Pretraga

Jesu li online ispiti zaista teško prepisivanje? Pitali smo studente, evo što kažu

A- A+

Ako ste student, velike su šanse da upravo sada, dok ovo čitate, morate ustvari učiti za neki ispit. Trenutno je u tijeku zimski ispitni rok, mnogima najmrži. Okarakteriziran hladnim vremenom, često i snijegom, većini teško pada i zbog kratkih dana te dugih noći. No ove godine, dodatna otegotna okolnost je i pandemija – odnosno, online ispiti.

student

Fausto Sandoval, Unsplash

Kada je prije skoro godinu dana počeo prvi lockdown, nitko nije mogao ni pomisliti da će nam faliti ispiti uživo. Koliki god stres bio probuditi se na vrijeme i uloviti tramvaj za ispit u osam ujutro, nekako nam je i to draže od panike hoće li puknuti veza, ili ćemo uspjeti izdržati do kraja ispita. Kako se studenti snalaze u cijelom kaosu te kakva je situacija s tehničke strane. Loša oprema stvara i inače probleme kada je u pitanju online nastave, a kako to sve funkcionira kada je pod pritiskom ispita?

Izdvojeni članak

Studenti otkrili glavne razlike između učenja za ispite u srednjoj i na faksu: Ove metode provjereno ‘pale’

– Za sad se ispiti većinom održavaju online, praktične dijelove sam imala na fakultetu dok teoriju na platformama. Malo smo se svi uhodali pa bih rekla da su ispiti jednostavniji i manje stresni, no i dalje jednako loše kvalitete. Većinu ispita je lakše položiti zbog jednostavnosti prepisivanja. Trudim se ne prepisivati, pogotovo ako je u pitanju prolaz/pad. Prepisati je moguće ako se ispit ne piše s video nadzorom, što je rjeđi slučaj. Osobno nisam imala probleme s tehničke strane iako znam osobe koje jesu, a problemi su bile sa strane kolegice jer je ostala bez interneta. Ispiti su jednako teški, ali ih je lakše položiti, rekla nam je Klara s Učiteljskog.

Motivacija?

Lakše polaganje ispita je ono što itekako brine profesore. Nažalost, situacija je takva da postoje oni koji povlače pitanje vjerodostojnosti budućih diploma, s obzirom na to da je lako moguće da je došlo do prepisivanja. Idealno bi bilo kada bi svih bilo dovoljno briga da se potrude oko kolegija, no kako to kada je većinu dana teško pronaći motivaciju za ustati se iz kreveta?

– Mislim da su ispiti isti kakvi bi bili da se sva nastava može normalno uživo odvijati. Čini mi se da sam naučila isto koliko bi naučila u normalnim uvjetima, samo što mi sad treba dulje vremena za naučiti manji dio gradiva zbog loše koncentracije i manjka motivacije. Meni su osobno ispiti i učenje zahtjevniji ove godine, ne zbog težeg ispitnog gradiva, već zbog toga što mi je teško držati koncentraciju i biti motivirana za učenje, priznala nam je Lea (24) s medicine.

S druge strane, postoje i oni koji uživaju u online ispitima. Sasvim sigurno je pozitivna strana to što ne morate ustajati dva sata prije ispita kako biste na vrijeme stigli u dvoranu, baš kao što je velika šansa da imate manju tremu. Ako ništa, možete pisati ispite u pidžami, bez pogleda punih prijezira.

– Ispiti su većinom online i neka ostanu tako. Za sada su super. Ja ne prepisujem, ali znam da neki prepisuju. Što se tiče sustava, po meni on super funkcionira, ali ponekad bude problema sa serverom. No, nije to ništa strašno. Mislim da su ispiti jednako teški kao i inače – prilagođeni su kvaliteti predavanja, iskustvo je Ivana (20) s FET-a.

Prepisivanje?

Realna je situacija takva da je prepisivanje itekako moguće, ali je na savjesti svakog od studenata da to ne radi. Studirati nešto što vas ne zanima je loša ideja, a samo u tom slučaju bi vam prepisivanje moglo uopće pasti na pamet. Jednog dana će vam ovo znanje biti potrebno.

– Pismeni ispiti su nam svi dosad bili online, osim jednog koji će biti uživo za par dana. Usmeni su većinom uživo. Takva organizacija mi se čini u redu s obzirom na situaciju, nijedna solucija nije savršena, ali moramo se prilagoditi situaciji koliko možemo. Ne prepisujem, no mislim da je u nekim slučajevima moguće prepisivati, dok neki profesori zahtijevaju uključene kamere tijekom pismenog ispita.  Češći su tehnički problemi s moje strane, u zadnje vrijeme imam sve više takvih problema, poput gašenja laptopa usred predavanja ili seminara ili tijekom usmenog online ispita, prepričala nam je Lea (24).

U situaciji kada je komunikacija otežana, upravo je ona najbitnija. U slučaju da dođe do bilo kakvog problema, obavezno se prvo obratite profesoru koji vam predaje, a tek onda svima ostalima. No, imajte na umu – ako vi tražite razumijevanje i poštovanje od profesora, i oni će to očekivati od vas. Sretno!