Pretraga

Iz SC-a u Zagrebu detaljno pojasnili koji studenti ne moraju plaćati stanarinu za dom do srpnja

A- A+

Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, studenti s područja pogođenog potresom oslobođeni su plaćanja stanarine u studentskim domovima. Trošak smještaja koji su do sada plaćali studenti na sebe preuzima samo Ministarstvo. Studentski centar u Zagrebu objavio je koji studenti s obzirom na prebivalište i pod kojim uvjetima neće morati plaćati stanarinu do srpnja.

Foto: Dominik Smolak

Snažni potresi koji su potkraj prosinca pogodili područje Sisačko-moslavačke županije mnoge su obitelji ostavile bez doma i materijalne posljedice osjećat će još dugo.

MZO plaća stanarinu do srpnja

Među njima su i studenti pa je Ministarstvo obrazovanja donijelo odluku prema kojoj će podmiriti troškove njihova smještaja u studentskim domovima. Ministarstvo će studentima s područja pogođenog potresom stanarinu plaćati sve do 15. srpnja, kada i završava nastava i ispiti u ljetnom semestru.

Iz zagrebačkog Studentskog centra priopćeno je, a temeljem nove odluke Ministarstva, kako će se troškovi stanovanja podmiriti studentima koji u tekućoj akademskoj godini ostvaruju pravo na subvencionirano stanovanje u studentskim i učeničkim domovima, a kojima je prebivalište na području: gradova Petrinje, Gline, Siska, Hrvatske Kostajnice i općina Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lekenik, Majur, Martinska Ves, Sunja, Topusko, Pokupsko i Kravarsko.

Izdvojeni članak

Otvoren natječaj za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu u 2021., dobiva ju više studenata

Što je s ostalim studentima?

– Studenti kojima prebivalište nije u nekome od navedenih mjesta, ali dolaze s područja: Sisačko-moslavačke, Zagrebačke ili Karlovačke županije, bit će oslobođeni pokrića troškova stanovanja, ako mogu studentskome centru ili učeničkome domu uz dokaz o prebivalištu, dokazati da su im obiteljski domovi oštećeni u potresu označeni kategorijom N1, N2 – neuporabljivo. Navedeni studenti iz ovoga stavka javljaju se poslovnici za smještaj studenata u Savskoj 25, stoji u obavijesti SC-a Zagreb.

Adresa e-pošte na koju se studenti mogu javiti je [email protected], a brojevi 01/4593-641, 01/4593-582, 01/4593-570.

– Predmetno se odnosi na redovite studente, koji imaju prebivalište na području gradova i općina koje su ili će proglasiti elementarnu nepogodu na temelju Odluke Vlade RH o proglašenju katastrofe na području pogođenim potresom, obavijestili su iz SC-a.

Novu odluku Ministarstva obrazovanja oko plaćanja stanarine za studente oštećene potresom možete vidjeti OVDJE.