Pretraga

Još bizarne diskriminacije Ministarstva obrazovanja: Ako ste pauzirali nakon srednje, nemate pravo na STEM stipendiju!

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne prestaje diskriminirati. Nakon što smo izvijestili kako studenti STEM smjerova na engleskom jeziku nemaju pravo na STEM stipendiju, za razliku od njihovih kolega koji studiraju isti smjer na hrvatskom, otkrili smo još jednu bizarnu odredbu Pravilnika koji je sastavilo Ministarstvo. Ako ste upravo postali brucoš na nekom od STEM smjerova, no srednju školu niste završili ove, već neku od prijašnjih godina, na stipendiju nećete imati pravo. Studenti smatraju ovu odredbu direktnom diskriminacijom onih koji su pauzirali nakon završetka škole, a iz Ministarstva, unatoč višestrukim upitima, nismo dobili objašnjenje.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak | Foto: Marko Matijević, srednja.hr

Od ukupnog broja STEM državnih stipendija, čak 40% ići će studentima prve godine studija u tom području. Nažalost, ovo nije sretna vijest za sve brucoše STEM smjerova. Stipendiju će, prema Pravilniku o dodjeli, moći ostvariti samo oni koji su u ovoj školskoj godini završili srednju školu i odmah upisali faks.

Možete imati izvrsne rezultate, no ne i pravo na stipendiju

Definirano je to u članku 4. stavku 1. Pravilnika o dodjeli državnih STEM stipendija koji, ukratko, isključuje iz konkurencije sve one koji nisu direktno iz srednje škole upisali željeni fakultet.

Članak 4.

Pravo na državnu stipendiju mogu ostvariti studenti:
1. koji su u akademskoj godini koja prethodi godini za koju se dodjeljuju stipendije završili srednjoškolsko obrazovanje i prvi put upisuju prvu godinu studija, a upisuju se na temelju rezultata ispita državne mature (u daljnjem tekstu: studenti prve godine);

Da pojasnimo: sljedeća akademska godina počinje u listopadu (2018./2019.), a školska godina 2017./2018. završila je prije 2 mjeseca. Svi oni brucoši koju su prošle, pretprošle ili bilo koje prijašnje godine završili srednju, a tek sad upisali studij u STEM području – na stipendiju nemaju pravo.

Razgovarali smo s Filipom, upravo upisanim studentom prve godine preddiplomskog studija Građevine u Osijeku i odličnim maturantom. Međutim, nije ove godine bio odličan maturant, nego prošle pa se zbog toga neće moći natjecati za stipendiju.

– Dobio sam 5 iz matematike, 4 iz biologije jer se ti predmeti gledaju uz kemiju i fiziku. Osnova je matematika. Mislim da nema razloga da nam ukinu jer nisam jedini i prije su to radili, kaže nam Filip.

Izdvojeni članak

Ministarstvo obrazovanja opasno diskriminira: Oni koji studiraju na engleskom nemaju pravo na STEM stipendiju od 10.800 kuna

Pauzirao zbog financijskih problema, a njegov poznanik zbog zdravlja

Njegov najveći krimen jest to što nije studij upisao prije godinu dana, već je odlučio pauzirati. Situacija postaje bizarnija kada shvatite da nije pauzirao iz hira, već zbog financijskih problema, a sada ga zbog toga kažnjavaju.

– Znam jednog dečka koji je pauzirao zbog zdravlja i upisao je sljedeće godine zdravstvo i nije dobio stipendiju. Ja sam zbog ponajviše financijskih razloga morao pauzirat da se neke stvari poslože. Nikako ne mogu shvatiti zašto je takav pravilnik, pita se Filip.

Koliko je, zapravo, suluda ova odredba govori i sljedeći primjer kojim Filip ilustrira diskriminaciju onih koji su pauzirali nakon završetka srednje.

– Govorio sam to i prije. Primjerice, da se dobitnica nagrade od 5.000 dolara sada razboli i upiše faks sljedeće godine, ne bi imala pravo na stipendiju. Najbolja učenica na maturi. Koga oni podržavaju? Sve ovo govori o ovoj Lijepoj Našoj, zaključuje Filip.

‘Budući da se radi o stipendiji kojom se potiču upisi na STEM smjerove, smatram da ne smije biti ovakve diskriminacije’

Razgovarali smo s Dujom Skenderom, predsjednikom Studentskog zbora Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Radi se o najvećem veleučilištu u Hrvatskoj na kojem svi studijski smjerovi pripadaju upravo STEM području, a njihovi studenti nerijetko su već jednom studirali na nekim drugim fakultetima pa ih ova odredba direktno pogađa.

Izdvojeni članak

Nakon našeg teksta ministrica Divjak pokrenula izmjene Pravilnika o dodjeli STEM stipendija

– Članak 4. diskriminira studente koji su srednjoškolsko obrazovanje završili prije školske godine 2017./18., a prvi put upisuju prvu godinu studija, ali i studente koji prvu godinu studija ne upisuju po prvi puta, a koji se od ostalih ‘brucoša’ razlikuju isključivo po tome što troškove školarine prve godine studija snose samostalno. Tehničko veleučilište u Zagrebu upisuje velik broj studenata koji su prethodno studirali na drugim visokim učilištima te svoju struku pronalaze među studijskim programima TVZ-a među kojima svi pripadaju STEM područjima znanosti. S obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja državnim stipendijama potiče studente da upisuju takve studijske programe, smatram da studenti kojima ovo neće biti prvi put da studiraju ne bi smjeli biti diskriminirani jer velik broj studenata od prethodnog studija odustaje jer im se, u slučaju TVZ-a, više sviđaju STEM studijski programi koje MZO potiče, a i financijska im je pomoć potrebna jer samostalno financiraju upravo tu prvu godinu studija, kazao nam je Skender.

Osim toga, osvrnuo se i na nedosljednost odredbi Pravilnika prema kojemu neka pravila vrijede samo za brucoše, ali ne i za studente viših godina STEM smjerova.

– Studenti s viših godina, koji studiraju na studijskom programu koji im nije prvi, prema trenutnom Nacrtu prijedloga Pravilnika ostvaruju pravo na STEM stipendiju te nema razloga zašto studenti koji su na prvoj godini ne bi isto pravo također ostvarili, zaključuje Skender.

Ministarstvo ne odgovara na naše upite

Kako smo već pisali, posljednji smo put imali dulju prepisku s Ministarstvom u vezi Pravilnika o STEM stipendijama, no u vezi ovog problema nismo dobili odgovor. U posljednjih smo 10 dana poslali ukupno tri upita mailom, od kojih je zadnji proslijeđen jučer. No, od Ministarstva ni glasa.

Nije to ništa neočekivano uzmemo li u obzir uobičajenu komunikaciju s Ministarstvom i broj neodgovorenih upita. Naime, ovo nije ni prvi ni jedini upit na koji od Ministarstva uzaludno tražimo odgovore. Neki upiti ostali su otvoreni još od svibnja, a čak ni nakon postupanja po Zakonu o pravu na pristup informacijama i Zakonu o općem upravnom postupku, nismo dobili odgovor.