Pretraga

Jednostavna metoda koja studentima može pomoći kod lutajućih misli i pozornosti

A- A+

Fakultet je prepun distrakcija, no trening meditacije može itekako pomoći studentima da ostanu fokusirani, sugerira nova studija.

Rijetko kojem studentu se ne dogodi da zaboravi na pokoji kolokvij, seminar ili jednostavno ne uspijeva u glavi posložiti svu literaturu i obaveze koje ga stišću. Ukoliko želite biti fokusirani i uspješni na fakultetu, a bez da se odričete zabave, društva i izlazaka, razmislite malo o meditaciji. Nova je studija pokazala kako jedan obični ‘mindufulness’ trening studentima itekako može pomoći.

Izdvojeni članak

Kako produljiti pozornost i učiti pametnije

Pojačava se pozornost, a misli manje lutaju

Istraživači sa Sveučilišta Miami otkrili su kako studenti koji su prošli kroz sedmotjedni tečaj takvog treninga imaju pojačanu pozornost, a misli im manje lutaju u usporedbi s kontrolnom grupom koja nije prošla kroz trening. – Ovo je prvi put da smo meditacijski trening uključili u akademski semestar, tako što smo ga uključili u studentski raspored i osigurali mjesto za takve vježbe, rekao je istraživač Amishi Jha.

Studija je uključila 58 studenata preddiplomskih studija, od kojih su neki upisani na trening dok ga drugi nisu pohađali. Pozornost studenata testirana je na samom početku semestra, ali i nakon određenog perioda u kojem su se održavali treninzi.

Izdvojeni članak

Načini za produživanje pozornosti i fokusa

Poboljšani fokus i bolji rezultati na testovima

Za razliku od kontrolne grupe koja nije pohađala vježbe, ispitanici koji su bili dio meditacijskog eksperimenta bili su točniji, a sami su priznali i da im je fokus bolji te da su pozorniji već nakon perioda od sedam tjedana. Upravo to pokazuje kako meditacija i slične vježbe pomažu umu da ne luta i bude pozorniji, piše Huffington Post.

Bitno je naglasiti – odvojena studija pokazala je kako kratka meditacija prije predavanja omogućuje bolje rezultate na testovima koji ih slijede. Stoga pokušajte, jer zaista nemate što izgubiti.