Pretraga

Mladima se dijeli najmanje 35.000 besplatnih karata za putovanje Europom, prijave već započele

A- A+

Započeo je novi krug dodjele besplatnih propusnica 18-godišnjacima za putovanje Europom. Riječ je o inicijativi Europske unije, Discover EU, a ukupno će ih u ovome krugu dobiti najmanje 35.000 mladih iz zemalja Europske unije i onih koje su pridružene programu Erasmus+. Mladi tako kroz zemlje Europske unije mogu putovati najviše mjesec dana, a pravo prijave imaju rođeni između 1. srpnja 2003. i 30. lipnja 2004. godine.

putovanje_italija

Ilustracija: Unsplash

DiscoverEU je inicijativa u okviru programa Erasmus+, čiji je cilj mladima u dobi od 18 godina ponuditi iskustvo putovanja kojim će se potaknuti njihov osjećaj pripadnosti Europskoj uniji, omogućiti im da istraže raznolikost Europe, njezinu kulturnu baštinu i povijest, povežu se s ljudima iz cijelog kontinenta i u konačnici otkriju sebe.

Tko se može prijaviti?

Kroz tu inicijativu započeo je novi krug podjele besplatnih putnih propusnica 18-godišnjacima za putovanje kroz zemlje Europske unije. U ovome krugu, za koji prijave traju do 21. travnja u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu, dodijelit će se najmanje 35.000 propusnica. Prijave se mogu podnijeti putem Europskog portala za mlade.

Da biste se mogli prijaviti, morate ispuniti sljedeće uvjete:

  • biti rođeni između 1. srpnja 2003. i 30. lipnja 2004. (uključujući te datume)
  • unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u obrazac za prijavu na internetu
  • u trenutku donošenja odluke o odabiru morate zakonito boraviti u jednoj država članica Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili trećim zemljama pridruženima programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.
Izdvojeni članak

Maturalci za vrijeme pandemije: Jesu li maturanti uspjeli otići na putovanje godine?

Možete putovati s prijateljima, ali isto moraju imati 18 godina

Zatim morate sudjelovati u kvizu, ako se niste prijavili kao član grupe. Kako stoji u pravilima, dobitnici mogu na putu provesti do 30 dana između 1. srpnja 2022. i 30. lipnja 2023. godine.

– Sudionici u pravilu putuju željeznicom. Međutim, kako bi se osigurao što širi pristup, u projekt će prema potrebi biti uključena i alternativna prijevozna sredstva kao što su trajekti i autobusi, uzimajući u obzir brigu za zaštitu okoliša, trajanje putovanja i udaljenost. U iznimnim će slučajevima, i ako nisu dostupna druga prijevozna sredstva, biti dopušteno i putovanje zrakoplovom. Tako će se sudjelovanje omogućiti i mladima koji žive u udaljenim područjima ili na otocima. Od prvog kruga prijava 2022. nagrađeni sudionici dobit će i karticu za popust DiscoverEU. Kartica će vrijediti tijekom čitavog razdoblja putovanja. Omogućit će sudionicima da ostvare popuste za posjete i aktivnosti u području kulture, edukacije, prirode i sporta te za lokalni prijevoz, smještaj, hranu itd., piše u pravilima.

Možete putovati samostalno ili se udružiti s još najviše četvero prijatelja, no i oni moraju ispunjavati navedene uvjete. Oni će se prijaviti s pomoću vaše šifre prijave. Osim toga, možete planirati i zajedničko putovanje s drugim putnicima uključenima u DiscoverEU, s kojima se možete povezati kroz ovu Facebook grupu. Nacionalne agencije za Erasmus+ odabranim će sudionicima omogućiti učenje te ih povezati s drugima tako da će organizirati susrete putnika prije i tijekom putovanja, stoji u pravilima. Više o prijavama i samom programu DiscoverEU možete doznati ovdje.