Pretraga

Jedan dio studenata ima pravo na novo uvjerenje o diplomi: Ministarstvo pojasnilo proceduru

Stručni specijalist isto je što i magistar. Svi studenti s tom titulom od faksa imaju pravo, potpuno besplatno, dobiti uvjerenje o izjednačavanju titula. Tumačenje je to Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je nove propise u resoru donijelo 22. listopada.

fakultetska diploma

Foto: Unsplash; Yuhan Du

Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti stupio je na snagu 22. listopada, a studentima je donio cijeli niz novih mogućnosti. Studenti stručnih studija konačno su dobili dugo tražene titule nakon završenog diplomskog obrazovanja. Više nisu stručni specijalisti već magistri.

Ministarstvo nedvosmisleno oko izjednačavanja titula

Prema novim propisima, svi studenti koji će ubuduće diplomirati bit će magistri uz naznaku struke. Svi oni koji su već diplomirali, matično im visoko učilište – fakultet, visoka škola, veleučilište ili sveučilište – besplatno mora izdati uvjerenje o izjednačavanju titula. Neki su fakulteti, kako smo pisali, odmah studentima počeli izdavati spomenuta uvjerenja.

Izdvojeni članak
ispiti državne mature, predavaonica na faksu

Nema više upisa na faks bez položene mature: Novi zakon to zabranjuje, evo što to znači za studente

Odjel za stručne studije pri Sveučilištu u Splitu nije bio jedan od njih. Oni su tijekom prošlog tjedna studente obavijestili da će im uvjerenja o izjednačavanju titula izdati tek kada se donesu i na snagu stupe izmjene Zakona o akademskim i stručnim nazivima. Studenti okupljeni u inicijativu 300=300 zbog toga su od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražili očitovanje.

Iz Ministarstva navode da je prema novom Zakonu, preciznije članku 114., studenti koji su bili stručni specijalisti postaju magistri, odnosno magistri inženjeri, ako su diplomirali u tehničkom području. Nastavno na to, navode iz Ministarstva, na zahtjev osobe koja je završila studij ‘visoko učilište obvezno je bez naknade izdati uvjerenje o ujednačavanju stručnoga naziva’. Drugim riječima, studenti imaju pravo dobiti od faksa to uvjerenje na zahtjev, a potrebe za čekanjem izmjena Zakona o akademskim i stručnim nazivima – nije potrebno.

Promijenili su mišljenje

Shvatili su to i na Odjelu za stručne studiju pri Sveučilištu u Splitu pa preko vikenda obavijesti o uvjerenjima više nije bilo. Na web stranicama Odjela jučer tijekom dana osvanula je nova obavijest koja je u skladu s tumačenjem Ministarstva o izdavanju uvjerenja i izjednačavanju naziva stručni specijalist i magistar, odnosno magistar inženjer.

– Sveučilišni odjel za stručne studije će, sukladno članku 114. stavcima 4. i 7. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, osobama koje su završile specijalistički diplomski stručni studij, izdavati Uvjerenja o ujednačavanju stručnog naziva (magistar, uz naznaku struke). Sukladno članku 114. stavku 8. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, uvjerenja će se izdavati bez naknade, stoji u novoj objavi Odjela.

Studentima njihovih studijskih smjerova detaljno su pojasnili kako i gdje dostaviti zahtjev za izdavanje uvjerenja, što možete pregledati ovdje.

Izdvojeni članak
studentski centar zagreb

Iz Ministarstva objasnili koja sve prava studenti gube kad se zaposle za stalno: Imamo dokument

‘Ponosni smo na naše studente’

U ponedjeljak navečer Petar Pepur, pročelnik Odjela za stručne studije na Sveučilištu u Splitu poslao nam je odgovor na naša pitanja. Kazao nam je da su prvu obavijest na stranice stavili s ciljem izbjegavanja eventualnih neusklađenosti koje bi mogle proizići kada jednom na snagu stupe izmjene Zakona o akademskim i stručnim nazivima. No, nakon provedenih konzultacija s rektoratom i definiranja procedure, objavili su novu obavijest.

– Razlog našeg postojanja su prvenstveno naši studenti koji nam svake godine pružaju povjerenje kako u nastavnom procesu tako i u procesima vannastavnih aktivnosti, kazao nam je Pepur.

Za novi Zakon o visokom obrazovanju kaže da predstavlja pobjedu svih studenata stručnih studija, posebno članak 74. koji definira akademske i stručne nazive i akademski stupanj.

– Pogotovo smo ponosni na naše bivše i sadašnje studente Sveučilišnog odjela za stručne studije, Sveučilišta u Splitu koji su dali veliki trud i obol u definiranju članka kakav je i usvojen, zaključio je pročelnik Odjela za stručne studije u Splitu.