Pretraga

Još jedna županija potpisala ugovor s HŽ-om, studenti će imati pravo na besplatnu kartu

A- A+

Vukovarsko-srijemska županija potpisala je nedavno novi ugovor s HŽ-om o sufinanciranju prijevoza vlakom za redovite studente. Studenti će tako imati pravo na ograničen broj besplatnih karata u gradove u kojima studiraju te neograničen broj besplatnih putovanja unutar svoje županije. No, to nije jedina županija koja studentima nudi ovu pogodnost.

vlak željeznica

Ilustracija: Pixabay

Općinama, gradovima i županijama koje studentima osiguravaju sufinancirani ili besplatni prijevoz vlakom pridružila se ponovno i Vukovarsko-srijemska županija. Ta je županija s HŽ purničkim prijevozom potpisala ugovor o sufinanciranju prijevoza vlakom za redovite studente s područja županije za obu godinu, vrijedan 750.000 kuna.

U VSŽ ovu mjeru koristilo je oko 1.400 studenata

– Potpisivanjem ugovora nastavljamo tradicionalno sufinanciranje prijevoza vlakom za redovite studente s područja naše županije, rekao je župan Damir Dekanić te je naglasio kako su mjere za studente iznimno važne i kako je svima želja da se studenti nakon obrazovanja vrate raditi u županiju i svoje gradove.

Prema riječima v.d. pročelnika za sport, mlade i demografiju VSŽ Maria Meštrovića ovo bi trebala biti jedna od demografskih mjera predviđenih za ovu godinu. Interes studenata velik je, navode iz županije – prošle godine mjeru je koristilo oko 1.400 studenata.

Kako stoji u priopćenju grada, studenti na jednostavan način mogu ostvariti sufinanciranje. Prijavnicu, koja se nalazi na mrežnim stranicama županije, zajedno s potvrdom o studiranju i preslikom osobne iskaznice potrebno je preporučeno poslati na adresu Vukovarsko – srijemske županije, na Odjel za Sport, mlade i demografiju.

– Naši djelatnici poslati će mailom potvrde koje će se ovjeravati u vlaku. Zapravo je cijeli postupak vrlo jednostavan i do sada nije bilo problema, zaključio je Meštrović, priopćeno je iz županije.

Izdvojeni članak
putovanje_italija

Mladima se dijeli najmanje 35.000 besplatnih karata za putovanje Europom, prijave već započele

Koje još županije imaju pogodnost za studente?

Vukovarsko-srijemska županija nije jedina koja s HŽ-om ima potpisan ovakav ugovor za ovu godinu. Primjerice, studenti Splitsko-dalamatinske županije imaju pravo na besplatna pojedinačna putovanja s prebivalištem iz mjesta SDŽ, oni u Požeško-slavonskoj pravo na besplatna pojedinačna putovanja vlakovima Požega-Zagreb-Požega s prebivalištem iz mjesta PSŽ, dok studenti Primorsko-goranske županije i Osječko-baranjske imaju pravo na besplatna pojedinačna putovanja iz mjesta svoje županije.

U tablicama u nastavku možete vidjeti koje općine, gradovi i županije nude posebne pogodnosti svojim studentima za putovanja vlakom te do kada vrijedi ugovor županije i HŽ-a.