Pretraga

Načini za produživanje pozornosti i fokusa

A- A+

Profesor Cal Newport s Georgetowna smatra kako će sposobost za ostanemo fokusirani biti jedna od supermoći 21. stoljeća. Oni koji moju neometani sjediti satima i kreirati stvari će vladati svijetom, dok će se ostatak ljudi boriti da svlada sve poruke, tweetove i ostale neprekidne upadice.

Mogućnost zadržavanja fokusa vrlo je bitna, a bit će još i važnija u skoroj budućnosti. Ljudski su životi danas puni distrakcija, pa mnogi nisu više sposobni mirno sjediti i raditi nešto neko vrijeme. Pozornost bježi na sve strane, što nikako nije dobro. Sreća je da se stanje ipak da popraviti, pa Business Insider donosi nekoliko jednostavnih načina na koje možemo ostati fokusirani i produžiti pozornost.

Izdvojeni članak

Na što se fokusirati pri vježbanju matematike za maturu

Stres vas čini odsutnima i glupima

Smanjivanje stresa poboljšava vašu sposobnost da ostanete fokusirani, te da dulje zadržite pozornost na jednoj stvari kojom se bavite.

Odredite svoje najbolje vrijeme

Kako biste osigurali maksimalni fokus i efikasnost, zadatke obavljajte u satima kada vi osobno imate najviše energije. Energija, a ne vrijeme, je fundamentalna stvar za dobar performas.

Podredite svoje vrijeme

Ukoliko je potrebno, projektu kojim se bavite dajte određen komad vremena, i bavite se samo njime. To znači ignoriranje svih drugih stvari. Manje se nervirate oko posla kada imate dobar plan, i vjerovali ili ne, briga na vas manje utječe kada i njoj date vrijeme na svojem rasporedu.

Izdvojeni članak

Zašto ‘multitasking’ i nije tako dobra ideja

Radite jedno po jedno

Odmaknite od sebe sve što vas ometa, te radite jednu stvar odjednom. Ljudski mozak ionako nije dizajniran za multitasking, jer smo za njega biološki nesposobni. Multitasking također smanjuje produktivnost, stoga ga ni ne pokušavajte.

Meditacija produžuje pozornost

Meditacija nije dobra samo za opuštanje, već može pomoći i u produživanju pozornosti i fokusa. Zamislite svoju pozornost kao mišić, te ga vježbajte meditacijom. Dovoljno je duboko disati i fokusirati se na jednu točku, te to vježbati svakodnevno koliko vam je potrebno.