zahtjevna za studiranje.

– Ne mogu reći da sam puno vremena trošila na faks, no opet znam ljude koji su prolazili isto kao i ja, a učili puno više i smatrali naš fakultet zahtjevnim. Prosječno za kolokvih potrošim nekoliko dana, a isto vrijedi i za ispite, ovisi koliko mi je određeni kolegij zanimljiv ili obrnuto. Uhvatim se knjige tjedan dana prije ispita, no zadnjih tri dana zaista učim u pravom smislu te riječi. Budući da sam kampanjac, naravno da stvarno stisnem tek pred ispita, otkrila je Antonija Pregelj.

Izdvojeni članak

Najbolje serije koje možete gledati u pauzama učenja


Medicina zahtjeva gotovo cjelodnevni angažman

– Trudim se učiti svaki dan, a ako koji preskočim radi obaveza, to se definitivno mora nadoknaditi. Što se tiče satnice po danu, nisam baš nešto određen jer to ovisi o broju predavanja i vježbi koje dosta psihički iscrpljuju. U danima kada ih pohađam učim otprilike šest sati dnevno, od čega su je barem četiri sata efektivnog učenja. Vikendom i danima kada nema predavanja, ubrajajući i praznike, knjiga mi je u ruci sigurno osam sati. Što se tiče perioda ispitnih rokova mogu slobodno reći da tih 15 do 20 dana pred ispit provodi gotovo cijele dane uz knjigu, rekao je Dragić Brdar.

KIF – ovci po cijele dane na faksu uz mnoštvo drugih obaveza

Zanimalo nas je i koliko vremena fakultetske obaveze oduzimaju KIF – ovcima, za koje se često tvrdi kako baš i ne trebaju učiti.

– Svi kažu da se na našem faksu samo nabija lopta, no to nije ni blizu istini. Uz svaki praktični predmet koji polažemo moramo riješiti i teorijski dio na kojem profesori jako inzistiraju, a većinom se radi o pravilima, povijesti i sličnome. Budući da smo svi sportaši i svatko ima svoj sport do kraja studiranja naše bavljenje sportom isparuje baš zbog obaveza na faksu i učenja. Nisam student koji voli sjediti za knjigom, ali moram reći da svakodnevno najmanje dva sata učim. Stalno imamo zadaće, seminare i prezentacije, a na višim godinama i pripreme za vođenje nastave u školi, zaključila je Ana Lojen.