Pretraga

Javio se emeritus optužen za uznemiravanje, Boras: ‘Reagirat ću možda danas, možda sutra, možda preksutra’

A- A+

Rektor Damir Boras komentirao je zaključak FFZG-a da je njegov nagrađeni profesor ‘opetovano i teško seksualno uznemiravao’. Rekao je, među ostalim, da će reagirati ‘možda danas, možda sutra, možda preksutra’, a jutros se javio i optuživani profesor istaknuvši da može imenovati neke poznate fakultetske seksualne nasrtljivce.

damir boras, drago roksandić

Foto: Youtube screenshot; csiplatforma, srednja.hr | ilustracija srednja.hr

Nakon što je Filozofski fakultet utvrdio da je nagrađeni professor emeritus, kojega je više bivših studentica optužilo, “opetovano i teško seksualno uznemiravao”, zagrebački rektor Damir Boras koji je dotičnog emeritirao odgovorio je na pitanja novinara.

‘Sveučilište oštro osuđuje sve oblike zlostavljanja’

Na Učiteljskom fakultetu održavao se događaj o virtualnoj učionici prilikom kojeg su novinari rektora Borasa upitali da prokomentira spomenuti zaključak posebnog povjerenstva FFZG-a zaduženog za prijave seksualnog uznemiravanja.

Kako piše Telegram, Boras je poručio da je Sveučilište na valu MeToo pokreta jasno osudilo sve oblike zlostavljanja dodavši da je prije mjesec i pol osnovao povjerenstvo koje čine pravnici i socijalni radnici. Oni sada rade na, istaknuo je, “uočavanju problema u našim dokumentima kako bi se svi zaštitili od takvih pojava”. Pritom je naglasio, navodi dalje Telegram, da treba najprije zaštititi zlostavljane, ali i osigurati proceduru.

– Sveučilište u Zagrebu oštro osuđuje sve moguće oblike zlostavljanja, posebno seksualnog i u svakom slučaju, želi se obračunati sa takvim pojavama, poručio je rektor Boras.

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

FFZG donio odluku o optuženom profesoru kojeg je Boras nagradio: ‘Teško je seksualno uznemiravao’

‘Ja ću možda danas, možda sutra, možda preksutra’

Novinari su ga izravno pitali i što će učini u slučaju nagrađenog emeritusa nakon zaključka koji je donijelo povjerenstvo FFZG-a, a Boras je, piše Telegram, samo istaknuo da se imena ne smiju spominjati “dok nije prošla procedura”. Potvrdio je da je od Filozofskog primio dokumente s povjerenstva te da se trenutno analiziraju.

– Ja ću možda danas, možda sutra, možda preksutra već reagirati na to i odgovarajuće postupiti. Morate znati da se takvi dokumenti ne mogu javno objavljivati i, što ako se na kraju ustanovi da neki profesor nije kriv, a izašlo mu je ime? Kako će on svoju obitelj i tako dalje, ili možda čak i neki student može isto zlostavljati. Moramo zaštititi sve, ali prije svega žrtve, ali ne na način koji dovodi to u javnost dok se ne provede postupak, rekao je rektor.

Dodao je kako je nužno obrazovati studente i nastavnike o tome što je seksualno uznemiravanje te kako mu se suprotstaviti, piše Telegram, a osim obrazovanja istaknuo je da je važan čvrst stav prema nasilju, ali i “zloupotrebi svakih takvih informacija”.

‘To ne smije izaći u javnost’

Kod pitanja novinara hoće li raspraviti o povlačenju emeriture, koju je predložio iz svoje kvote, ponovio je da “slučaj nije riješen” pa onda istaknuo kako se sa zaključkom povjerenstva na Filozofskom nije smjelo ići u javnost.

– Kako ste mogli doznati takav podatak, ako znamo da po Etičkom kodeksu to ne smije izaći u javnost dok se ne završi? Znate da je to kazneno djelo? Nije završio postupak, dakle ne može izać s time, jer nisu proveli postupak. Oni su samo utvrdili činjenice i poslali su meni. Ja sad moram to vidjeti što ću dalje. Ali vi ne smijete takve stvari pitati i ja ne smijem o tome komentirati. Ja vas moram uputiti da izlaženje u javnost, već su napravili prekršaj s tim. Ali svatko tko radi nezakonite stvari, koje involviraju takve slučajeve, ako se dokaže može biti odgovarajuće sankcioniram, kazao je Boras.

‘Vi ne poznajete zakon’

Novinarski N1, piše Telegram, koja mu je postavila pitanja rekao je da mora poznavati zakon, “a vi ne poznajete zakon” te dodao da mora znati kako on ne smije komentirati slučaj, a “oni koji su vam to rekli, čine kazneno djelo”.

– Ja ću postupiti sve, da se svi koji su seksualno zlostavljali, dovedu u red ako dođe do Sveučilišta. Moram reći da vas pozivam da objektivno pišete o Sveučilištu, a još jedanput kažem, mi smo oštro i ja osobno protiv bilo kakvog zlostavljanja, naročito seksualnog. Ali u odgovarajućim procedurama koje moraju biti diskretne dok se ne završe. Svako izlaženje toga u javnost, nije dobro ni za koga, a pogotovo ne za žrtve, zaključio je Boras, prenosi Telegram.

Izdvojeni članak

Profesor kojeg optužuju za seksualno uznemiravanje drugog optužio za linč: Ovaj mu uzvratio

‘Nemate mi pravo uskraćivati…’

Borasov nagrađeni emeritus, o kojem je povjerenstvo Filozofskog fakulteta, ponovimo, donijelo zaključak da je “opetovano i teško seksualno uznemiravao”, poslao je medijima priopćenje. Kako piše Index, jutros je došlo priopćenje Drage Roksandića, umirovljenog emeritusa Odsjeka za povijesti FFZG-a.

“Poštovani profesore Jurkoviću,

glede Vašeg dopisa od 7. svibnja t.g., (URBROJ: 3804-850-21-5), konzultiravši se s rektorom Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damirom Borasom, saopćavam Vam sljedeće:

Prvo, dokle god sam professor emeritus u aktivnom vanjskom suradničkom statusu, nemate mi pravo uskraćivati mogućnost korištenja radnog prostora Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije, u kojem sam u skladu s pravnim propisima član Vijeća CKHIS-a, voditelj Programa “Desničini susreti” i urednik više izdanja koja se realiziraju u suradnji s FF-press i vanjskim partnerima. Djelatnosti za koje sam odgovoran financiraju se dijelom iz javnih fondova pa sam radno odgovoran za njihovo trošenje, dakako, uvijek u prethodnom dogovoru s voditeljem Centra prof. dr. sc. Hrvoja Petrića, odnosno s predsjednicom Uređivačkog odbora prof. dr. sc. Nevenom Škrbić Alempijević. U istom smislu imam pravo koristiti fakultetsku e-mail adresu”, piše u priopćenju.

‘Pokušaj ubojstva s predumišljajem’

Kako prenosi Telegram, Roksandić je priložio i dio iz pisma kojeg je poslao rektoru Borasu te ga tražio da se svi postupci vode pod njegovim i okriljem Sveučilišta, te Sveučilišnog etičkog povjerenstva, a ne FFZG-a.

“Meni je osobno, baš zato što ste me Vi i Senat Sveučilišta u Zagrebu odlikovali statusom professora emeritusa, najvažnije da se sve objede kojima me se tereti rasprave na istom tom Sveučilištu. (…) Medijskim linčom bez presedana u sličnim situacijama na Sveučilištu teško sam pogođen, a o svima drugima mojima da ne govorim. Obzirom na moju dob, medijski linč je izveden tako da sam ga osobno u najtežim trenucima doživljavao kao pokušaj ubojstva s predumišljajem. Moram to otvoreno reći”, piše emeritus Borasu.

Telegram ističe kako je i u ovom priopćenju medijima Borasov emeritus ponovno dostavio izvornu potpisanu izjavu nekadašnje studentice koja je zapisala da ju je on godinama kontinuirano seksualno uznemiravao.

‘Mogu reći tko su fakultetski notorno poznati seksualni nasrtljivci’

“Drugo, CKHIS postoji ravno 20 godina (2001. – 2021.). (Nota bene, hvala Vam na čestitci!) Dokumentacija u C-011 je dijelom dokumentacija CKHIS-a, a dijelom moja. Kada je postojala mogućnost da izdvojimo dokumentaciju Centra, suspendirana dekanica prof. dr. sc. Vesna Vlahović Štetić nije dozvolila da bude pohranjena u Arhivu Filozofskog fakulteta. Da je dozvolila, o ovome se ne bi uopće razgovaralo. Naime, kasnije su počeli fakultetski linčevi i pandemije pa to ponovo nije moglo biti razlučeno. To je u svakom slučaju zadatak koji trebamo obaviti, ali to nije moguće na ovako ultimativan i krajnje neakademski način kao što biste Vi to htjeli iznuditi”, navodi dalje.

“Treće, budući da sam prije dva mjeseca prekinuo fakultetsku komunikaciju glede objeda, laži i kleveta na moj račun, mogu konstatirati da ni u jednom meni poznatom slučaju nije bilo riječi o seksualno nasrtljivom ponašanju. Kako ja u obavljanju svojih poslova u CKHIS inače ne komuniciram sa studentskom populacijom, Vaša bojazan je potpuno izlišna. (Ako ste zainteresirani, mogu Vam reći tko su fakultetski notorno poznati seksualni nasrtljivci i to na celebrity razini, koje, koliko znam, još uvijek nitko ne procesuira)”, piše Roksandić u priopćenju koje prenosi Index.

“S poštovanjem,

/dr. sc. Drago Roksandić

professor emeritus/

PS: Vaše pismo je ponovo naslovljeno na “prof. dr. sc. Drago Roksandić”, a to je zakonski prekršaj jer ja to više nisam, ali jesam “dr. sc. Drago Roksandić, professor emeritus” pa molim da se to poštuje. Nikako da se pomirite s time da sam “professor emeritus”. Hvala unaprijed”, stoji u Roksandićevom najnovijem obraćanju javnosti.