Pretraga

Izašao je natječaj za Rektorovu nagradu: Studenti će opet dobivati novac, osigurano ukupno 15.000 eura

A- A+

Raspisan je natječaj za dodjelu Rektorove nagrade na Sveučilištu u Zagrebu, a vraća se novčana naknada za jednu skupinu dobitnika. Tu je naknadu rektorat ukinuo 2016. dok je rektor bio Damir Boras. Ove je godine osigurano 15.000 eura kako bi se novčano mogli nagraditi studenti koji dobiju Rektorovu nagradu u kategoriji (a) za individualni znanstveni i umjetnički rad.

sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2022./2023.

Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija

Na natječaj za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu mogu se prijaviti svi studenti prijediplomskih. diplomskih te integriranih studija. U trenutku prijave, naravno, moraju imati status studenta. Rektorova se nagrada dodjeljuje u pet kategorija.

(a) Nagrada za individualni znanstveni i umjetnički rad (jedan ili dva autora)
(b) Nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad (tri do deset autora)
(c) Nagrada za individualni ili timski znanstveni i umjetnički rad u području translacijskih istraživanja (jedan do deset autora)
(d) Nagrada za znanstveni i umjetnički rad većih razmjera – timski znanstveni i umjetnički rad (više od deset autora)
(e) Nagrada za posebne natjecateljske uspjehe pojedinaca ili timova (na prijedlog čelnika sastavnice ili rektora)
(f) Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici (na prijedlog čelnika sastavnice ili rektora)

Za Rektorovu nagradu ne može se prijaviti rad stručnoga ili preglednoga karaktera niti rad izrađen za neku drugu primarnu namjenu, kao što je diplomski rad, rad izrađen za časopis ili znanstveni skup. Može se, doduše, prijaviti rad koji je povezan s temom takvog rada.

Rok za prijavu je petak 28. travnja u 16 sati

Studenti su dužni do petka 28. travnja 2023. do 16 sati prijaviti rad na mrežnim stranicama Sveučilišta. Moraju popuniti online obrazac, a isprintani rad, uključujući i mentorovo obrazloženje, u dva primjera dužni su u istom roku dostaviti odgovarajućem povjerenstvu svog fakulteta ili akademije koje će ocjenjivati radove i predlagati ih za Rektorovu nagradu.

Izdvojeni članak
laptop_student_pisanje rada

Sveučilište na jugu dodjeljuje nagrade najboljim studentima, dobar prosjek nije jedini uvjet koji trebate zadovoljiti

Povjerenstvo će zatim ocijeniti radove te ih uputiti fakultetskim, odnosno akademijskim vijećima na potvrdu. Fakulteti i akademije moraju dostaviti odluku svoga vijeća Povjerenstvu za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, uz sve predložene radove i dokumentaciju, do petka 26. svibnja 2023. To će tijelo potom rektoru Stjepanu Lakušiću predložiti dobitnike Rektorove nagrade, a rektor donosi konačnu odluku.

Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se na Sveučilištu u Zagrebu u četvrtak 29. lipnja 2023., a Odluka o dodjeli i popis dobitnika objavit će se na oglasnim pločama i web stranicama Sveučilišta i svih njegovih sastavnica najkasnije tri dana prije svečane dodjele.

Vraća se novčana naknada za Rektorovu nagradu

Dobra je vijest da će dobitnici Rektorove nagrade u kategoriji (a), dakle dobitnici nagrade za individualni znanstveni i umjetnički rad, od ove godine ponovno dobiti novčanu naknadu. Novčana naknada se vraća je je za to Senat zagrebačkog sveučilišta odobrio ukupno 15.000 eura iz sredstava za redovno poslovanje Sveučilišta. Koliko će dobiti studenti autori pojedinačnih radova koji osvoje Rektorovu nagradu u (a) kategoriji ostaje za vidjeti.

Novčanu naknadu za Rektorovu nagradu ukinulo je Sveučilište dok je na njegovu čelu bio bivši rektor Damir Boras, i to još 2016. godine. Studenti dobitnici su do tada dobivali 1.500 kuna. Ukidanje naknade najavljeno je dvadesetak dana nakon što je u sklopu Jutarnjeg lista počeo izlaziti podlistak Universitas, sveučilišne novine nastale kao projekt Sveučilišta u Splitu, u koji se uključilo Sveučilište u Zagrebu.

Više informacije pronađite na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu, a natječaj za dodjelu Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu pogledajte u dokumentu ispod. Ako vam se ne prikazuje, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab