Pretraga

Još neki SC-ovi najavljuju ograničenje temperature u domovima: ‘Više ne bude komocije šetanja u laganoj odjeći’

A- A+

Opsežno smo ovih dana izvještavali o poskupljenju cijene energenata koje sa sobom povlači i povećanje troškova za režije, a ono će, među ostalim, zahvatiti i studentske centre u čijoj je nadležnosti i upravljanje studentskim domovima. Ograničenje temperature u sobama prvi je najavio SC u Splitu, a isto će učiniti i riječki SC. Iz zagrebačkog, pak, poručuju – vodit će računa o tome da više ne bude komocije šetanja u laganoj odjeći.

Ilustracija: Pixabay

Uoči useljenja studenata u domove u novoj akademskoj godini, SC u Splitu obavijestio je buduće stanare kako će temperatura grijanja biti regulirana na između 18 i 21°C. Uputili su i uputili one kojima to ne odgovara da pronađu drugi smještaj. Obrazlažu to time da su u zadnjih pola godine energenti poskupjeli za preko 300%.

SC Rijeka ograničit će grijanje na 22 ili 23°C

Ograničenja temperature grijanja dio su smjernica Vlade RH za uštedu energije u domovima, a splitski SC nije jedini koji ih uvodi i u studentske domove. Slično će učiniti i riječki.

– Trenutnim cijenama usluga subvencioniranog stanovanja u našim objektima smještaja ne možemo pokriti troškove poslovanja, osobito u posljednje vrijeme kada je zabilježen značajan rast troškova, a najavljuju nam se i daljnja poskupljenja. Jasno je da moramo nešto poduzeti, odnosno da moramo uvesti mjere smanjenja gubitaka u poslovanju. Jedna od njih je i ograničenje temperature grijanja u sobama na 22 ili 23 °C. Riječ je o temperaturama koje su više od onih preporučenih i idealnih, a koje će barem malo smanjiti račune pa time i gubitak s kojim poslujemo. Navedeno se odnosi na sve smještajne jedinice i sve korisnike smještaja podjednako, kažu za srednja.hr iz Studentskog centra u Rijeci.

Električni uređaji poput prijenosnih grijalica ili klima zabranjeni su već niz godina, dodaju, iz sigurnosnih razloga. Ta zabrana ostaje na snazi i ubuduće.

Izdvojeni članak

Kreću mjere u domovima: Ograničava se temperatura grijanja i hlađenja, zabranjene prijenosne klime i grijalice

SC Zagreb: ‘Vodit ćemo računa da bude ugodno, ali više ne bude komocije šetanja u laganoj odjeći’

Iz Studentskog centra u Zagrebu odgovaraju nam kako će, kao i proteklih godina, voditi računa o utrošku energenata. Ističu i da su se obnovom dijela paviljona prije nekoliko godina već povećale uštede na tom polju, a dodatno se štedi i korištenjem štednih uređaja, poput LED žarulja i sustava automatskog paljenja svjetla. Za sada se, ističu, ne razmatraju drastična ograničenja u vidu korištenja toplinske energije.

– Svakako će se redovitim kontrolama pratiti korištenje topline energije tako da će se regulirati temperatura u novijim paviljonima koji imaju bolju izolaciju. I dalje ćemo voditi računa da studentima bude ugodno, ali da više ne bude komocije šetanja u laganoj odjeći zbog visoke temperature grijanja, stoji u odgovoru SC-a Zagreb na naš upit.

I ondje na snazi ostaje stavka pravilnika u domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, koja kaže da nije dozvoljeno držanje i upotreba trošila električne energije i druge slične opreme u sobi, što bi uključivalo i grijalice te uređaje za rashlađivanje.

– Apeliramo na studente da razumno troše energente te da se prema potrošnji istih odnose s manirama dobrih gospodara, jer je njima samima, jednako kao i Studentskom centru u Zagrebu,u interesu da ne dođe do drastičnog povećanja računa. Osim financijske komponente koja nam je svima važna u ovim kriznim vremenima, štednjom energenata djelujemo i ekološki, što je vrlo bitno za našu budućnost, zaključuju iz SC-a u Zagrebu.